XXXV. évfolyam 8. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Megőrizni a fejlődést
 

2004. február 27.


Nagyon kemény költségvetési év elé nézünk, jelentette be Szirbik Imre polgármester az önkormányzat februári ülésén. Emiatt összefogásra és tettre kész, közös építőmunkára hívta fel mindazok figyelmét, akik a városért tenni, cselekedni akarnak. Céljainkat csak úgy érhetjük el, ha alkotó erőnket egyesítjük - mondta a polgármester.


Bővebben


 

Betegellátás
 

2004. február 27.


Szirbik Imre polgármester több fordulóban egyeztetett a kórház ügyében. A CT átadása után napirendre tűzték a kórház finanszírozásának kérdését is.

A polgármester levélben fordult az egészségügyi miniszterhez, mivel az új finanszírozási rendszer szerint bázisnak a 2002. harmadik negyedévét és a 2003. első háromnegyed évét tekinti az Országos Egészségügyi Pénztár. Ez méltatlanul hátrányos a szentesi területi kórháznak, hiszen éppen akkor volt a legrosszabb helyzetben. A kérés az, hogy a vállalt bázist tekintsék a finanszírozás alapjául.


Bővebben


 

Élete a tánc
 

2004. február 27.


Elég fiatalon, 6-7 éves korban kezdett el táncolni. Azt mondja Szatmári- Nagy Szilvia, ilyenkorban még a szülő dönti el, hogy táncoljon a gyermek. Ez jellemző a tanítványaira is. Ha megszereti a társastáncot, tovább marad.

- Nálam az a helyzet, hogy édesapám és édesanyám együtt táncoltak, magas szinten művelték a táncot. Sok jó eredményt elértek. Ebből adódott, hogy nekem is táncolnom kellett. Nem voltam nagy versenyző, talán ezért is szerettem volna magas szinten létrehozni egy egyesületet. Ez a vágyam '92-ben valóra vált. Akkor lett sportág a társastánc. Igazából a gyerekek sportolási lehetőségére indítottam - mondja.


Bővebben


 

A Fidesz diagnózisa és receptje az egészségügyről
 

2004. február 27.


Intenzívosztályra fog kerülni a magyar egészségügy! - fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egészségügyi és szociális kabinetvezetője képviselőtársával, dr. Frajna Imrével közösen, Farkas Sándor országgyűlési képviselő vendégeként tettek látogatást Szentesen és Nagymágocson. Előbbi helyszínen az egészségügyben dolgozókkal folytattak kerekasztal-beszélgetést, míg a nagyközségben választókerületi szociális kabinet alakuló ülésén vettek részt.


Bővebben


 

Élsportolók, edzők köszöntése
 

2004. február 27.


Az "Év edzője" cím és az Életmű-díj átadására, valamint városunk élsportolóinak köszöntésére került sor az elmúlt hétvégén a városi sportcsarnokban.

Az egybegyűlteket Takács László, a sportcsarnok igazgatója, megbízott sportreferens köszöntötte, majd a Seress Formáció és a Petőfi Sándor Általános Iskola kiskórusának műsora következett. Ezt követően Szirbik Imre polgármester úr intézett ünnepi beszédet a sportolókhoz, testnevelőkhöz, edzőkhöz.


Bővebben


 

Egyeztetés útfelbontásól
 

2004. február 27.


A városvezetés nemrégen egyeztetett a DÉGÁZ Rt. képviselőivel, a közeljövő terveivel kapcsolatosan.

A néhány rekonstrukciós munka alapján a legalapvetőbb az volt, hogy április közepén megindul a szennyvízcsatorna kivitelezése, így a DÉGÁZ erre az időszakra szervezze meg a saját munkáit, illetve hozza előre azokat a tevékenységeket amelyek burkolat alatti munkálatokat jelentenek. A szennyvízelvezető csövek lefektetése és az egész pályás burkolat helyreállítása után a város öt évig nem engedélyezi a burkolatok felbontását.


 

A nép szava...
 

2004. február 27.


Hát azért csak van valami igazság abban, hogy "vox populi vox Dei"! Azaz: a nép szava Isten szava. Tehát - minimum - érdemes odafigyelni reá. Főleg olyankor, mikor nem azt mondja, amit a politikusok kimanipulálnak belőle, hanem amikor spontán elszólja magát s úgy mond véleményt.


