<<< Vissza

Madarak, fák napja

2004. július 9.

 
A város óvodáiból több mint 300 óvodás töltötte az egész délelőttöt a Széchenyi ligetben, a Madarak, fák napjára emlékezve. Madárcsapatokat alkotva vették birtokukba a természet és az ember által alkotott környezetet. A pedagógusok célja a gyermekeket körülvevő természet sokoldalú megtapasztaltatásával a természet megismerése és megszerettetése.

A megnyitó a családsegítő központ udvarában volt, ahol a gyermekek zenére a madarak mozgását utánozták, majd postagalambok emelkedtek a magasba a gyermekek örömére. Ezután elkezdődött a "nagy keresgélés".

A csapatok a ligetben lévő öt állomásról készült fotót tartalmazó térkép alapján tájékozódtak. Az állomásokon játékos tevékenységek közben tehették próbára természeti ismereteiket, ügyességüket.

Az első állomáson a róka által szétkergetett csibéket keresték és vitték vissza a baromfiudvarba, vagy fészekből kiesett tojást mentettek meg a pusztulástól. A játszótér játékait felhasználva igazi tojásokat kellett megmenteni a "héjától". Az állomásvezető óvónők rövid kis bábjelenettel motiválták a gyermekeket erre a feladatra. Végül egy új fogójátékot tanultak meg egy jó ritmusú mondóka kíséretében. Egy másik állomáson hangszerekkel visszhangjátékot játszottak a gyermekek. A harkály kopácsolásának utánzása annyira életszerűre sikerült, hogy egész harkály családot csaltak elő a fák közül, ami igazi örömet jelentett. A strandon mindenki lerajzolhatta a legkedvesebb madarát. Az itt készült színes alkotásokból csodálatos színes tablók készültek csoportonként.

A gyermekek a Kurca-parton a vízimadaraknak segítettek halat horgászni. Egyetlen gyermek sem maradt zsákmány nélkül. Itt a gólyáról tanultak egy dalt és egy új körjátékot. A Kisérben a Kurca-parton lovaskocsikázva csodálhatták meg a gazdagon virágzó akácfákat.A múzeumban sok olyan eszközzel találkoztak, amit még eddig nem ismertek.
Ezért a programokban gazdag napért szerenénk köszönetet mondani (óvónőknek, gyermekeknek) valamennyi közreműködőnek és támogatónak, a múzeum kollektívájának, a családsegítő központ dolgozóinak, a strand vezetőinek és dolgozóinak, Janiga Sándornak, Szabó Sándor vállalkozónak, a lovaskocsis Szabó nagypapának, a Koszta József Általános Iskolának, a Damjanich János Általános Iskolának, a központi konyha vezetőjének és dolgozóinak.

Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet dolgozói
és Csatlós Péterné körzeti vezető óvónő


<<< Vissza