<<< Vissza

Járjon-e a férfi ember kozmetikába?
A kozmetikus tanácsai

2004. február 27.

 
Az orvos-kozmetológiai rendelések és az ipari kozmetikák egyformán szolgálják mind a nők, mind a férfiak igényét. A férfiakra is érvényes ugyanis az a megállapítás, hogy mindenki mutasson környezetével szemben olyan kedvező külsőt, amilyenre csak képes. Higgyük el, hogy a kozmetikus nem lepődik meg, ha férfi nyit be a kezelőbe. Elsősorban a pattanásos bőrrel járó panaszok miatt szánják el magukat a férfiak erre a lépésre, mert a rendszeres, szakszerű kitisztítás és a kellő gyógypakolás gyakran előfeltétele a javulásnak.

Sok férfi nézi reggelenként irigykedve a nagyapa képét: amikor még szakállt viseltek, nem kellett borotválkozni. Miért húzódoznak a férfiak ettől az alig párperces művelettől? Némelyek kedvtelenségből, de sokan a borotválkozással járó kellemetlenségről tartanak. Ha életlen pengét használunk, a borotválkozást égető érzés, vörös, gyulladt foltok kísérik. Az apró sérülések helyén könnyen gennyes fertőzés jöhet létre, hiszen a kórokozó baktériumok mindig jelen vannak a bőrön, és csak az alkalmat lesik, hogy behatoljanak. A borotvahabozás - szappanozás - a szakállszőrzet megpuhítására szolgál, a szőrszálak vizet szívnak magukba, mindehhez azonban idő kell, ezért ezt a műveletet nem szabad elsietni. Régen nagyon jó segítségül szolgált a pamacs. Percekig puhították elődeink a szőrszálakat, az érzékeny bőrűeknek még ma is előnyös lenne kipróbálni.

Még több horzsolás és sérülés okozója lehet a szőrszálak növekedési irányával szemközt vezetett kés, a "kiborotválás". Ez még más veszéllyel is jár: a megfeszített bőrön ugyanis ilyenkor a szőrszálakat a kelleténél mélyebben metsszük le, emiatt az a bőrbe nyomul és ott gyulladásos csomócskákat okoz. Nem helyes tehát a kiborotválás, de még csak nem is ésszerű, mert tapasztalat szerint gyorsabb növekedésre ingerli a szőrszálakat. Így is, úgy is naponta kell borotválkozni. Tartsuk eszközeinket tisztán, és ne használjuk más borotva-felszerelését. A horzsolásokat arcszesszel fertőtlenítsük. A szappanok használatával járó szárító hatást utólag ellensúlyozni kell, erre szolgál a bőrben jól felszívódó arckrém. Akinek kifejezetten száraz az arcbőre, legyen előrelátó, már borotválkozás előtt - fél órával - kenje be zsírosabb krémmel a bőrét, így a szappanozás ártalma még jobban csökkenthető.

Szakállmérgezés: tulajdonképpen számos, sűrű egymás mellet fejlődő szőrtüszőgyulladás. A nyomkodás, vakarás, dörzsölés a gennyesedést a bőr mélyebb rétegeibe sajtolja, ily módon a szőrtüszőgyulladás kezeléssé fajul. A szakállmérgezéses beteg ne kísérletezzen házi szerekkel, hanem forduljon bőrgyógyászhoz. Ilyenkor borotválni csak az ép területet borotváljuk, utána a beteg felületről finom ollóval szálanként vágjuk le a szőrzetet. Az eszközöket használat után jól mossuk le, és sterogenolos oldattal fertőtlenítsük.

Juhász Csilla
Kozmetikus mester
Szentes, Nagy Ferenc u. 3.
Telefon: 70-311-63-63


<<< Vissza