XLII. évfolyam 29. szám

2010. július 23.

Elismerés

Dr. Jaksa Erzsébet több évtizeden át végzett kimagasló, példaértékű tevékenységéért, életműve elismeréseként díszoklevelet vehetett át dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztertől Budapesten. A Dr. Bugyi István Kórház szakorvosi rendelőintézetének belgyógyász főorvosa 1970-ben helyezkedett el a kórházban. 1975 októberétől dolgozott a kórház szakorvosi rendelőjében, ahol éveken keresztül szakorvosként is tevékenykedett és rendszeresen figyelemmel kísérte a belgyógyászati szakmacsoport új irányvonalait.

2010. július 23.

Úszó színpadon koronáztak

Szilaj Varga Nóra, Markó Ágnes és Pap SzandraÚgy tűnik, divat lett mostanában városunkban szépségversenyeket rendezni, s a csinos lányok közül a legbátrabbak ezeket a lehetőségeket ki is használják. Múlt szombaton a Szentesi Üdülőközpontban állítottak fel színpadot, méghozzá – ha már strandon voltunk – annak is egy vízen lebegő változatát a 210-es medencében, ezen mutatkoztak be az első ízben rendezett Strandszépe-verseny indulói. A felhívásra, miszerint, aki elmúlt tizenhat éves, de még nincs harminc, és szépnek tartja magát, vagy mások őt, huszonheten jelentkeztek. Helybeli és csongrádi szépségek mellett érkeztek Nagykőrösről, Kunszentmártonból is mutatós lányok.

2010. július 23.

Fogadóóra

Farkas Sándor, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség országgyűlési képviselője fogadóórát tart július 26-án, hétfőn 13–15 óráig a Kossuth u. 11. sz. alatti Fidesz irodában. Minden érdeklődőt várnak.

2010. július 23.

Új helyen rendelnek

Dr. Neu Klára és dr. Papp Andrea felnőtt háziorvosok július 26-től, hétfőtől az Egészségházban, a Vásárhelyi út 30. alatt fogadják a pácenseiket. Az intézmény hivatalos átadása augusztusban várható.

2010. július 23.

Nyit a tiszai strand

Augusztusban

A mostani túlságosan meleg nyári napok, a sok éves megszokás, a változatlan népszerűség miatt különösen hiányzott és hiányzik a tiszai szabad strand a szentesieknek, akár felnőttekről, családokról, gyermekekről van szó.

Ugyanígy beszélhetünk az üdülőházak tulajdonosairól, az evezősökről, motorcsónakosokról, horgászokról, akik szeretik a természet közelségét. Sajnos elmaradt az idei főszezon. Az előzetes várakozásokat és reményeket lelohasztotta a Tisza magas vízállása, az árhullámok lassú levonulása és a viharos időjárás. Ezek a körülmények mindmáig megkérdőjelezték a kedvező fejleményeket. Ettől függetlenül létezik az "össznépi" kíváncsiság: az elkövetkező napokban, hetekben fogadja-e látogatóit, vendégeit, fürdőzőit, a kirándulókat, a turistákat a Tiszán a szabad strand?

2010. július 23.

A város megsegítette Szendrőt

Szendrő polgármestere meghatottan köszönte meg a szentesi adománytSzirbik Imre polgármester és Agócs Lászlóné, a Vöröskereszt szentesi szervezetének a vezetője segélyszállítmányt kísért el a Miskolc melletti Szendrő – árvíz sújtotta – településre.

Szentes lakossága együttérzését oly módon fejezte ki az árvíz által sújtott területek károsultjai felé, hogy adományokat gyűjtöttek a borsodiaknak – mondta Agócs Lászlóné. A szállítási költség 150 ezer forint, melyből 100 ezer forintot átvállalt a Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója, a fennmaradó összeget Hegyi János vállalkozó biztosította. A közel 2,5 millió forint értékű adomány tartós élelmiszerekből, háztartási-vegyiáruból, használati eszközökből, bútorokból, jó minőségű ruhaneműkből állt. Egy magánszemély, dr. Szabó János József régész 80 ezer forintot ajánlott fel.

2010. július 23.

Megépült a város első utcai benzinkútja

Évfordulónaptár – 2010.

