<<< Vissza

A harmincas évek filmjei

2004. február 27.

 
A szentesi Tudományos Mozgószínház - Nagy Ferenc utca - műsorát a Kossuth tér északi oldalán magas hirdetőtáblán - megvilágítva - olvashattuk. A mozi falain lévő képek vonzottak a filmek megnézésére.

A pénz értékéről: a mezőgazdasági dolgozó napszámbére 80-100 fillér volt. A bocskorszíjnak nevezett cukros, nyúlós, fekete, kb. 40 centiméter hosszú készítményt 2 fillérért árulták. Örültünk ha ilyet fogyaszthattunk. Én és a nagyhegyi osztálytársaim Bajomi N. Sándor, Ujj Imre, Mihály a szüleinktől néhány fillért kaptunk és kötöttünk zsebkendőink sarkába, hogy el ne vesszen. A mozijegy - vászon előtti sorokban - ára 10 fillér fölött volt. Szerettük volna megnézi a "Bagdadi tolvaj", "Tarzan a rettenetes", "Z a fekete lovas", "Gungadin a vízhordó" című filmeket. A mozi előterében nézelődtünk. Virágos K. Imre, a mozi vezetőjének csengetése jelezte az előadás kezdését. Hegyi gépész irányításával a Rákóczi induló dallama kihallatszott az utcára is.

Kanász református lelkész tekintélyes személy, a mozi tulajdonosa az előtérben nézelődött. Kérdezte mire várunk? "Szeretnénk a filmet megnézni, de csak néhány fillérünk van". Adjátok a pénztárosnak - mondta. Így tettünk. A terem alsó bejárójához kísért bennünket, és szólt Répa bácsinak, a jegykezelőnek, hogy bemehetünk. Az első sorból láttuk Gungadint, a fiatal fiút, aki megfújta a kürtöt, jelezve, hogy az erdőt támadás érte, közben őt meg nyílvessző... A gyerekkori filmek felejthetetlenek. Csak néhányat láttunk.

A negyvenes években a Sarkadi Nagy Antal utca 18. számú telken felépült a Glória mozi. A mozik bemutatták Csortos Gyula, Kabos Gyula, Vaszary Piri, Sárdi János filmjeit. Ezeket a nézők reklámozták. Iskoláskori kapcsolatokból baráti lett, így jártunk a filmszínházakba. Az utcák, a mozik nevei megváltoztak. A Glória: Barátság majd József Attila nevet kapott, majd hamarosan megszűnt. A Tudományos Mozgó Színház: Szabadság, illetve Őze Lajos néven ismert.

Kátai Ferenc


<<< Vissza