XXXIII. évfolyam 50. szám

Gondolatok az új esztendő elé
 

2002. december 20.


Kigyulladt az adventi koszorú utolsó gyertyája is. Átgondoltuk már, hogy szeretteinknek mit tegyünk a karácsonyfa alá. Sokan hosszú hónapokon át aggódva spórolták a rávalót, s mérlegelték, mit tehetnek. Egy kicsit magukból tettek félre, hogy most azt egyben nyújtsák át szeretteiknek.


Bővebben


 

Út és híd
 

2002. december 20.


A tervezési, majd az ezt követő engedélyezési eljárások elhúzódása miatt csak szeptemberben foghattak hozzá a Kiss Zsigmond utcai gyaloghíd, járda és parkoló építéséhez, valamint az Attila-Koszta József utcák közötti összekötő út megvalósításához. Ez utóbbit december 10-én adták át a forgalomnak. A Kiss Zsigmond utcai munkák időjárástól függőek, a járdát és a hidat várhatóan csak a jövő tavasszal veheti igénybe a lakosság.


 

Kitüntetések
 

2002. december 20.


Csongrád Megye Közművelődéséért elismerést adományoztak Labádi Lajosnak, a szentesi levéltár igazgatójának, lapunk helytörténeti szakírójának.
A megyei elnök dicséretét vehette át Majtényi András, a Horváth Mihály Gimnázium tanára.
Csongrád megye sportjáért kitüntetést kapott sportszervezői tevékenységéért Brezovai Sándor.


 

Karácsonyi hangulatban
 Jótékonysági hangverseny

2002. december 20.


A Római Katolikus Egyházközség és a Magyar Vöröskereszt területi vezetősége karácsonyi jótékony célú kórushangversenyt rendezett a területünkön élő szociális rászorultak megsegítésére. December 15-én a Szent Anna-templomban felcsendülő karácsonyi dalok és énekek teremtettek ünnepi hangulatot a szép számban megjelent hallgatóságnak.


Bővebben


 

A legszebb üzleteket díjazták
 A szépségért és harmóniáért

2002. december 20.


Szépséggel, harmóniával az üzleti kultúráért címmel hirdettek akciót a szentesi üzletek számára. A város önkormányzata, a Csongrád Megyei Kereskedők Egyesülete, valamint a Szentes és Vidéke Ipartestület versenyfelhívással fordult a városban működő valamennyi kereskedelmi, vendéglátó, szolgáltató létesítmény üzemeltetőihez az üzletek karácsonyi ünnephez illő hangulatának megteremtésére.


Bővebben


 

Szívből mindenkinek!
 

2002. december 20.


Közeledünk a Születés Ünnepéhez! Sőt, mikor a kedves Olvasó soraimat megtiszteli érdeklődésével, már az ünnep küszöbén vagyunk. Majdnem "in statu jubilandi", azaz az ünneplés állapotában.


Bővebben


 

Kertváros díszei
 

2002. december 20.


Füsti M. Lajos önkormányzati képviselő meglepetést ígért a kertvárosiaknak, és az most megvalósult. Többedmagával (magánszemélyekkel, cégekkel) fénydíszeket állíttatott fel. Mint mondja, a Kertvárosban élő vállalkozók felajánlásából, adományaiból.


Bővebben


 

Jutalmak
 

2002. december 20.


A megye verseny-, diák- és szabadidősportjában végzett munkájáért a Csongrád Megyei Önkormányzat Sporthivatala kedden tárgyjutalmat adományozott több szakembernek. Az elismerést a szentesiek közül Kádár József, a Kontavill Szentes vízilabdacsapatának vezetőedzője, Takács László a Szentesi Sportcsarnok igazgatója, a Megyei Szabadidő Sportszövetség elnökségi tagja, Makai Lajosné testnevelő, a Városi Diáksport Bizottság elnöke és Kuruczné Szabó Anikó a Városi Diáksport Bizottság általános iskolai tagozatának vezetője vehette át Frank József megyei elnöktől.


 

Párbajjal végződő szócsata
 Közéleti küzdelmek a múltban (VIII.)

2002. december 20.


1892. szeptember végére a közgyűlés által felállított számonkérő szék befejezte a városi hivatalok ellenőrzését. A vizsgálat számos szabálytalanságra fényt derített. A jelentésből kitűnt, hogy a legtöbb mulasztás Tasnády polgármestert és Sulcz Károly adóügyi tanácsnokot terheli. Nem volt titok, hogy ezek alapján a számonkérő szék a legközelebbi közgyűlésen indítványozni fogja a polgármester ismételt felfüggesztését.


Bővebben


 

Nyerteseket köszöntöttek
 

2002. december 20.


