2010. július 23.

Megfiatalodva jubilál a Pengető

Jubileumhoz érkezett a Pengető Citerazenekar, a városi rendezvények jóformán elmaradhatatlan színfoltja. Nagy öröm számukra, hogy megélték együtt ezt a tizenöt évet, rengeteg, évi akár 30-40 fellépéssel, arany minősítésekkel. Külföldre, testvérvárosainkba is elvitték már a magyar, azon belül a szentesi népzenét. A sikerek mögött egy szerényen munkálkodó, nagyszerű csapat áll, akiket a népzene szeretete formál erős baráti (és újabban már családi) közösséggé.

A citerás muzsikálásnak vannak előzményei a városban, ezért Mélykútiné Németh Kornélia zenekarvezető egészen 1976-ig ment vissza az emlékezésben. Jós Józsefné Terike néni fogta össze az akkori citerásmozgalmat, az idősebb generációt. A '80-as években jöttek a fiatalok, '84-től már szervezett formában működött az ifjúsági házban egy gyermekzenekar, belőlük alakult ki a Pengető nagy része. A ma ismert együttes története másfél évtizede kezdődött. Első jelentős sikerüknek tartja Nelli, amikor '99-ben elnyerték a Csongrád Megyei Közgyűlés Alkotói Díját, de az is nagyon fontos számukra, hogy megkapták a Szentes Városért Emlékérmet. Ez pozitív viszszajelzés arról, hogy a település mennyire ismeri el a munkájukat. Hét országos minősítésen vettek részt, melyet kétévente kell frissíteni. Elsőre arany minősítésig jutottak, s a következő hat alkalommal mindig a legjobbaknak járó Arany Páva-díjat ítélte oda a komoly szakemberekből álló zsűri a zenekarnak. – Hatalmas siker, már csak azért is, mert mindig az elsőt a legkönnyebb elérni, de hogy megtarthassuk ugyanazt a rangot, azért már sokkal többet kell tenni. Bár a legjobbak között található az együttesünk, nem bízzuk el magunkat, tudjuk, mindig lehet újabb és újabb népdalokat felfedezni, nagyon sokat tanulunk, tanulok én is, hogy minél színesebb legyen a repertoárunk – magyarázza a zenekarvezető. Megkerülhetetlen a dél-alföldi muzsika, azonban a Dunántúl, Erdély, Moldva, Bogyiszló, Bodrogköz, és még sorolhatnánk, szinte az összes tájegység népdalait énekelik. Ezért is nagy öröm számukra, hogy már második CD-jüket adhatják ki, a közeljövőben megjelenő korongon az első lemez óta eltelt kilenc év munkáját rögzítették. Ez tizenkét dalcsokrot jelent.

Az alapító tagok közül játszik még az együttesben Petesné Trupulai Erzsébet, Szeri Szilvia, Laczkó Péter, Vinczéné Földesi Márta, Baranyi Imre és a vezetőjük. A zeneiskolában majdnem tíz éve működő citeratanszakról tavaly óta megvan az utánpótlás is. A saját gyermekeik közül is gyarapodott néhánnyal az együttes létszáma: Petes Zsuzsával és Krisztinával, Mélykúti Kornéliával, de tagja a csapatnak egy fiatalember is, Komár Viktor, aki nyolc éve citerázik már Nellinél. Legutóbb pedig idén januártól Debreczeni-Kiss Helga csatlakozott a Pengetőhöz. Ez a tizenegy zenész alkotja a zenekart, általuk fiatalodott a csoport, jellemzi magukat mosolyogva Nelli. Elárulja, ez nem szokatlan jelenség. – Ha valaki belecsöppen a népzenei életbe, egyre fiatalabbakat láthat. Én a táborokat járva azt tapasztalom, hogy a jelenlévők 90 százalékát a húszéves korosztály adja. A zenénk is széles közönségrétegnek szól: a csecsemőkortól a százhúsz évesekig, mivel a saját népi kultúránkról van szó, és ezt igenis tovább kell vinni. Mindenki a civil foglalkozása mellett zenél, köszönet is jár a családtagoknak, hogy nagy lelkesedéssel biztatják őket.

A zenekar vezetője maga is kerek jubileumhoz érkezett ez évben, ugyanis harminc éve kezdett el citerával foglalkozni. Petesné Ezsike és Laczkó Péter még nála is régebben. Nelli azért lett népzenetanár, mert így módja van továbbadni a szeretetet, ami benne van a népi muzsikában, és amit ő is kapott Terike nénitől. A baráti kötelék más zenekarokra is kiterjed, így a tizenötödik fennállásukat ünneplő népzenei találkozón is számukra kedves csoportokat látnak vendégül. Július 31-én, a megyeháza udvarán muzsikál majd a Berettyó Népzenei Együttes, a Földeáki Népdalkör és Citerazenekar, Harmonika Együttes a szerbiai Zentagunarasról, a Kisteleki Népdalkör és Citerazenekar, a nagymágocsi Napraforgó Citerazenekar és a Nefelejcs Népdalkör, itt lesz a Dobbantó Néptáncegyüttes Szegvárról, a Székivirág Népdalkör és Citerazenekar Kiskun-dorozsmáról, a deszki népdalkör és persze a házigazdák sem hiányozhatnak a színpadról.

(darók)