80 éve, 1930. július 21-én a helyi munkásszervezeteket összefogó Szakszervezeti Bizottság beadvánnyal fordult a polgármesterhez, amelyben anyagi támogatást kértek egy munkásotthon létesítéséhez.

20 éve, 1990. július 23–29. A Szentesi SC felnőtt férfi vízilabdacsapata a török bajnok Yüzme Ihtisas Istambul Klub meghívására edzőtáborozáson vett részt Isztambulban. A hivatalos mérkőzésen a Szentesi SC 9–7 arányban legyőzte a török bajnokcsapatot.

2010. július 23.

Mezővárosi közigazgatás

Szentes első tanácsülési jegyzőkönyvének címlapja (1740)Szentes ősidők óta lakott település; a honfoglalást követően Ond vezér törzsének szállásterülete. Az oklevelek 1332-től templomos faluként, 1564-ben mezővárosként (oppidum) említik. A terület az államszervezés idejétől 1471-ig a Bór-Kalán nemzetség, a XIII. századtól az oldalági rokon Szeri Pósák birtoka, kihalásuk után különféle családok tulajdona volt. Hol Csongrád, hol Csanád vármegyéhez tartozott. A török hódoltság idején többször teljesen elpusztult és újjáépült. 1694-ben vésetett címeres pecsétjén falunak vallja magát. Pecséthasználata és bírói számadásai az önkormányzati adminisztráció működését bizonyítják.

2010. július 23.

Civil szervezetek is bemutatkozhatnak

Ismét helyet kap, idén harmadik alkalommal a "Civil utca" a Szent István-napi rendezvénysorozaton Ópusz-taszeren. A Csongrád Megyei Önkormányzat és az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark közös programján idén is lehetőségük lesz a megyei civil szervezeteknek, alapítványoknak, egyesületeknek, hogy bemutatkozzanak, megismertessék tevékenységüket a látogatókkal. A Szent István-nap kiváló alkalom erre, hiszen az ünnep évről-évre ezreket vonz a parkba. A szervezők a park területén két, egyenként harminc méter hosszú, felnyitható oldalú sátrat, közel kétszáz fő kiszolgálására alkalmas asztalt és padokat tudnak biztosítani. A szervezetek ezeket saját ízlésük szerint tehetik érdekessé: feldíszíthetik, berendezhetik.

A jelentkezését augusztus 16-án, 16 óráig várja Szabó Anett kabineti referens a 06-20/809-78-38-as telefonszámon, vagy e-mailben a szabo.anett@csongrad-megye.hu címen.

2010. július 23.

A biztonságpolitikáról tanulnak

Szívesen jelentkeznek hallgatónak a honvédségből éppúgy, mint civilekEzen a héten immáron tizenkettedik alkalommal zajlanak a Tiszai Euro-atlanti Nyári Egyetem programjai. A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Non-profit Kft. szentesi intézménye több generációt vonzó kurzusának előadásai és tematikái minden évben kapcsolódnak évfordulókhoz is. Az idei nyári egyetem Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára emlékezve indult, és a gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójára rendezett műsorral zárul. Július 19-én a megyeháza dísztermében, a megnyitó ünnepségen Gáspár Tibor, szentesi születésű, Jászai-díjas színművész a Himnusz zeneszerzőjének életútjáról, művészi hitvallásáról olvasott fel idézeteket, közben Presits Tamás operaénekes részleteket adott elő a Bánk Bánból.

2010. július 23.

Átmeneti segítség a családoknak

Tíz éve jött létre városunkban a Szentesi Családsegítő Központ Családok Átmeneti Otthona, amely július közepétől kívül-belül megújulva várja a szociális és lakhatási problémákkal küzdő gyermekes családokat. A hivatalos sajtótájékoztató július 20-án, kedden volt az átmeneti otthon Koszta utcai épületében.

A megye első ilyen intézménye volt ez, emlékezett vissza Szentes polgármestere, Szirbik Imre. Az elmúlt hónapokban a város minden szociális létesítménye megújult. Ez az otthon azoknak a családoknak nyújt segítséget, ahol átmeneti problémák merültek fel, a város ezen a módon próbál rajtuk segíteni.

2010. július 23.

