<<< Vissza

A 19 éves briliáns
 

2002. december 20.

 
Szenzációs siker született a hétvégén a Margit-szigeti sportuszodában rendezett Rövidpályás Országos Úszóbajnokságon. A 19 éves Máté Hunor, a szentesi Four Diomons Egyesület versenyzője az idei berlini EB bronzérmesét, Güttler Károlyt 5 századmásodpercnyi különbséggel győzte le és lett aranyérmes 50 méteres mellúszásban. A siker egyik kovácsát, a Four Diamonds úszószakosztályának edzőjét, Kádár Róbertet kérdeztem erről a nem mindennapi bravúrról.

- Benne volt a pakliban egy ilyen "világraszóló" eredmény?

- Őszintén szólva: nem. Igazából el sem akartunk indulni ezen a versenyen. Másfél héttel ezelőtt tudtuk meg, hogy Güttler nem megy a rövidpályás EB-re. Az ő itthonmaradása késztetett arra a lépésre, hogy felvegyük a kesztyűt és megmutassuk, valójában mit is tudunk.

- Pedig a felkészülésetek nem is igazán sikerült.

- Igen, a sátorral együtt szakadt félbe az edzéstervünk. Még november derekán Zalaegerszegen Hunor világranglista hetedik időt úszott 200 méter mellen, azóta viszont csak napi egy órát tudtunk dolgozni. Hiába tartottuk mozgásban az izmokat Csongrádon és Kiskunfélegyházán, az a hangyányi idő nem volt elég a tisztességes munkához, ráadásul a kellemetlen feltételek miatt le is betegedett Hunor, ezért napokat kellett kihagynia.

- Mégis kellemesen sikerült az évzáró.

- Nagyon boldogok vagyunk, hogy meg tudtuk koronázni ezt az évadot, de még szombaton egy szegedi verseny hátra van, utána jöhet egy rövid pihenő. Szerencsénkre a 33-as medence fölött már áll az új sátor, így ismét hazai vizeken készülhetünk.

- Milyen terveitek vannak a jövő évre?

- Egyelőre kétséges, hogy Hunor marad-e itthon, ugyanis az egyesült államokbeli Dél-Carolinába csábítják egyetemre. Januárban dől majd el, hogy hol is folytatja. 2003 júliusában Barcelonában világbajnokság, ott szeretnénk lenni, de ehhez mindennek stimmelnie kell. Mindenesetre nagyon keményen dolgozunk, és továbbra is szükségünk lenne szponzorokra, mert a versenyeztetés rengeteg pénzt emészt föl. A város részéről az is nagy segítség volna, ha hétköznapokon délután öttől 3-4 pályát biztosítana nekünk a tanmedencében, ahol zavartalanul készülhetünk.

- A többi úszópalántátok is Hunorhoz hasonló reményekkel kecsegtet?

- Vannak tehetségeink, ez kétségtelen. Tízéves koruk ellenére Talmácsi Niki és Borbás Ági érmeikkel már az idén bizonyították, hogy helyük lesz a jövő úszósportjában, mellettük Zaveczki Ivettet és Samu Katát kell említenem, akik 2003-ban nagy meglepetéseket okozhatnak.

Bíró Dániel


<<< Vissza