A sikeresen benyújtott pályázatok jelentős anyagi lehetőséget nyújtanak az önkormányzat intézményeinek. Az elmúlt félévben 95 nyertes pályázat született Szentesen és ez közel 158 millió Ft többletpénzt jelent. Az intézmények közül legtöbb pályázatot a Bartha János Iskola adta be, a kilencből 8 nyert és 17,5 millió Ft-ot nyertek. A Boros Sámuel Szakiskola 5 pályázatára több mint 26 millió Ft-ot kap. (A pályázatok nyerteseire és eredményeire a következő lapszámunkban visszatérünk.)


 

Euróval is lehet fizetni
A csatornaprogramban

2002. december 20.


A Szentesi Csatornamű Társulat létrejöttével lezárult az első fejezet a csatornaprogramban - mondta Korom Pál, a társulat ellenőrző bizottságának elnöke. A társulat az alap a folytatáshoz. Jelenleg a szerződéskötők száma megközelíti az érintettek 90 százalékát, a pontos adatokhoz még hiányzik a teljes feldolgozottság.


Bővebben


 

Befogadták a képviselők
 

2002. december 20.


Kettőből kettő. Röviden talán így lehetne értékelni Varga Árpád, a 4. számú választókerület önkormányzati képviselőjének választási teljesítményét. 23 éves kora ellenére két fronton is megmérettette magát, és magabiztosságát, lendületét siker koronázta. November óta a megyei önkormányzat külügyi bizottságának alelnöke, valamint a város ifjúsági és sportbizottságának tagja. Állítása szerint mostanában a tapasztalatszerzés kapja munkájában a legnagyobb szerepet, a városháza nagytermét egyelőre iskolának tekinti. Vettem a bátorságot, és az évnyitó éjszakájáról kérdeztem.


Bővebben


 

Diákokat segítenek
 

2002. december 20.


December 14-én, szombaton a Művelődési- és Ifjúsági Ház előadótermében ünnepélyes keretek között átadták a Bursa Hungarica ösztöndíjakat az arra jogosult diákoknak. Az átadón részt vett Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester és Oltyán Lajos, az önkormányzati képviselő testület művelődési és oktatási bizottságának elnöke. Mint ismeretes, a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer elsődleges célja, hogy a hátrányos szociális helyzetben élő diákok esélyegyenlőségét javítsa, továbbtanulásukat anyagilag támogassa.


Bővebben


 

Virágos Szentesért
 

2002. december 20.


Nagy Mihály az 5-ös számú választókörzetben indult a helyhatósági választásokon. Immáron második ciklusban. A Magyar Szocialista Párt és a baloldali összefogás támogatásával. Különben nem tagja a pártnak. Vallja, így is lehet dolgozni.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2002. december 20.


A Karácsony lényegét senki sem fogalmazhatná meg pontosabban, mint maga a Betlehemben született Gyermek felnőtt korában tette: "Úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." annál nagyobb öröme senkinek sem lehet, mint aki tudja, hogy a Megváltó jóvoltából, neki magának is örök élete VAN.


Bővebben


 

Civilek a szegényekért
 

2002. december 20.


A szentesi Szeretetakció a Szegények Karácsonyáért mozgalom keretében 200 darab 4 ezer forint értékű nagykereskedelmi értékű élelmiszercsomag készült az adományokból, vállalkozások, magánszemélyek anyagi felajánlásaiból.


Bővebben


 

Focijutalom
 

2002. december 20.


A Csongrád Megyei Labdarúgó Szövetség vezető minden évben megjutalmazzák azokat a sportágban dolgozó aktivistákat, akik sokat tesznek a megye labdarúgásáért. Az elnökségben végzett munkájáért elismerésben részesült Szirbik Imre Szentes polgármestere.


 

Az olvasó emlékezik
 

2002. december 20.


1960-ban a megyei KPVDSZ rendezésében Szentesen került sor az amatőrök labdarúgó kupájára. Erről közöltek egy fotót a Szentesi képes krónika rovatukban. Ezzel kapcsolatban küldök néhány információt és egy megtörtént sztorit.
Résztvevők voltak az 1960-ban létrehozott megyei vállalatok (Csm-i Éliker, Csm-i Komlett, Csm-i Delta Kisker vállalatok és városi szövetkezetek). A döntőt a Csm-i Éliker és a Csm-i Delta Kisker játszotta. Mindkét csapatban játszottak szentesi, csongrádi, makói és hódmezővásárhelyi kiskerdolgozók.


Bővebben


 

Változtatni kell
 A Szentesi Területi Kórházban

2002. december 20.


