<<< Vissza

Templomépítők köszöntése
Internetes kapcsolat, kiállítás a galérián

2004. július 9.

 
A Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség ünnepi istentiszteleten adott hálát a templomfelújítás eddig elvégzett munkáiért. Igét Nagy László, a Tiszántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője hirdetett. Azt követően Kovách Péter lelkész vázolta a templomrenoválás eddigi munkáit.
A református nagytemplom felújításának előkészületi munkái az 1990-es évek utolsó éveiben kezdődött el Kádár Ferenc és Sípos Árpád lelkipásztori szolgálata idején. Ezekben az években készült el a templom digitalizált tervrajza az Országos Műemlékvédelmi Hivatal anyagi támogatásával.

Az engedélyes terv elkészítését az Országos Műemléki Hivatalnál elnyert pályázati pénzből, a gyülekezet tagjai által befizetett adományokból és a helyi önkormányzat támogatásából fizették ki. A terv elkészítését részletes és alapos talajmechanikai és statikai vizsgálat előzte meg. Az egy évvel később elkészült kiviteli terv költségeit az egyházkerület 10 millió forinttal támogatta. A felújítás során elsőként 2000-ben a templom épületét 17 méter magasságban csúszóbetétes monokábellel vették körül, annak érdekében, hogy a falak további mozgását megakadályozzák. A következő évben a torony felőli két karzat megerősítését végeztették el. Erre az épület statikai megerősítése szempontjából volt szükség. A munkák költségét az egyházkerülettől kapott újabb 10 millió forintból és a gyülekezet tagjainak adományából fedezték.

- Az egyházközség több pályázatot adott be a templom felújítására - mondta a lelkész. - A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma pályázatán 2002-ben 5 millió forintot, a FVM - Vidékfejlesztési Célelőirányzat 2002-2003 című pályázatán 15 millió forintot nyertünk, Varga Mihály pénzügyminiszter 16 millió forintot adott a tetőfelújításra. Az önkormányzat közel 4 millió forint támogatást nyújtott. Ezekből az összegekből tudtuk finanszírozni a most befejezett felújítást. A pályázatok megírásában, elkészítésében az Árpád Kistérségfejlesztő Önkormányzati Egyesület és a TEAM Számítástechnika szakemberei segítettek.

Az elmúlt hónapokban elkészült a templom tetőszerkezete legrosszabb állapotban levő hátsó, úgynevezett kontyolt részének teljes átépítése és acélgerendákkal való megerősítése. A tetőnek erre a részére új, hódfarkú cserép került és a bádogozás vörösrézből készült el.

- Az FVM támogatás kritériuma volt, hogy a felújított épületben új funkciót kell létrehozni - folytatta Kovách Péter. - Ezért hoztuk időben előre a Templomi Galéria létrehozását. Ezt a templom második emeleti karzatán alakítottuk ki.
A Templomi Galériában kapott helyet a "Ha Isten velünk, kicsoda ellenünk?" - fejezetek a szentesi reformátusság történetéből" című állandó kiállítás.

A galéria másik részében időszaki kiállítások rendezésére alkalmas tér található, ahol most a templom felújítása során eddig elvégzett munkák fotódokumentumai láthatóak. Ebben a térben a későbbiekben hangversenyeket, felolvasóesteket és kiállításokat kívánnak szervezni. A galéria fontos része az információs pult, ahol a látogató tájékozódhat a város és az egyházközség történetéről. Internetes kapcsolat segítségével hozzájuthat a várossal és a környékkel kapcsolatos legfrissebb információkhoz. Ugyanitt megtekinthető, és megvásárolható a város és az egyházközség történetével kapcsolatban eddig megjelent írásos és digitalizált anyag.

A galéria gyülekezettörténeti kiállítását Mód László néprajzkutató rendezte, a kivitelezés munkáját Vígh László főrestaurátor irányította. A kiállítás anyagának összegyűjtésében a gyülekezet sok tagja fáradozott. Így kerültek a tárlókba a régi énekeskönyvek, Bibliák, emléklapok, fényképfelvételek. A kiállítás kivitelezésében, megszervezésében Labádi Lajos levéltár-igazgató és munkatársai, dr. Szabó János József múzeumigazgató és munkatársai, Tímár Ferenc és a TEAM Számítástechnika, valamint Vidovics Ferenc végeztek felbecsülhetetlen értékű munkát. A galériát dr. Takács Edit főlevéltáros, a Magyar Levéltárosok Egyesületének titkára nyitotta meg, s ajánlja a közönség figyelmébe.


<<< Vissza