Bővebben


 

Mozgalmas Damo-napok
 

2004. február 27.


Az elmúlt hét a farsang jegyében telt a Damjanich János tagiskolában. Az alsó tagozatosoknál már hagyomány, hogy egyéni jelmezekkel készülnek a tél múlatására. Az idén több mint 70 -en versengtek a legötletesebb, leglátványosabb jelmez címéért. A már szokványosnak mondható (de szépen kivitelezett) jelmezek - királylány, rózsalány, törpikék - mellett a legkisebbek is szívesen öltöztek nindzsának, kommandósnak, pókembernek. A picurok bálján gyorsan fogyott az igazi farsangi fánk és más sütemények, és természetesen discóval zárult a program.


Bővebben


 

A harmincas évek filmjei
 

2004. február 27.


A szentesi Tudományos Mozgószínház - Nagy Ferenc utca - műsorát a Kossuth tér északi oldalán magas hirdetőtáblán - megvilágítva - olvashattuk. A mozi falain lévő képek vonzottak a filmek megnézésére.


Bővebben


 

"... kő kövön nem maradt ..."
 A Szent Anna templom története (4.)

2004. február 27.


Képünkön: Szentes első fényképeinek egyike, rajta a többszörösen átépített torony az 1847-ben elkészült mai templommal (Szentesi Levéltár, XIX. sz. vége).

A templom 1768-ban befejezett átalakításai után három évvel már kisebb javításokra került sor. 1778-ban az épület jó karban volt, de a kórusról megjegyezték, hogy nem illik az épülethez. Lázár János plébánosságának kezdetén (1783-1792) a falak már repedeztek, hullott a vakolat, és a tető is javításra szorult, ezért az uradalom 1785-ben a templomot tataroztatta.


Bővebben


 

Iskolások kertészkednek
 

2004. február 27.


Dr. Gergely (Grünstein) György újságíró szentesi élményeiről írja: "A bolgárkertész Ivanovhoz jártam dolgozni. A kiskapa az első órában feltörte a tenyerem, a derekamat nem tudtam kiegyenesíteni. Az egyetlen férfi voltam ott, mert ez női munka volt." Annó: 1944.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. február 27.


Ha jól megfigyeled, észre veheted, hogy minden kérdésben benne van a remélt válasz is. Erre példa ez a kérdés formájában leírt újság cím: "Teleki antiszemita vagy tudós?" Íme a válasz: tudós antiszemita. Az bizony...

****************************************

Bátorító jókívánságok egy tűntetésben elhangzott beszéd végén:
"Soha többé háborút, soha többé gyűlöletet, soha többé kirekesztést!" Templomi imába is beleillő kívánságok. Elég ennyit hozzá tenni: Ámen (úgy legyen).


Bővebben


 

Kistérség
 

2004. február 27.


Szentes nem került ki a hátrányos helyzetű kistérségek köréből. A kistérségi beosztások alapján új rangsor keletkezett és mutatói alapján Szentes kicsúszott volna a hátrányos helyzetű régió kategóriájából. Ennek egyrészt örülni lehet, hiszen a régió fejlődik. Ellenben, ha nem hátrányos helyzetű a térség, akkor egy sor pályázatot nem nyújthat be. Korábban ezek a pályázatok 100-150 millió Ft-ot hoztak évente.

A kompromisszumos kormány előterjesztés úgy szól, hogy az a 14 kistérség - hiszen nem csak Szentes érintett ebben - 2006-ig úgynevezett átmeneti szabályozást kap, tehát továbbra is pályázhat a jelenlegi feltételek mellett.


 

Elismerés a belgyógyászati osztály vezetőjének
 

2004. február 27.


A szentesi területi kórház belgyógyászati osztályának vezetője dr. Kovács Aranka néhány héttel ezelőtt kapta meg a szentesi kórházban dolgozó orvosok legnagyobb elismerésének számító dr. Bugyi István emlékérmet. A főorvos asszony lassan 20 éve gyógyítja a betegeket a szentesi kórházban.

- Milyen szempontok alapján választják ki azokat az orvosokat, akik megkapják ezt az emlékérmet?s


Bővebben


 

A kert létesítése nem kampányfeladat!
 