Egy százasért is vehettünk kerékpárt

Több, mint harminc kerékpár talált gazdára az árverésenSzerencsések azok, akik úgy élik le az életüket, hogy soha nem lopnak el tőlük semmit és nem veszítik el a használati tárgyaikat. Arról pedig, hogy a városban hol kereshetik – és kis mázlival esetleg rá is akadhatnak – talán csak azon keveseknek van információja, akik megjárták már az eltűnt tárgy felkutatásának a kálváriáját.

Az önkormányzat egyik udvari tárolójában – nem túlzás azt állítani – száznál is több kerékpár és tucatnyi egyéb kisebb-nagyobb holmi várja a gazdáját, illetve az új tulajdonosát. A táro-lóhelyiség befogadóképessége véges, így időnként árverésre bocsátják a felhalmozott talált tárgyakat.

2010. július 23.

A csalók húsz perc alatt 20 ezer forintot keresnek

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ismét megjelentek a mobiltelefon-csalók, akik magukat a T-Mobil szol-gáltató munkatársának adják ki és pénzt csalnak ki az elővigyázatlan áldozatoktól. Leírjuk, hogyan történik.

Először is felhívja önt a mobiltelefonján egy ismeretlen, akinek a számát az ön mobiltelefonja nem írja ki. Ezt követően az illető közli, hogy ő egy telefontársaság, rendszerint a T-Mobil munkatársa és ön nagy összeget nyert (több százezer, vagy millió forintot), melynek átvételéhez csak egyetlen teendője van. Vásárolnia kell rövid időn belül (rendszerint negyedórán belül) T-Mobil feltöltő kártyát 15–20 ezer forint értékben.

2010. július 23.

Terítéken a művelődés és oktatás

A művelődési és oktatási bizottság 2006. november 22-én tartotta alakuló ülését. Hagyomány már, hogy a ciklus vége felé beszámolnak a képviselő-testület előtt. A grémium a júniusi ülésen tett eleget feladatának.

– Nagyon szép és sokrétű a feladatunk, ugyanakkor számtalan nehézséggel is meg kellett birkóznia bizottságunknak. Dönteni kell bizonyos kérdésekben. A megyeházán lévő konferencia és kulturális központnak a művelődési központhoz történő integrálása véleményünk szerint logikus lépés volt. Sem a közművelődés, sem az oktatás területén nem került sor úgynevezett mondvacsinált átszervezésekre.

2010. július 23.

Egy szentesi feltaláló

Hervay Csabát gyerekkorától foglalkoztatják az újítások. Úgy is mondhatnánk, hogy az agya mindig jár valamin. A balesete óta különösen fogékony lett bizonyos dolgokra. Feltalálónak vallja magát. Itt van például az árvízi készültség. Meséli is, miről van szó tulajdon-képpen…

– Korábban magam is pakoltam a homokzsákokat, segítettem a nehéz helyzetekben, de most már egyáltalán nem tudok a gerincem miatt. Találtam egy megoldást az árvízvédelemre, ami olcsóbb is lenne. Ott, ahol eddig 20–30 ember dolgozott, most ketten elvégezhetik a feladatot.

2010. július 23.

Dr. Tomcsik Tibornak

Csongrád Megye Egészségügyéért Díj

1955-ben született Tapolcán, Veszprém megyében. Édesapja állatorvos volt. Szakmájából eredően gyakran helyezték más településekre, így kerültek először Gádorosra, majd Eperjesre, a királysági tanyavilágba. Életét az Alföldön élte le, de nem titkolja, a szíve azért vissza-visszahúzza a dunántúli hegyek közé. A házban nem volt villany, petróleumlámpával világítottak és pozdorjatüzelésű kályhával fűtöttek. Általános iskolai tanulmányait Gádoroson, majd amikor az édesapját Fábiánsebestyénbe helyezték át, a faluban folytatta. Aztán a Horváth Mihály Gimnázium következett, majd némi kanosszajárás után a Szegedi Orvostudományi Egyetem. Azt mondja, keményen meg kellett dolgoznia a felvételiért.

2010. július 23.

Nyáron is éleslátás az Optic World-ben

Mára eljutottunk odáig a környezetszennyezés miatt, hogy nagyon magas az UV-sugárzás, sok káros hatás éri szemünket és bőrünket. Ez ellen mindenképpen védekezni kell.

