<<< Vissza

Óvodai körzetek

2004. február 27.

 
A szentesi óvodai körzeteket bemutató és ezzel a szülők választását megkönnyítő sorozatunkban ezen a héten a Kossuth utcai Óvodai Munkáltató Körzet vezetője, s ad tájékoztatást az intézmények működéséről és az általuk kínált lehetőségekről.

- Tapasztalataik szerint milyen szempontok szerint választanak a szülők óvodát gyermekük számára?

- Általában fontos szempont a családok életének szervezése miatt, hogy a lakóhelyhez, munkahelyhez közel legyen az intézmény, de egyre gyakrabban fordul elő, hogy óvodáinkba távolabbról, akár a város másik végéből is elhozzák a gyermeküket. A szülők ugyanis élnek - a törvény által megteremtett - szabad óvodaválasztás lehetőségével. Az óvodák azonban csak a körzetükben lakó gyermeket kötelesek felvenni. Népszerűsíthet egy óvodát egy szülők körében elismert óvónéni, az egyéni arculat, egy-egy kiemelt nevelési feladat, kedvező tárgyi feltételek, esztétikus megjelenése, ... és még sok minden, amit a szülők legtöbbször megfogalmaznak.

- A törvényi változások is felerősítették - értelmezésem szerint - az óvodák közötti különbségeket. Jól látom ezt?

- Mindenképpen elősegítették az egyéni arculat kialakulását, a pedagógiai szabadság megvalósulását. Ez a szakma számára fontos fejlődést eredményezett. A régi erőteljes központi szabályozás helyett keretjellegű törvény határozza meg a magyar óvodák működését, mely lehetővé teszi a nevelőtestületek meggyőződéses, sajátos, alkalmazható, helyi igényeknek és speciális feladatoknak megfelelő nevelési programjaik megvalósítását. A törvényi változásokat a társadalmi változások sürgették. Módosult a társadalmi igény, a családi nevelést sokkal inkább segítenie kell óvodáinknak, hiszen a kétkeresős családmodell, a megélhetésért folytatott harc nehéz helyzetbe sodorta a családokat. Fontos feladatunknak tekintjük tehát a család elveszett funkcióinak helyreállítását a nyitottságunkkal, pedagógiai eszközeinkkel, a családias légkör megteremtésével is. (folytatjuk)


<<< Vissza