2010. július 23.

Nyit a tiszai strand

Augusztusban

A mostani túlságosan meleg nyári napok, a sok éves megszokás, a változatlan népszerűség miatt különösen hiányzott és hiányzik a tiszai szabad strand a szentesieknek, akár felnőttekről, családokról, gyermekekről van szó.

Ugyanígy beszélhetünk az üdülőházak tulajdonosairól, az evezősökről, motorcsónakosokról, horgászokról, akik szeretik a természet közelségét. Sajnos elmaradt az idei főszezon. Az előzetes várakozásokat és reményeket lelohasztotta a Tisza magas vízállása, az árhullámok lassú levonulása és a viharos időjárás. Ezek a körülmények mindmáig megkérdőjelezték a kedvező fejleményeket. Ettől függetlenül létezik az "össznépi" kíváncsiság: az elkövetkező napokban, hetekben fogadja-e látogatóit, vendégeit, fürdőzőit, a kirándulókat, a turistákat a Tiszán a szabad strand?

Az illetékesektől kapott előzetes tájékoztatás szerint a folyó vize már jórészt alább húzódott, de még pocsolyás a homok és sokat kell szikkadnia. Nagyobb lendülettel csak ez után indulhat a tereprendezés a helyszínen. Számos tennivaló akad a strandhoz fűződő lehetőségek és szolgáltatások visszaállításával kapcsolatban. Így újra gondoskodni kell ivóvízről, öltözőkről, mentésről, bóják kihúzásáról, járható utakról, játszótérről, parkolásról, a partvonal egyengetéséről és tudnánk tovább sorolni. Érthetően várat még magára a vendéglátó pavilonok kitelepülése is. A tisztaság, a rend, a használhatóság megteremtése nem kis munkát igényel és ezt tudják a Városellátó Intézmény dolgozói, de a már említett bungalók gazdái is. A kialakuló helyzet alapján közel másfél hét múlva lehet teljes bizonyosságokat állítani és tapasztalni az egyfajta vadromantikát sem nélkülöző szezonkezdés időpontjáról.

Ha minden feltétel és kívánalom szerencsésen, akadály nélkül összejön, akkor a szakemberek szerint valószínűleg még augusztus első részében fogadóképes lesz a strand. Tudni illik, a tiszai fürdő "zárása" – az elmúlt évek eseményeiből kiindulva – mindig augusztus végére, szeptember első napjaira esik, az időjárás függvényében Ám ez előtt még jó néhányszor strandolhat, levegőzhet mindenki a Tisza kijelölt szakaszán a helybeliek és a környékről való látogatók közül. Azt egyébként hangsúlyozni sem kell, hogy kerékpárút is vezet idáig a népes megközelítés javára.

-bert