A 2002-es esztendő mozgalmas napokat hozott a Szentesi Területi Kórház dolgozóinak. Új épülettel bővült az intézmény, javultak a feltételek és a fizetési boríték is vastagodott. Az elmúlt évben persze a gondok sem kerülték el a Kurca-parti pavilonokat. A költözés nehezítette a munkát, elavult, rozoga berendezések riogatták a betegeket. Kevés az orvos, a nővér, milliók hiányoznak a kasszából és még betegből sincs annyi, amennyit fogadni szeretnének. Ráadásul vizsgálódott az OEP és a gazda, a Megyei Önkormányzat is.
Dr. Kovács Ágnest, a kórház igazgató-főorvosát kértem, vegyük számba az eseményeket és nézzünk szembe a gondokat-örömöket felmutató tükörrel.


Bővebben


 

Itáliában
 

2002. december 20.


Élményekben gazdag hétben lehetett részünk nekünk, a közgés diákok egy csoportjának és három kísérő tanárunknak. Ebben a félévben egy hetet Olaszországban tölthettünk egy hagyományteremtő csereprogram keretében, amely januárban folytatódik, ezúttal fiatalabb, elsősorban 9. évfolyamos társaink részvételével. .


Bővebben


 

Emelkedő helyi adók
 Január 1-jétől

2002. december 20.


Megszoktuk már, hogy év vége felé - az adótörvények értelmében - a helyhatóságokban is hozzányúlnak az adórendeletekhez. Nincs ez másképp a szentesi önkormányzatban sem. A helyi adórendeletek módosítását december 6-ai ülésén tárgyalta a képviselő-testület. Hogy mi változott és mi nem, arról beszélgettünk Tonnesné Kiss Ildikóval, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetőjével.


Bővebben


 

Luczával szórakoztak
 

2002. december 20.


December 9-13. között rendezte meg a Klazuál Gábor Általános Iskola felső tagozatos tanulói számára a Társadalomtudományi hét című programsorozatot. A nagy hagyományokkal rendelkező sorozaton belül a Kazinczy szépkiejtési, helyesírási és népdaléneklési versenyek iskolai fordulói kaptak helyet, valamint rajzverseny, könyvtárhasználati vetélkedő és modell-makett kiállítás színesítette az egyhetes műsort. Az esemény megkoronázására pénteken került sor, amikor a diákok és a tanárok számára is kellemes szórakozást nyújtó a 7. és a 8. osztályosoknak rendezett Luca-napi vetélkedő záróakkordjaként diszkóval köszöntek el az óévtől.


 

A gyermekek öröméért
 215 család ajándéka

2002. december 20.


December volt, 14-e és szombat. Nagyon sokan eljöttek a Móricz Zsigmond Művelődési Házba. Még az intézmény előtt is várakoztak. Meg is jegyezte Szvetnyik József, a Szentesi Művelődési Központ dolgozója, hogy talán csak Moszkvában, a Lenin Mauzóleumnál látott ekkora tömeget.


Bővebben


 

Pályázik a gyógyfürdő
 

2002. december 20.


A szentesi gyógyfürdő felújítására közös pályázatot nyújtott be az önkormányzat és a megyei közgyűlés. A 66 millió forintos kiírásra a 17 milliós önerőt a megye biztosítja. A szakmai rekonstrukciós programra csak azok a gyógyfürdők jelentkezhetnek, amelyek kórházak részeként működnek. A kiírás feltételeinek Csongrád megyében egyedül a szentesi gyógyfürdő felelt meg. Az elmúlt napokban megtörténtek a helyszíni felülvizsgálatok is a pályázathoz.


 

"A zene táplálék"
 

2002. december 20.


Kodály Zoltán munkássága nagy hatással van - remélhetőleg nemcsak- a zenéhez közel álló tanítókra, tanárokra. A Petőfi Sándor Általános Iskolában nagy zenepedagógusunk szellemét megpróbáltuk érvényre juttatni oktatási koncepciónkban. Azt valljuk, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a zenei nevelést. Éppen ezért már az óvoda kis közönsége is barátkozhat, ismerkedhet a zenével, énekkel.


Bővebben


 

Sikeres színtársulat
 

2002. december 20.


A Csongrádi Színtársulat december 10-én éves szerepléséhez méltó módon zárta az évet a Csongrádi Művelődési Központ Magyar Király Dísztermében. Egész estét betöltő műsoruk keretében négy színdarabot mutattak be: Mrozek: A nyílt tengeren című abszurd játékát, Guy Foissy darabját, a Két szerető szívet, valamint Aldo Nicolaj: Rend a lelke mindennek, és Karinthy Frigyes: Kolombuc tojása című paródiáját.


Bővebben


 

Szentesi képes krónika
 

2002. december 20.