2004. február 27.


Kertünkbe átgondoltan megválasztott növényeket telepítsünk. Ügyeljünk arra, hogy mindig legyen benne valami látnivaló: tavasztól őszig az eltérően virágzó virágok, télen pedig az örökzöldek. A kert szépsége nem a fajok, változatok számától, hanem a növények elhelyezésétől, azok díszértékétől függ.


Bővebben


 

Vasút a múzeumban
 A fapadostól a párnásig

2004. február 27.


Azt hiszem, nem mondunk vele újat, a legtöbb ember gyerekkorából kifürkészhető a vágy: masiniszta szeretne lenni. Vasutas.

Dr. Szabó János József, a Koszta József Múzeum igazgatója kisiskolásként mozdonyvezetésről álmodozott. Az élet más irányba terelte a pályán, nem lett a MÁV alkalmazottja, ám utasként gyakorta igénybe veszi a vasút szolgáltatását. Évek során megfigyelhette annak fejlődését.

 


Bővebben


 

Európai magyarságunk
 

2004. február 27.


E hétvégén a Szent Imre Gimnáziumban nemzetközi konferencia zajlik Emlékezet és remény címmel, mutatja az Internet (www.baranyi.hu). Az előzetes ismertetőben a közelmúlt eseményeinek tényszerű feltárását ígérik. E tanácskozás indított egy gondolatsort.

Most az EU-csatlakozás küszöbén fel-felmerül, hogy milyen sors vár a kis nemzetekre, így ránk is. Nagyon sokféle szabályt, rendeletet erőltetnek ránk azzal a paranccsal, hogy végre kell hajtani, mert az unió kötelez bennünket. Engem is érintett néhány ilyen plusz kiadást és felesleges papírmunkát igénylő utasítás, ezért egy kicsit utánanéztem az úgynevezett "uniós követelményeknek". Ami a legfontosabb, hogy jelenleg még az unió elfogadja a nemzetállamokat és azok egyediségét.


Bővebben


 

Támogatások, segélyek (2)
 

2004. február 27.


A támogatások másik nagy területe a lakásfenntartás költségeihez való hozzájárulás. Két nagy támogatási forma tartozik ide, a lakásfenntartási támogatás, valamint a fűtési támogatás. Lencséné Szalontai Máriával, a szociálpolitikai osztály vezetőjével most ezeket járjuk körbe.


Bővebben


 

Kedvet az olvasáshoz
 

2004. február 27.


A közelmúltban került a kezembe az ismertető lap egy újonnan megnyílt boltról.
A röplapon Krúdy bíztatása mellett - "Légy víg, olvasó!" - Hrabal idézetei, mint például: "Az egyszerű szavak röpimák az ostobaság ellen." próbálnak kedvet csinálni az olvasáshoz.

A borítón kis térkép igazít el a Pólya utcáig, ahol a Pólya Antikvárium hétköznap 10-12 és 14-18, szombaton 9-13 óra között várja érdeklődő vásárlóit.


Bővebben


 

Óvodai körzetek
 

2004. február 27.


A szentesi óvodai körzeteket bemutató és ezzel a szülők választását megkönnyítő sorozatunkban ezen a héten a Kossuth utcai Óvodai Munkáltató Körzet vezetője, Ternainé Fodor Mariann ad tájékoztatást az intézmények működéséről és az általuk kínált lehetőségekről.

- Tapasztalataik szerint milyen szempontok szerint választanak a szülők óvodát gyermekük számára?


Bővebben


 

"Tégy jót, s jól"
 

2004. február 27.


A Deák Ferenc Általános Iskola bemutatását folytatva szólni kell a kulturális munkáról. Fiatal, agilis nevelők szinte már művészi fokon oktatják a kerámiakészítést, a tűzzománc technikát, a selyemfestést, origami készítést, gyertyaöntést. Belső életünkhöz tartoznak a vers és prózamondó versenyek, melyeken célunk, hogy minél több gyerek tehetségét fedezzük fel.

Színjátszóink ismertek a városban, ők egyben a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.


Bővebben


 

Elismerték
 

2004. február 27.


