<<< Vissza

Szentesi képes krónika
 

2002. december 20.

 

A város bejáratainál egykor őrt álltak a vámházak, közülük még látható néhány, például a Vásárhelyi úti Berekháton és a MÉH vállalkozással szemben az Attila úton. Eredeti szerepük a város piacaira, de főként az országos vásárokra érkező kereskedők portékáinak ellenőrzése és az akkori előírások szerinti vámszedés volt.

Feladatuk már régen okafogyottá vált, az épületek pedig egyre inkább akadályozzák a közúti közlekedést. Mostani képünk az egykori Görgős dűlőnek nevezett út város felőli végét mutatja, másik vége a Tiszához vezetett. Kiss Zsigmond névre 1932-ben keresztelték, emlékezvén a kiegyezés utáni szentesi ügyészre, a későbbi Szentesi Takarékpénztár elnökére.

A sorompóval ellátott vámház a kórház kerítése mellett őrködött, nagyjából azon a helyen, ahol most a Rendelőintézet előtti szobor áll. Az utcát 1960-ban Hámán Katóra keresztelték, néhány év óta azonban ismét Kiss Zsigmond a neve. A kép bal oldalán, a Kurcán túl látható házon kívül alig volt még más épület ezen a területen. Az üvegnegatívon lévő felvétel minden valószínűség szerint a húszas években készült, elképzelni is nehéz, hogy a mai közúti forgalom miként működne, ha a sorompó minden egyes járművet megállítana...

Ezzel a képpel ér véget az egész évben megjelenő szentesi képes krónika. Köszöni az érdeklődést a sorozat szerkesztője:

Szatmári Imre


<<< Vissza