<<< Vissza

Tiszta környezetben

2004. július 9.

 
A Klauzál Gábor Általános Iskola tanárai és diákjai közel egy évtizede tartják szívügyüknek a környezeti nevelést.
Évente 150-200 tanuló vett részt a 4-5 napos Erdei iskolai programban, természetvédő tábori munkában az ország különböző pontjain. A gyerekek számára jó lehetőség a természettel való érintkezésre, elmélyülésre, ha természetes környezetben lehetnek. Így jobban megérthetik, hogyan működnek az ökoszisztémák, és tudatosodnak bennük azok a folyamatok, amely a tantárgyakra szabdalt világon túl megláttatja a társadalom, a gazdaság és a környezet egymástól el nem választható egységében azt, hogy a környezet mindannyiunk közös öröksége, felelőssége és életben maradásunk feltétele.

Nagyon nagy a felelőssége azonban annak a környezetnek, amelyben a mindennapjaikat élik a gyerekek, hogy mennyire válnak tudatossá tetteik: mennyire érzik magukénak a várost, a lakótelepet, az iskolát, meg tudják-e szeretni azt a környéket, utcát, házat, teret, a parkot, ahol mindennap járnak. De megszeretni csak azt lehet, amit ismernek, amiért tesznek valamit, amit folyamatosan figyelnek, amit ápolnak, gondoznak.

Az iskola udvarait, előkertjét évek óta a gyerekek - mindennap más-más osztály -tartják rendben. Felszedik az elhullajtott vagy a szél által odasodort szemeteket. Ezzel talán legközelebb az is eszükbe fog jutni, hogy amikor befejezték a takarítást és visszanéztek a tiszta területekre, milyen megelégedettség töltötte el őket.

A hulladékszigetek megléte egy másik folyamatot is elindított a Klauzálosok körében. Az alsó tagozatosok a rajzórai, napközis foglalkozások papírhulladékait (rajzlapok, írólapok, stb.) "szigorú ellenőrzés" és újrahasznosítás után, külön gyűjtve, elviszik saját kezűleg a Klauzál ABC melletti szelektív hulladékgyűjtőbe.

Az önkormányzat március elején meghirdetett tavaszi takarítási akcióján, az iskola kisebbjei az általuk is használt játszótereket keresték fel, szedték össze a szanaszét heverő szemetet. A nagyobbak pedig ez idő alatt a természeti, az épített, a társas-társadalmi környezet fenntartható fejlődése érdekében szükséges ismereteiket bővítették filmekkel, beszélgetésekkel.

Nagy szükség van a tudatosításra, hiszen felmérések szerint a magyarok átalagosan 1,4 kilogramm hulladékot termelnek fejenként naponta. A lakások 65 százalékából ugyan szervezetten gyűjtik a hulladékot, egy része végül mégis nyilvános helyeken, szemétként köt ki.

A Klauzálosok is, mint minden városáért tenni akaró ember tiszta, szép, rendezett és gondozott környezetben szeretne élni, és ezért hajlandók tenni is!

Borsodi Ágnes
környezeti nevelő


<<< Vissza