<<< Vissza

Változtani kell
A Szentesi Területi Kórházban

2002. december 20.

 
A 2002-es esztendő mozgalmas napokat hozott a Szentesi Területi Kórház dolgozóinak. Új épülettel bővült az intézmény, javultak a feltételek és a fizetési boríték is vastagodott. Az elmúlt évben persze a gondok sem kerülték el a Kurca-parti pavilonokat. A költözés nehezítette a munkát, elavult, rozoga berendezések riogatták a betegeket. Kevés az orvos, a nővér, milliók hiányoznak a kasszából és még betegből sincs annyi, amennyit fogadni szeretnének. Ráadásul vizsgálódott az OEP és a gazda, a Megyei Önkormányzat is.
Dr. Kovács Ágnest, a kórház igazgató-főorvosát kértem, vegyük számba az eseményeket és nézzünk szembe a gondokat-örömöket felmutató tükörrel.

- Nagyon eseménydús évet zárunk 2002. december 31-vel. Örömök és nehézségek váltogatták egymást, de így kerek a világ. A legnagyobb esemény az új diagnosztikai és sürgősségi tömb felépítése és beüzemelése volt. Úgy szoktam fogalmazni, a mi kórházunk egy csodálatos parkban található, pavilonos rendszerű intézmény, a maga szépségével és nehézségével. Amikor vezetni akarjuk, a szépségét nézzük, ha dolgoznak, akkor a problémáit elemezzük.
Februárban megtartottuk a műszaki átadását az új épületnek és közben elemeztük, hogyan illesszük be az intézmény működésébe. Úgy, hogy egy helyre kerültek a diagnosztikai részlegek, eredményesebb lehet a gyógyítás.

A nagy épület működtetése számtalan problémát hozott. Csak egy példát mondok: a többi osztályon termálvízzel fűtünk, a diagnosztikai tömbben gázzal. Az átköltöztetés sem volt könnyű. Sürgősségi részlegünk eddig nem is működött, a többi osztály legalább folytatta a munkáját. Adódtak hibák, de költözés közben is fogadni kellett a betegeket. Ráadásul sokszor a régi műszereket vitték magukkal az osztályok, ami további bonyodalmakat is okozott. Nem a kért összeget kaptuk a beruházáshoz, ezért nem tudtuk például a CT-t kicserélni. Ez elodázhatatlan! Ez tízéves készülék, ugyan jól működik, de nagyon lassú.

A központi laboratóriumot is úgy telepítettük át, hogy beszerelték az új műszereket és a régieket is átvittük. A központi sterilizáló októbertől működik, de óriási előrelépést jelent. Gyors, de sok a mozgatási igény. Egy műtéti szettel - amiből kevés áll a rendelkezésünkre -eddig naponta csak egyszer lehetett műteni, a sterilizálás lassúsága miatt. Most, esetleg, két műtét beiktatható. Ami nagyon nagy kiadást hozott: az épület energiaigénye többszöröse a réginek.

A pénzt 85 napos késéssel kapjuk. Nyáron kevés beteg jött hozzánk, de most abból a pénzből kell - kellene - fizetni, amit a gyógyításukért kapunk. Így folyamatosan nő a kórház adóssága. A problémát kezelni kell, de országos, megyei és helyi szinten is.

- Mennyi most a hiány? Helyben és kívülről, hogyan, miként lehet pénzt szerezni?

- Egy külső cég segítségével elemezzük a működésünket. Szeptemberben főorvosi értekezletet tartottunk, ezen szembenéztünk azzal a gonddal, hogy 80 milliós olyan hiányunk keletkezett, amit külső forrásból kell előteremteni.

Jól ismerem az országos gondokat, mert márciustól, mint a kórházszövetség elnöke 160 intézményt képviselek. Közvetítjük a gondokat a kormányzatnak és a kormány terveit a kórházaknak. Nem egyszerű feladat. Megpróbáljuk a finanszírozást a való élethez igazítani. A 13. havi bért nem kapjuk meg, csak megelőlegezik a pénzt, ez 360 milliót jelent. Jelenleg is hiányoznak emberek, pedig egyes részlegeknél sok a létszám.

2003-ban szeretnénk a kormány adósságkönnyítési programjába bekerülni. Egy év alatt, amíg nem kell a pénzt visszafizetni, szeretnénk bebizonyítani az átalakítással, hogy visszahozzuk és úgymond itt tartsuk a betegeket. Kedvezünk a betegeknek, de közben csökkentjük a kiadásokat. Visszaadjuk a gondozóépületet és megfelelő helyekre költöztetjük az Arany János utcai részleget. Már megteremtettük a feltételeket, illetve kijelöltük a helyszíneket.

A főbejáratnál már működik a betegirányító és információs iroda, 8 órától 14 óráig. De mindhárom bejáratnál tájékoztatjuk a hozzánk érkezőket. Egy fővonalon, a 444-104-es számon azonnal tájékoztatjuk a betegeket és az érdeklődőket.

- Már összeállították a 2003-ra szóló terveket. Mi lesz a legfontosabb?

- A szentesi kórház 531 ágyán, több mint ötven százalék a sebészeti jellegű osztály. Ez nem adja meg a kórház finanszírozási képességét. Új kórházi szerkezetet keresünk, az aktív ágyakból több krónikus ágyat kell alakítani. Szociális feladatot is kell vállalni. A műtéti technikák fejlődése meggyorsította az ellátást. Ez jó a betegnek, de kevesebb pénzt eredményez. Az átalakítás, az új működési forma közös kigondolása a jövő év legfontosabb feladata.

Kruzslicz Pál


<<< Vissza