Mélykútiné Németh Kornélia számára jól indult az év. A szentesi citerások vezetőjét beválasztották egy országos népzenei szövetség vezetőségébe. Komoly szakmai elismerést jelent a zenei kultúra széles körű terjesztésén munkálkodó Vass Lajosról elnevezett szövetségbe tartozni. Egyben nagy felelősség is népzenészek, néprajzkutatók, művelődési házak igazgatói mellett tevékenykedni.


Bővebben


 

Gimi Szalagavató
 

2004. február 27.


A Horváth Mihály Gimnázium február 21-én (szombaton) tartotta szalagavató bálját. Az esemény hatalmas tömegeket vonzott a Városi Sportcsarnokba. Több, mint ezerötszáz jegyet adtak el. Ezért, már csak a közönség módfelett nagy számát tekintve is egyre inkább úgy tűnik a gimi-bál városi szintű rendezvénnyé nőtte ki magát. Nem is beszélve az igen magas művészi színvonalról, amit a műsorok nyújtottak. A hagyományos szalagtűzési ceremónia után a diákok megmutathatták, mire képesek. A jazz és kortárs énekszólók és kórusdal mellett a néptánctól a balettig, a moderntánctól a keringőig, sőt a karatéig minden műfajban igényes produkciókat láthattunk.


Bővebben


 

Járjon-e a férfi ember kozmetikába?
 A kozmetikus tanácsai

2004. február 27.


Az orvos-kozmetológiai rendelések és az ipari kozmetikák egyformán szolgálják mind a nők, mind a férfiak igényét. A férfiakra is érvényes ugyanis az a megállapítás, hogy mindenki mutasson környezetével szemben olyan kedvező külsőt, amilyenre csak képes. Higgyük el, hogy a kozmetikus nem lepődik meg, ha férfi nyit be a kezelőbe. Elsősorban a pattanásos bőrrel járó panaszok miatt szánják el magukat a férfiak erre a lépésre, mert a rendszeres, szakszerű kitisztítás és a kellő gyógypakolás gyakran előfeltétele a javulásnak.


Bővebben


 

Nem vétkes a körhintás
 Szélhámosság, erőszak

2004. február 27.


Büntetőeljárás indult egy férfi ellen, aki siketnémának adta ki magát, így látogatott meg különböző hivatalokat, üzleteket, ahol képeslapokat ajánlott fel megvételre. A férfi azt állította, hogy a lapok ára a Siketnémák Szervezetének folyik be, ám kiderült, hogy ez nem így van, ráadásul a "gyűjtő" nem süket, sem pedig néma nem volt, a képeslapokat pedig azok árának többszöröséért árulta.


Bővebben


 

Atlétika
 

2004. február 27.


A Klauzál DSE atlétái Merza Sándor edző vezetésével Szegeden serülő megyei terematlétikai-bajnokságon szerepeltek. A rajthoz állt öt versenyző a következő eredményeket érte el.

Merza Ádám 30 m-es síkfutásban első, Kajtár Árpád medicinlabda lökésben első, 30 m-es síkfutásban harmadik. Berezvai Bea helyből-hármasugrásban első, 30 m-es síkfutásban második. Molnár Péter és Debreceni Kata medicinlabda lökésben ötödik.

D. V. Z.


 

Olaszországon át Athénba
 

2004. február 27.


Kedden kezdődött az olaszországi Imperiában a női olimpiai kvalifikációs torna a hölgy vízilabdázók számára. A Hungerit-Szentesi VK vezéregyénisége, Szremkó Krisztina is tagja az utazó keretnek, amely kivívhatja az athéni ötkarikás játékokon való részvételt. A tornán az első két hely valamelyikét kell kivívni a csoportban, ez esetben már biztosan Görögországban érezheti magát a válogatott. A fontosabb kérdések már az elején eldőltek, hiszen kedden a spanyolokkal, másnap az olaszokkal mérkőzött Faragó Tamás együttese. Szremkó Krisztina az elutazás előtti napon nyilatkozott lapunknak.


Bővebben


 

Szilver TSE hírei
 

2004. február 27.


Hajdúböszörményben megtartott latin-amerikai táncok ranglista versenyen László Csaba-Szögi Szilvia 3. helyezést ért el.


Bővebben


 

Csömörön folytatják
 Női NB I-es futsal

2004. február 27.


