<<< Vissza

Sikeres színtársulat
 

2002. december 20.

 
A Csongrádi Színtársulat december 10-én éves szerepléséhez méltó módon zárta az évet a Csongrádi Művelődési Központ Magyar Király Dísztermében. Egész estét betöltő műsoruk keretében négy színdarabot mutattak be: Mrozek: A nyílt tengeren című abszurd játékát, Guy Foissy darabját, a Két szerető szívet, valamint Aldo Nicolaj: Rend a lelke mindennek, és Karinthy Frigyes: Kolombuc tojása című paródiáját.

Az előadás sikere újfent bizonyította: a csongrádi amatőr színjátszásnak nem csak múltja-hagyománya, de jelene és jövője is van. A jelenlegi színtársulat 1998-ban alakult meg, felelevenítve az amatőr felnőttszínjátszás hagyományait. Első bemutatkozásukra 1999. január 22-én, a magyar kultúra napján került sor a Művelődési Központ időközben impozánsan felújított dísztermében, a Magyar Királyban. Azóta sok sikeres fellépésen vannak túl, darabjaikat rendszeresen bemutatják más városok kulturális intézményeiben, így megfordultak már Szentesen, Szegváron, Csíkmadarason, Hargitán és Bácska-Topolyán is. Mi lehet a siker titka, hogyan tudják eredményesen életben tartani az amatőr-színjátszást? Ezekre a kérdésekre kerestem a választ a csongrádi művelődési házban.

- Arra kíváncsi, hogy tudunk a semmiből varázsolni? - kérdezett vissza Kovács Lászlóné, a Művelődési Központ igazgatója, mikor a színtársulat működésének anyagi feltételeiről érdeklődtem. Kovács Lászlónétól megtudtuk: a társulat önkéntes alapon működik, a jelenleg 14 tagú csoport tagjai nem pénzért, hanem lelkesedésből játszanak saját maguk és közönségük örömére. A keretek szűkösek: az önkormányzattól egy-egy évadra szerény, mintegy 80-100 ezer forintos támogatást kapnak, a díszletekben, jelmezekben pedig a szereplők saját munkája is benne van. Az igazgatónő hozzátette: a vidéki fellépések bevételeit visszaforgatják a társulatba, a pénzt utaztatásra és díszletezésre költik. A társulat kiemelt figyelmet kap a Művelődési Központtól, amely a technikai feltételeket biztosítja. A színjátszók gyakran vesznek részt fesztiválokon, és az országos megmérettetéseken is rendre jó kritikákat kapnak. Ezt bizonyítja, hogy a társulat által játszott Lélekvándorlás, Dinnyék és a Duda Gyuri című darabok bronz-minősítést kaptak a szakemberektől. A színészek közül a közelmúltban Sebők László, legutóbb pedig Bartók Lajos teljesítményét honorálták a legjobb színésznek járó díjjal.

Az újjáalakult színtársulat jövőre lesz 5 éves. A jubileumot két nagyobb eseménnyel kívánják emlékezetessé tenni. Februárban házigazdái lesznek a II. Csongrádi Amatőr Színjátszó Találkozónak, júniusban pedig a megyében tevékenykedő amatőr színtársulatok vezetőinek és tagjainak tartanak képzést - árulta el Blaskó Erika kulturális szervező, aki a Művelődési Központ részéről mélységében foglalkozik a színjátszókkal. Arra a kérdésre, hogy milyenek a visszajelzések a közönség részéről, Kovács Lászlóné elmondta: az előadások általában telt ház előtt zajlanak, a közönség magáénak érzi a csapatot, és ez sokat jelent a tagoknak, akik szabadidejükből sokat áldoznak a próbákra és az előadásokra.

A Csongrádi Színtársulat léte, sikere üzenetértékű, hiszen nemcsak segít megőrizni az amatőr színjátszás hagyományait, de az akciófilmek és valóságshow-k világában már-már kuriózumként a színház utánozhatatlan, élő varázsát hozza el egy kisváros életébe. Az sem elhanyagolható, hogy a tartalmas szórakoztatás mellett a színjátszók a városnak is jó hírét viszik, lelkes munkájuk már csak ezért is (lenne) kiemelten támogatandó.

P.K.


<<< Vissza