Már évek óta megfigyelhető, hogy egyre nagyobbak a napszemüvegek, ami nem véletlen, és nem csak a divathullámoknak köszönhető, bár tény, hogy a '80-as évek divatját éljük napjainkban, magyarázza Domján Ilona, az Optic World üzletvezetője. A nagyméretű és az ívelt napszemüvegek teljesen körbezárnak, így a szem környéki érzékeny bőrt is védik. A magasabb árkategóriájú darabok még jobban védenek, s kényelmesebb viseletet is biztosítanak, alapanyaguk, kidolgozottságuk révén.

2010. július 23.

Megfiatalodva jubilál a Pengető

Jubileumhoz érkezett a Pengető Citerazenekar, a városi rendezvények jóformán elmaradhatatlan színfoltja. Nagy öröm számukra, hogy megélték együtt ezt a tizenöt évet, rengeteg, évi akár 30-40 fellépéssel, arany minősítésekkel. Külföldre, testvérvárosainkba is elvitték már a magyar, azon belül a szentesi népzenét. A sikerek mögött egy szerényen munkálkodó, nagyszerű csapat áll, akiket a népzene szeretete formál erős baráti (és újabban már családi) közösséggé.

2010. július 23.

A zene, mint alternatíva

Mihály Béla, a Lajtha László zeneiskola igazgatója és vezető karnagya osztja meg velünk gondolatait a fiatalok szabadidő-eltöltésének egyik lehetséges változatáról.

Szentes egyik legszebb épülete az 1800-as évek végén eredetileg Úri Kaszinónak épített épület ad helyet a Lajtha László művészeti iskolának, ahol hangszeres- és énektanulásra van lehetőség, illetve hangversenyteremmel és zenekari próbákra is alkalmas termekkel is rendelkezik.

2010. július 23.

Nyári Színház

A Nyári Szabadtéri Színház következő programja a Tánc és Zene Nemzetközi Fesztivál, amely július 24-én, szombaton 19 órakor lesz a megyeháza udvarán. A fergetegesnek ígérkező fesztiválon közreműködnek török és szerb néptánc együttesek, ghánai tánccsoport, valamint az óbecsei moderntánc és társastánc csoport.

* * *

A szabadtéri színház következő előadása Sam Bobrick – Julie Stein: Csókol anyád! című komédia lesz július 26-án, hétfőn 21 órakor (esőnap: július 27., kedd). A darab szereplői: Vári Éva és Nagy Ervin.

Adott egy anya, aki a maga keresetlen módján pillanatok alatt képes az őrületbe kergetni az ő kicsi fiát. "Kicsi fia"egyébként felnőtt, sőt, elvált ember – méghozzá a mama tevékeny közbenjárása miatt lett elvált. Mert hisz milyen csodálatos, ha a drága mama úgy oldja meg a feszültségeket menyével, hogy lefizeti, csak tűnjön el a színről. Sheldon Levine összeomlik, de annyi életösztön még maradt benne, hogy elmeneküljön az ország túlsó végébe, nehogy a drága mama megint "megoldjon valamit". Téma lezárva, új lapot kell kezdeni. De ez persze túl egyszerű lenne, a mama ugyanis nem tágít. Először az Eltűnt Személyek Hivatala jelentkezik, aztán ő maga – nincs tehát más megoldás: Sheldonnak megint menekülnie kell. Bárhová, csak el a mamától.

A szerzőpáros–házaspár kiterjedt levelezés formájában bontja ki anya és fia komikusan egymásra utalt és egymástól elszakadni vágyó viszonyát. Közben megismerünk két végletes, humoros és nagyon meghökkentő figurát, akikre mélységesen illik a mondás: ha nem létezne, ki kellene találni.

Az előadásokra jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban (Tóth József u. 10-14., tel.: 63/314-211), a Babilon Könyvesházban (Kossuth u. 11., tel.: 63/318-673) valamint az IBUSZ Utazási Irodában (Kossuth u. 12., tel.: 314-161). Bővebb információ a www.szentesi-muvelodesikozpont.hu internetes portálon található.

2010. július 23.