Az NB I-es női futsal-bajnokság középdöntőjében, a 2. csoport utolsó (negyedik) fordulóját Szegeden rendezték. Az már korábban eldőlt, hogy az AL-KO Szentesi TE együttese tovább lépett a legjobb négybe. A Kurca-parti hölgykoszorú a tétnélküliség ellenére tovább őrzi veretlenségét. A középdöntő tizenkét összecsapása alatt tíz győzelmet és két döntetlent könyvelhettek el.


Bővebben


 

Makai Lajosné
 Életmű-díjas testnevelő

2004. február 27.


Sportolókat, csapatokat, edzőket, szakvezetőket köszöntöttek az elmúlt szombaton a városi sportcsarnokban. Az ünnepségen adták át az "Év edzője" és az Életmű-díjat is. A 2003-as esztendő legjobb edzőjének Szatmári Nagy Szilviát választották, míg az Életmű-díjat Makai Lajosné, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola testnevelő tanára vehette át. Vele készült az alábbi beszélgetés.

- Hány esztendős pályafutás elismerése ez a díj?


Bővebben


 

Alakuló csapat
 

2004. február 27.


Újabb három edzőmérkőzést játszott a Szentesi TE NB II-es labdarúgó-csapata az elmúlt héten. A Tiszakécske, a Hódmezővásárhely és a Kiszombor ellen 12 gólt rúgtak és egyet kaptak Török László vezetőedző tanítványai, aki szerint még mindig van mit csiszolni a gárda játékán.


Bővebben


 

Az olimpiára hajtanak
 

2004. február 27.


Athén, a soron következő nyári olimpia helyszíne az úti célja annak a három fiatalembernek, akik a Four Diamonds SE színeiben vállalkoznak a másfél hónapos túrára.

Baranyi Antal Gábor - akit már bemutattunk korábbi kerékpártúrái kapcsán - ezúttal a szentesi Nagy Ferencet és a fővárosi Szabadi Jánost veszi maga mellé az útra. Antal a havas téli estéken nem csak álmodozik arról, hogy személyesen láthassa az olimpiát, de már január1-jén megkezdte a felkészülést. Mostanra mintegy 2100 kilométert tekert le, ám a július 26-i indulásukig összesen 12 000 km szerepel az edzéstervében.


Bővebben


 

Cegléd után az Eger
 Ki a gödörből

2004. február 27.


Fontos meccsnek ígérkezett, ennek megfelelően nagy csatát hozott, végül hét gólos szentesi sikerrel végződött a Legrand-Szentes-Cegléd OB I-es férfi vízilabda-mérkőzés. Az első negyed két kihagyott emberelőnyös helyzettel, egy fölélövéssel és egy eladott labdával indult hazai részről. Szerencsére a vendégek is hasonlóan idegesek voltak, így sokáig nem esett gól. Lavrisinyec végül betalált, de így is 1-1-el zárult az első játékrész. A folytatásban összekapta magát a Legrand, Berki lőtt gólt, majd Kiss duplázott, a félidőben 5-2 volt ide.


Bővebben


 

Focifarsang
 

2004. február 27.


A Szabadidős Sportklub ez évben is megrendezte hagyományos farsangi teremlabdarúgó-tornáját. Február 14-én és 15-én húsz amatőrcsapat részvételével folyt a játék. A szentesi fiatalok mellett Szegedről, Fábiánsebestyénről és Derekegyházáról is üdvözölhettünk egy-egy csapatot.


Bővebben


 

Csípős volt a csabai
 

2004. február 27.


Nem ígérkezett könnyűnek és nem is lett az a Szentesi Vasutas NB II-es teremlabdarúgó-csapatának békéscsabai vendégszereplése. A viharsarkiak 6-2-re győzték le Dékány Szabolcsékat egy meglehetősen feszült hangulatú mérkőzésen. Szerencsi István csapatvezető beszámolója szerint a játékvezetők alaposan benne voltak a hazai sikerben.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. február 27.


Született: Szabó Mihálynak és Lovrovics Andreának (Szegvár, Galamb u. 2.) Boglárka, Kiss Lászlónak és Udvari Évának (Nagymágocs, Ótompahát tanya 98.) Bettina...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz