<<< Vissza

Esélyegyenlőség az egészségért

2004. július 9.

 
A város népessége 1980-ban 35.317 fővel volt a legnagyobb. Ez a szám a 90-es évek közepére 33 ezerre csökkent, 2003. január 1-jén 31409 lakost számláltak Szentesen. A nemek aránya az állandó népességen belül az országos helyzetnek megfelelő, a nők száma a magasabb. A házasságkötések csökkennek, a válások száma magas, de emelkedés nem tapasztalható. A gyermekvállalási kedv alacsony, a rossz szociális körülmények miatt a családok csupán egy-két gyermeket mernek felvállalni. A fiatalok elvándorolnak. Ennek oka, hogy főként a már diplomával rendelkezők nem találják meg a végzettségüknek megfelelő szintű munkahelyeket és a megélhetésükhöz szükséges életszínvonalat a kistelepüléseken.

A képviselő-testület még tavaly decemberében határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A program a július 2-ai ülésre elkészült. A fenti sorokat már abból idéztük. A téma tárgyalásakor természetesen ütköztek a vélemények. Dr. Rébeli Sz. Tamás már az elején kijelentette: a tervben a sportnak szerepet kell biztosítani. Pap Imre kihangsúlyozta: ezek a folyamatok megfelelő, hatékony munkával lassíthatók. Két fontos célt jelölt meg, a fiatalok egészséges életmódra való nevelését, valamint a felnőtt és időskorú lakossággal való törődést. Fontos feladatként említette a különböző szűrővizsgálatok szükségességét. Javaslatot tett arra, hogy a jövő évtől 1 millió forintot különítsenek el a célra. Móra József ezen a téren a társadalom, az egyén felelősségére hívta fel a figyelmet. Kálmán János szerint egy Szentes nagyságú településen biztosítani kellene a sürgősségi fogászati ellátást. Szűcs Lajos alpolgármester erre elmondta: a jogszabály ugyan nem írja ezt elő, ám az önkormányzat áldozni fog egy rendelő kialakítására és az alapvető eszközök beszerzésére. Dr. Gyenes Ágota fontosnak tartotta, hogy a város is segítse a kórházat a csődhelyzetből kijutni, akkor is, ha nem a helyhatóságé az intézmény.

A lakosság egészségi állapotának romlásáért Halmai László a jelenlegi kormányt tette felelőssé. Mint mondta: az előző ciklusban még volt az embereknek jövőképük. Véleménye szerint egy egészségmegőrző tervnek arról kell szólnia, hogy a lakosságnak "jó legyen itt élni". Oltyán Lajos abban igazat adott képviselőtársának, hogy csökken a születések száma, mint mondta, sajnos a fiataloknak nincs jövőképük, a családok elszegényedése azonban még az Antall-kormány idején kezdődött, s ez a folyamat azóta is tart. Törőcsik Zoltán utalt a társadalom felelősségére, mint mondta, ha a parlamentben többet foglalkoznának a társadalommal, mint egymással, más lenne a helyzet.

Az elhangzottak, mint arra ígéretet kaptak a képviselők, beépülnek az egészségmegőrző programba. A tervezet készítői további javaslatokat is várnak a helybéliektől.

L. J.


<<< Vissza