Új csapatot épít Tóth László

A klub korábbi játékosa, a 474 első osztályú vízilabda mérkőzésen medencébe szálló, 287-szeres válogatott játékos, Tóth László (képünkön) lett a Bodrogi Bau- Szentesi VK férfi együttesének vezetőedzője. A negyvenkét éves klasszis tagja volt a bajnoki ezüstérmes szentesi együttesnek, majd játszott Szegeden és fővárosi csapatokban. A Becsejjel BEK-et, a Vasassal Magyar Kupát, a válogatottal világkupát nyert. A nemzeti együttessel szerzett még világbajnoki bronzot, két Eb-ezüstöt, és három olimpián (1988, Szöul; 1992, Barcelona; 1996, Atlanta) is vízbe szállt. Igazi ikon ül tehát a szentesi kispadon, akinek nem lesz könnyű dolga, hiszen a tizenegyedik helyen végzett, nyolc játékosától megváló Szentesből kell a szurkolók által is szerethető, eredményesebben szereplő csapatot formálnia.

2010. július 23.

Szentesi győzelem Romániában

Litovszki Roland, Hajós Ferenc, Lantos Levente, Szanyi Ádám (csk), Gergely Dávid, Forgó Dániel, Kajla Viktor, Halász Ákos, Király Róbert, Halász Mihály, Gáspár Ádám, Csákó Balázs. Edző: Aleksandar PreskarBelgrád, Zenta és Hódmezővásárhely után úgy tűnik Szentesen is sikeresen épít fel kosárlabdabázist Aleksandar Preskar. A Szentesi Kosárlabda Klub vezetőedzője örömmel számolt be a szentesi fiatalok romániai tornagyőzelméről, valamint arról, hogy idén közel hatvanan jelentkeztek a nyári táborukba.

– Nemzetközi tornán vettek részt a romániai Iasiban, amin megszerezték az első helyet. Hogy jutottak el erre a viadalra?

2010. július 23.

Koncz jobb idényre számít

Javában készül a 2010/ 2011-es bajnoki szezonra a Kecskeméti TE-Ereco labdarúgócsapatával Koncz Zsolt. A szentesi labdarúgót még egyesztendős szerződés köti a klubhoz, és fel sem merült, hogy esetleg távozna a kecskeméti együttestől. Meglátása szerint jobb és eredményesebb csapatuk lehet, mint amilyen tavaly volt.

– Jövő hétvégén az MTK ellen kezdik a szezont. Hogy állnak a felkészüléssel?

2010. július 23.

Aranyat szereztek a reménységek

Győri Eszter edző, Kőrösi Andrea, Horváth Anna, Zabolai Dóra, Adamik Dóra, Rácz Daniella, Földvári Natalie, Gémes Alexa, Ráduly Fanni, Parádi Klaudia, Czigler Diana, Oltyán Gyula edző. Guggolnak: Szikora Enikő, Mecseki Petra, Lengyel Dominika, Zajácz Hanna, Mészáros Vanda, Törőcsik Fatime, Vavrek Zsanett. (Fotó: dunaújváros.com)Hat leány vízilabda válogatott részvételével Dunaújvárosban rendezték meg az elmúlt hétvégén az Olimpiai Reménységek Versenyét, melyen az Oltyán Gyula irányította, 1994-es születésű lányokból álló nemzeti csapat aranyérmet szerzett.

Az Oltyán-gárda valamennyi mérkőzését megnyerve szerezte meg az aranyérmet a jóval esélyesebbnek kikiáltott kanadai válogatott előtt.

2010. július 23.

Hőguta

Egy idős bácsit vizsgál az orvos:
- Maga kitűnő egészségnek örvend, semmi baja sincs. Van valami kérdése?
- Van, doktor úr. Amikor lefekszem a feleségemmel, nagyon melegem van és izzadok, és amikor megismételjük a dolgot, akkor meg fázom és ráz a hideg.
Az orvos a feleséget is megvizsgálja, ő is egészséges. Elmeséli neki, hogy a férjének milyen furcsa problémája van, erre a néni így felel:
- Ó, a vén bolond! Hát ez azért van, mert az első alkalom júliusban van, a második meg decemberben!

2010. július 23.

Kis kukta

  • Rakott nokedli
  • Tojással rakott karfiol
  • Részeges kertésztál
2010. július 23.

