2010. július 23.

A város megsegítette Szendrőt

Szendrő polgármestere meghatottan köszönte meg a szentesi adománytSzirbik Imre polgármester és Agócs Lászlóné, a Vöröskereszt szentesi szervezetének a vezetője segélyszállítmányt kísért el a Miskolc melletti Szendrő – árvíz sújtotta – településre.

Szentes lakossága együttérzését oly módon fejezte ki az árvíz által sújtott területek károsultjai felé, hogy adományokat gyűjtöttek a borsodiaknak – mondta Agócs Lászlóné. A szállítási költség 150 ezer forint, melyből 100 ezer forintot átvállalt a Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója, a fennmaradó összeget Hegyi János vállalkozó biztosította. A közel 2,5 millió forint értékű adomány tartós élelmiszerekből, háztartási-vegyiáruból, használati eszközökből, bútorokból, jó minőségű ruhaneműkből állt. Egy magánszemély, dr. Szabó János József régész 80 ezer forintot ajánlott fel.

Szirbik Imre polgármester köszönetét fejezte ki a Vöröskereszt aktivistáinak, a polgármesteri hivatal dolgozóinak, hogy a nehéz helyzetbe került, Bódva menti település lakosainak adományt gyűjtöttek. Ennek döntő részét nem szervezetek, hanem a városban élők adták, azok, akik úgy érezték, hogy segíteni kell. A település kiválasztásában segítséget nyújtott a Borsod Megyei Katasztrófavédelem és a Vöröskereszt helyi szervezete.

Szaniszló János polgármester arról beszélt, hogy Szendrő, az ország nagyon hátrányos helyzetű települései közé tartozik. Az elmúlt húsz évben ez a helyzet egyre rosszabbá vált. Nincsenek munkahelyek, kevés a vállalkozó, nem fizetnek iparűzési adót, az önkormányzatnak szinte alig van bevétele. Az emberek jövedelmi viszonyai elmaradnak az országos átlagtól. A fiatalok eljárnak dolgozni, de az idősebbeknek, a hátrányos helyzetű családoknak jobbára a segélyek jelentenek bevételt. A károsultaknak a kormányhatározatnak megfelelően próbálnak segíteni. A település első embere meghatottan köszönte meg Szentes képviselőinek, lakosságának azt a támogatást, adományt, amit a károsultaknak vittek. Az adományokat a megfelelő helyekre fogják elosztani.

Garai Sz. Imre