<<< Vissza

Vasút a múzeumban
 A fapadostól a párnásig

2004. február 27.

 
Azt hiszem, nem mondunk vele újat, a legtöbb ember gyerekkorából kifürkészhető a vágy: masiniszta szeretne lenni. Vasutas.

Dr. Szabó János József, a Koszta József Múzeum igazgatója kisiskolásként mozdonyvezetésről álmodozott. Az élet más irányba terelte a pályán, nem lett a MÁV alkalmazottja, ám utasként gyakorta igénybe veszi a vasút szolgáltatását. Évek során megfigyelhette annak fejlődését.

Az sem véletlen, hogy megtetszett neki a szentesi vasutasok gyűjteménye. Elhatározta, beviszi azt a múzeumba. Zsuzsanna napján már a rendezett anyag bemutató kiállításán szoronghatott a szép számban összegyűlt közönség.

Kaposvári Péter igazgató, a MÁV Rt. területi képviselője azzal kezdte megnyitó beszédét, hogy számukra többről van szó, mint egy technikatörténet bemutatásáról. Történeti áttekintését a XIX. század közepétől kezdte: 1846-ban Magyarországon is megjelent a vasút. Azt követően gyors egymásutánban, hihetetlen ütemben kiépült az ország törzsvonalhálózata, s a 80-as években már a magánvasutak is megjelentek. A vasút áruszállításban az ipart, a kereskedelmet, a mezőgazdaságot is fölvirágoztatta.

A 20-as évek végén jön be a képbe a szentesi motorgarázs. És a Ganz-gyár az úgynevezett BC motorkocsijával. A gyár a világégést követően nagyon gyorsan talpra állt, s a várossal közös finanszírozásban létrehozott egy motorgarázst. A Ganz mindig is bábáskodott a terméke fölött, világszínvonalú gyártmányokat készített, a bölcsője itt volt Szentesen. A motorkocsi üzemnek Szentes mindig is a bázisa volt.

- A BC-t két-háromtengelyű társai követték, megjelent utána a korszerű járműcsalád - folytatta visszaemlékezését az igazgató. - Most a legújabbat eresztette el a polgármester úr nemrég, az orosz adósság fejében kapott úgynevezett, Uzsgyi motorvonatot, aminek karbantartó bázisa szintén Szentes lesz. Negyvenet kap belőle a MÁV Rt., s aki már utazott rajta, tudja, belső komfortfokozata jóval jobb, mint elődeinek. Feltehetően fellendíti a vasúti közlekedést. Arra kérem önöket, ne csak a tárgyakat lássák a kiállításban, nézzék mögötte a vasutast is, aki sokat dolgozik. Nézzék azt a múltat, amire szeretnénk építkezni a jövőben is.

- Ami a kiállítással motivált bennünket, az a 75 éve tartó jó kapcsolat a várossal. Szentes a vasúti hálózatok tekintetében úgy látszik, jó helyen van. Várhatóan a jövőben is fontos szerepet fogunk betölteni - mondta érdeklődésünkre Valkai Csaba MÁV műszaki előadó, a kiállítás egyik rendezője, majd így folytatta:

- A kezdetek a gőzmozdonyhoz kapcsolódó tárgyak: mozdonylámpa, tüzelőlapát, szerszámosláda, stb. Amiket a leszerszámozás után a raktár mélyére süllyesztettek, én megtaláltam. A legtöbb helyet a Ganz kéttengelyes BC motorkocsija foglalja el. Nagy darabszámban és nagyon sokáig üzemeltek Szentesen. A 80-as évek közepéig vettek részt a közforgalomban üzemképesen. 1970 karácsonyán megjelent az első hatrészes MD motorvonat, azok jelentették a folytatást, tizenhét jött Szentesre. Makettja eredeti festéssel látható, gyönyörű, impozáns vonat, összesen negyvenet gyártottak belőle. Amortizálódnak, szép lassan kivesznek, bár még van köztük olyan, ami még üzemel. Sajnos a főjavításukra keveset fordítottunk. A mai napig is helytállnak, bizonyítandó, hogy a Ganz '70 után is tudott jó minőségű vasúti járműveket gyártani. Aztán jöttek a Bz-k, a csehszlovák motorkocsik, ez a kiállításban nem túl nagy teret kapott. Maga a jármű nem látványos, nem annyira esztétikus.

A múzeumban sok kép, dokumentum látható. Ott van például a motorgarázs makettje, amit a vásárhelyi Zakar Ödön református lelkész készített, előtte modellek, Bihari János reszortos munkái. Tökéletes és látványos.

- Azokról az egyszerű emberekről is szerettünk volna megemlékezni, akik a vasútnál dolgoztak. Idős Mészáros János mozdonyvezető fia elhozta apja ruháját. Gyerekkoromban sokszor láttam az öreget. A templomba is kerékpárral járt - mesélte Valkai Csaba.

A kiállítást Valkai Csaba és Vigh László főrestaurátor rendezte. A tárlat május 2-áig, hétfő kivételével naponta 13-17 óra között tekinthető meg.

(lovas)


<<< Vissza