<<< Vissza

Emelkedő helyi adók
Január 1-jétől

2002. december 20.

 
Megszoktuk már, hogy év vége felé - az adótörvények értelmében - a helyhatóságokban is hozzányúlnak az adórendeletekhez. Nincs ez másképp a szentesi önkormányzatban sem. A helyi adórendeletek módosítását december 6-ai ülésén tárgyalta a képviselő-testület. Hogy mi változott és mi nem, arról beszélgettünk Tonnesné Kiss Ildikóval, a polgármesteri hivatal adócsoportjának vezetőjével.

- Jövőre több adónemben emelkednek a polgárok költségei. Mennyiben változnak a rendeletek?

- A helyi adórendeletek alapján a január 1-jével életbe lépő iparűzési adóban nem változott a mérték. Tavaly is két százalék volt a felső határ, jövőre s annyi lesz. Amiben változott, megszűnt a degresszív adótábla, amit pénzügyileg előírtak az uniós csatlakozásból fennálló jogharmonizációs kötelezettség miatt.

- Az annyit jelent, hogy kötelezően meg kellett lépni?

- Igen. Kimondatott: meg kell szüntetni minden olyan adókedvezményt, ami a helyi adótörvénnyel, illetve bármilyen más törvénnyel ellentétes. Így megszüntették az építményadó levonási lehetőségét az iparűzési adóból, ez sok vállalkozót érint majd január 1-jétől. Amit tudtunk, azt átalakítottuk határozott idejű kedvezménnyé. Ilyen kedvezmény az egészségügyi-szociális és oktatási tevékenységet folytatók mentessége, ez 2007. december 31-éig tart. Megmaradt a kezdő vállalkozók kedvezménye, annyiban, hogy a 2002-es veszteséges vállalkozás esetén 2003-ban áfamentességet kapnak. A többi kedvezmény megszűnt.

- Úgy tudjuk, a gépjárműadóval kapcsolatban történt változások érintik a legtöbb embert.

- Több mint 8 ezer ilyen adózónk van. Változott a törvényi mérték, eddig 600 forint volt a minimális érték és ezer a maximum. Most 800-ra fölemelték a törvényi határt és ezer forint maradt a felső határ. Ennek kapcsán változtattuk mi az adómértéket 1000 forintra minden megkezdett száz kilogramm után. Tulajdonképpen mindezt 2004-től már a törvény is kötelezővé teszi, tehát választási lehetősége se lesz az önkormányzatnak. A tételes adóval terhelt járművek után egységesen ötezer forint adót kell fizetni. Ami még érinti az adózókat, általánosan csökkentésre kerültek a környezetvédelmi berendezéssel (katalizátorral) ellátott gépjárművek részére járó kedvezmények. A jelenlegi 25 százalékos kedvezmény megszűnik, a 60 százalékos 30 százalékra, míg az 50 százalékos 20 százalékra mérséklődik. Tudni kell, hogy az önkormányzat által beszedett gépjárműadó száz százalékban helyi bevétel marad.

- A többi adónemben milyen változások várhatók jövőre?

- Minimális kört érintő apró, másutt inkább meghatározásában, az adózókat nem érintő változásokról beszélhetünk.

- Miként teljesültek a bevételek? Milyen adózók a szentesi emberek?

- Gépjármű-, építmény-, idegenforgalmi- és a kommunális adókban is jól, 100 százalékban teljesítettük a tervezett adóbevételt. Sajnos a késedelmi pótlékban és a mulasztási bírságban is. A negatív adómorál sajnos ezt vonja maga után. Földbérbeadási jövedelemadóból vannak még közel 3 milliós kintlévőségeink. A szövetkezeteknél most vannak a kifizetési időszakok, majd ezután várhatóak a befizetések. Iparűzési adóban vagyunk még elmaradva, jelenleg 93 százalékon állunk, de itt is meg kell várni a december 20-ai feltöltést. Ott is bejött az éves tervezés. Mindez nem azt jelenti, hogy mindenki fillérre pontosan befizette az adóját. Mintegy 16 ezer adózóval számolhatunk. A többség már teljesítette kötelezettségét, de van, aki önhibáján kívül nem tud fizetni, mások ráfelejtenek.

- Velük mi lesz?

- A behajtási tevékenység időszakát éljük most, kiküldtük a fölszólításokat, kezdtünk az inkasszókkal. A múlt évekről is vannak kintlévőségeink. Jövőre megváltozik ennek is a rendszere, most már az ingóingatlan-végrehajtásokra kell átállnunk. A notóriusokat érinti mindez, azokat, akiknek többéves adótartozása van.
*
Az önkormányzat decemberi ülésén a különböző bizottságok lényegében egyetértettek a módosításokkal. A polgári összefogás részéről Kálmán János képviselő kérte, hogy az iparűzési adók esetében annak mértékét az adóalap 1,8 százalékában határozzák meg. A gépjárműadóknál Karikó-Tóth Tibor a jelenleg érvényes díj (800 forint) megtartását javasolta. A szavazásnál egyik javaslat sem kapta meg a szükséges többséget, így azokat a testület elutasította.

L. J.


<<< Vissza