<<< Vissza

Kedvet az olvasáshoz

2004. február 27.

 
A közelmúltban került a kezembe az ismertető lap egy újonnan megnyílt boltról. A röplapon Krúdy bíztatása mellett - "Légy víg, olvasó!" - Hrabal idézetei, mint például: "Az egyszerű szavak röpimák az ostobaság ellen." próbálnak kedvet csinálni az olvasáshoz.

A borítón kis térkép igazít el a Pólya utcáig, ahol a Pólya Antikvárium hétköznap 10-12 és 14-18, szombaton 9-13 óra között várja érdeklődő vásárlóit.

Körtvélyesi László antikvárius képzettségű tulajdonossal a nyitás előzményeiről, szándékairól beszélgetünk. Mint megtudjuk, az eredetileg garázsnak készült boltot féléves szigetelési és ácsolási munkálatokat követően egy szép őszi napon pontban este 10-kor politikusi avatóbeszéd és ünnepi szalagátvágás nélkül, de pezsgő, vörösbor és frissen sütött farmerzsemle mellett baráti körben nyitották meg.

- A mintegy két és fél-háromezer kötetes kínálat zöme szépirodalom, de találunk néprajzi, filozófiai, történelmi, szakkönyveket, művészeti albumokat, de krimit és szakácskönyvet is. Az árak barátságosak, pár száz forintért már jó könyvet lehet kapni. Az elnevezés az utcanév mellett utal a neves magyar matematikusra, Pólya Györgyre is, akinek több kiadást megért "A gondolkodás iskolája" című könyve a kirakatban is látható és kapható - meséli a tulajdonos.

Apropó: kirakat! Könyvek Horváth Mihálytól Cserna-Szabóig és Grecsóig jelszót kívánja megjeleníteni, a Magyarország történelme 1860-as 6 kötetes kiadásával, illetve a tehetséges fiatal írók köteteivel.

Az indulókészlet saját magánkönyvtárából származik, mely harminc éves gyűjtőmunka eredménye. Az olvasás, a könyvszeretet az egész család számára az életforma természetes része. Könyvtára akkor okozta a legnagyobb örömöt, amikor joghallgató fia szakkollégiumi különleges igényeinek is meg tudott felelni, többek között Bibó, Szűcs Jenő, Polányi Károly és Mihály, Szelényi Iván műveivel.

Megtudjuk, Körtvélyesi László márciustól megkezdi a verses- és drámakötetek, a szótárak, valamint a művészeti albumok felvásárlását. Az eltelt néhány hét alatt is kialakult egy törzsvevői kör, mint mondja, van már kéményseprő, postás, diák, művész, pap, rendőr és tanár vásárlója.

Végül egy személyes megjegyzését írjuk le. Azt mondja, ezúton is szeretne köszönetet mondani kedves barátjának (így írja le: eMeL), akinek az igényes boltbelső köszönhető.

Amiről a bizonyítványt mi, vásárlók fogjuk kiállítani.


<<< Vissza