A város idegenforgalmáért

Az elmúlt időszakban egyre több Szentesre irányuló, az idegenforgalmat támogató intézkedést vezettek be, amelyekkel megpróbálják felhívni az állampolgárok, a szakemberek figyelmét a város idegenforgalmi nevezetességeire, lehetőségeire. Ennek egyik állomása az ország egyik fő ütőerét jelentő M5 autópálya mellett elhelyezett idegenforgalmi demonstrációs tábla.

2010. július 23.

Súlyos baleset a kertészetben

Személyi sérüléssel járó munkahelyi baleset történt Szentes egyik kertészeti telepén hétfőn. A kertészetben egy nyitott traktorhoz kapcsolt pótkocsira pakoltak földet egy rakodó kisgéppel, amikor a rögzítetlen traktor váratlanul megindult hátrafelé.

A rakodógép lebillent az útról, a rakodókanál pedig, a benne lévő földdel, rázuhant a traktorülésben lévő férfira. A dolgozót súlyos, életveszélyes sérülésekkel, mentőhelikopterrel szállították kórházba. A Szentesi Rendőrkapitányság munkatársai a Munkaügyi Főfelügyelőség bevonásával, közigazgatási eljárás keretében kezdték meg az ügy kivizsgálását, azt, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a baleset bekövetkezéséért.

2010. július 23.

Diabetes

A cukorbetegek egyesületének tagjai július 30-án, pénteken fél 3-kor tartják összejövetelüket a kórház igazgatósági épületében. Továbbra is várják az érdeklődőket találkozóikra.

2010. július 23.

Rácz Niki indulhat a vb-n

Rácz Nikolett, a Szentes Városi Úszó Club többszörös magyar bajnok úszója eséllyel indul a közeljövőben Hollandiában megrendezendő paraúszó világbajnokságon. Utazása anyagi okok miatt ezidáig kérdőjeles volt, de a nehézségek elhárultak a kijutást illetően.

Az önkormányzat nevében a város polgármestere nyújtotta át a támogatásról szóló okiratot az élsportolónak a napokban. A város első embere a pénzbeli támogatás mellé kiváló eredményeket kívánt Nikinek és edzőjének , aki bízik abban, hogy jó helyezésekkel érkeznek haza, ezzel is öregbítve városunk hírnevét.

2010. július 23.

Ceruzatartót készítenek

A gyermekklub szervezői július 27-én, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házba. Ezen a délutánon a gyerekek ceruzatartót készítenek. A szervezők biztosítják a szükséges eszközöket a foglalkozáshoz. A belépés díjtalan. A következő kézműves foglalkozás augusztus 24-én, kedden lesz. Délutáni matiné időpontja: augusztus 3., 10., 17., kedd 17 óra.

2010. július 23.

Díjlovagló verseny

Július 30-án, pénteken rendezik meg a Wintermühle Kupa díjlovagló verseny szentesi fordulóját, a CDNB Bajnokságot. A verseny 10 órakor kezdődik a Szen-tes–Fábiánsebestyén közötti lovaspályán (feladatok A3, A6), 11 órától a Szent László Lovas Klub könnyűosztály (L3), majd startidőkkel a középosztályú feladatokat kell végrehajtaniuk a versenyzőknek. A 18 óráig tartó színes programokra várják az érdeklődőket.

2010. július 23.

Családi események

Született: Bába Zoltán és Sarusi-Kis Ágnes Zalán, Szekeres József és Csányi Ildikó Editnek József Zekő, Varga Róbert Mihály és dr. Szécsényi Rékának Péter, Kecse-Nagy Zoltán és Pál Szilviának Mirjam Natália, Nagy Imre és Lehoczki Hajnalkának Dorina, Kádár Ferenc és Gottlieb Csilla Juliannának Bora nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Szűcs Loránd és Schnetz Annamária, Szabó Csaba és Hankó Judit.

Elhunyt: Fekete József, Kardos Im-réné Nyíri Eszter, Gál Martin, Fodor Sándor, Czakó János Károly, Héja Lajosné Kotvics-Varga Jusztina, Bodnár Imre, Csatordai Mária, Bencsik Károlyné Velő Julianna, Urbán Ferencné.