A város bejáratainál egykor őrt álltak a vámházak, közülük még látható néhány, például a Vásárhelyi úti Berekháton és a MÉH vállalkozással szemben az Attila úton. Eredeti szerepük a város piacaira, de főként az országos vásárokra érkező kereskedők portékáinak ellenőrzése és az akkori előírások szerinti vámszedés volt. Feladatuk már régen okafogyottá vált, az épületek pedig egyre inkább akadályozzák a közúti közlekedést


Bővebben


 

Népdalok kincsestára
 

2002. december 20.


Sok-sok éves kedves hagyománya a Petőfi Sándor Általános Iskolának, hogy minden évben megrendezi a szentesi és a városkörnyéki általános iskolások tanulóinak a népdalosok találkozóját. Így volt ez ebben a tanévben is.


Bővebben


 

Szilveszter
 

2002. december 20.


Bő két hét áll azok rendelkezésére, akik még nem döntötték el, hogy hol és milyen keretek között töltenék az év utolsó estéjét. A karácsonyi vásárlás, az ünnepekre való készülődés mellett ez a "súlyos" kérdés is napirendre kerül.


Bővebben


 

Sakk-matt
 

2002. december 20.


Lejátszotta idei utolsó mérkőzését a Szentesi Spartacus SK sakkcsapata. Sajnos a negyedik forduló sem hozott sikert a gárdának. Idegenben az Orosházi MTK-tól kaptak ki 8-4 arányban. A szentesi nyertesek: Papp József, Gera Ferenc. Döntetlen játszott Nagy Helga, Kovács Zoltán, Gál Károly és Karsai István. A csapat 17 ponttal a 11. helyen áll az NB II. Tóth László csoportban.


 

Kész a sátor
 

2002. december 20.


Az elmúlt napokban felépítették a szentesi uszodában a 33 méteres medence fölé az új légtartós sátrat. Már birtokba vették az úszók és a vízilabdázók a megszokott "terepet". A tanmedence fölé, várhatóan, január végén rakják fel a kisebbik sátrat.


 

Németből jók
 

2002. december 20.


November végén német versenyt szerveztek a Koszta József Általános Iskolában. A város és környékének 11 iskolája küldte el háromfős csapatát, hogy összemérje nyelvi kreativitását, tudását, ötletességét. A feladathalmazban voltak betű- és szótagrejtvények, keresztrejtvények, rajzos feladatok, földrajzi és biológiai feladványok, szövegértés, nyelvtani kérdések, stb. - tájékoztatta lapunkat Dévayné Szabó Éva munkaközösség-vezető.


Bővebben


 

Társastánc
 

2002. december 20.


December 14-én Zákányszék adott helyet a meghívásos társastánc versenynek. A rendezvényen a Szilver Táncsport Egyesület versenyzői az alábbi eredményeket érték el.


Bővebben


 

Meddig tart a mélyrepülés?
 

2002. december 20.


Ha jól emlékszem az 1982-83. évi kiesés és azt követő visszakerülés után mindössze egyetlen esetben: Mohácsi Attila edzősködése idején kellett attól félnünk, hogy bent marad-e felnőtt férfi csapatunk az OB I-ben. Az akkori együttes a 16 éves! Tóth Lacival, az utolsó mérkőzést követően a Kőér utcai uszodából haza tartva, megállt egy benzinkútnál. Az összes játékos és vezető nagy megkönnyebbüléssel hallgatta a rádió híreit, miszerint a Szeged győzött a rivális Kecskemét ellen, így továbbra is az első osztályban játszhattunk.


Bővebben


 

Vízilabdás évzáró
 Félidő a bajnokságban

2002. december 20.


Az idei utolsó fordulót rendezték meg a férfi vízilabda OB-I-ben. A Kontavill Szentes a budapesti Domino BHSE csapatát fogadta a szegedi sportuszodában. Az új játékossal, az ukrajnai Momot Viktorral felálló szentesiek papírforma vereséget szenvedtek 12-5 arányban.


Bővebben


 

A 19 éves briliáns
 

2002. december 20.


Szenzációs siker született a hétvégén a Margit-szigeti sportuszodában rendezett Rövidpályás Országos Úszóbajnokságon. A 19 éves Máté Hunor, a szentesi Four Diomons Egyesület versenyzője az idei berlini EB bronzérmesét, Güttler Károlyt 5 századmásodpercnyi különbséggel győzte le és lett aranyérmes 50 méteres mellúszásban. A siker egyik kovácsát, a Four Diamonds úszószakosztályának edzőjét, Kádár Róbertet kérdeztem erről a nem mindennapi bravúrról.


Bővebben


 

Családi események
 

2002. december 20.


Született: Mácsai Imrének és Kaponyás Ilonának (Páva u. 8.) Péter György, Szegedi Pálnak és Balsi Gyöngyinek (Munkás u. 99.) Pál...


Bővebben