<<< Vissza

A Fidesz diagnózisa és receptje az egészségügyről

2004. február 27.

 

Intenzívosztályra fog kerülni a magyar egészségügy! - fogalmazott szerdai sajtótájékoztatóján Selmeczi Gabriella. A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség egészségügyi és szociális kabinetvezetője képviselőtársával, dr. Frajna Imrével közösen, Farkas Sándor országgyűlési képviselő vendégeként tettek látogatást Szentesen és Nagymágocson. Előbbi helyszínen az egészségügyben dolgozókkal folytattak kerekasztal-beszélgetést, míg a nagyközségben választókerületi szociális kabinet alakuló ülésén vettek részt.

- Amit Kökény Mihálynak nem sikerült elvégeznie az egészségügy területén, azt a Medgyessy-kormány új pénzügyminisztere most egy tollvonással bevégzi - mondta bevezetőként Selmeczi Gabriella országgyűlési képviselő. A Fidesz politikusa a továbbiakban hangsúlyozta, hogy az idén a szakminiszter előterjesztésére már 50-70 milliárdot vontak el a betegektől. A bajt csak tetézi, hogy a kórházaktól elvont havi két százalékra, megérkezett a Draskovics-csomag is Ez újabb 10 milliárdokkal csökkenti az egészségügyi keretet. Ahhoz, hogy a kórházak életben maradjanak, minimum az elvont összegeket kellene visszaadni. Ilyen körülmények között pedig a fejlesztés szinte lehetetlen.

Az orvost, az ápolót, a védőnőt éppúgy sújtja a növekvő infláció, a gáz, az élelmiszer, és a gyógyszer árának emelése, az otthonteremtési támogatások visszavétele, mint bárki mást. Az uniós csatlakozásunk pedig magában hordozza annak a veszélyét, hogy a fiatal magyar orvosok vonzó ajánlatokat kapnak a külföldi munkára. A hazai orvosok fizetése képtelen lépést tartani az uniós javadalmazással, ezért sürgős tennivaló van ezen a téren - mutatott rá a képviselőnő.

Selmeczi Gabriella négy pontban ismertette pártja javaslatát az egészségügy rendbe tételére. Eszerint pótolni kell az elvont milliárdokat, vissza kell verni a Draskovics-csomag egészségügyet sújtó pontjait, létre kell hozni a nemzeti kerekasztal tárgyalást a magyar egészségügyi dolgozók megtartására. Végül pedig, ami a Fidesznél nem is mai keletű kezdeményezés, a szocialista kormány kössön megállapodást a nagy gyógyszergyártó cégekkel az árak mérséklése érdekében.

R. J.


<<< Vissza