2010. július 23.

A biztonságpolitikáról tanulnak

Szívesen jelentkeznek hallgatónak a honvédségből éppúgy, mint civilekEzen a héten immáron tizenkettedik alkalommal zajlanak a Tiszai Euro-atlanti Nyári Egyetem programjai. A HM Rekreációs és Kulturális Közhasznú Non-profit Kft. szentesi intézménye több generációt vonzó kurzusának előadásai és tematikái minden évben kapcsolódnak évfordulókhoz is. Az idei nyári egyetem Erkel Ferenc születésének 200. évfordulójára emlékezve indult, és a gróf Széchenyi István halálának 150. évfordulójára rendezett műsorral zárul. Július 19-én a megyeháza dísztermében, a megnyitó ünnepségen Gáspár Tibor, szentesi születésű, Jászai-díjas színművész a Himnusz zeneszerzőjének életútjáról, művészi hitvallásáról olvasott fel idézeteket, közben Presits Tamás operaénekes részleteket adott elő a Bánk Bánból.

Szirbik Imre polgármester is köszöntötte a hallgatókat. Mint mondta, az egyenruha, a kultúra és a biztonságpolitika teljesen egyenrangú fogalmak, ahogy ezt a nyári egyetem is bizonyítja, s örül, hogy Szentes a vendéglátó.

Az egyetem újonnan kinevezett rektora, dr. Tálas Péter megnyitó gondolataiban kifejtette: napjainkban nem lehet olyan fontos döntést hozni, akár Európában, akár hazánkban, ahol a társadalom ne érvényesítené akaratát. Ez a biztonságpolitikára is vonatkozik, ami nem kizárólag honvédelmi kérdés. Mint mondta, a hét folyamán többször fognak arról beszélni, mennyire megváltozott a biztonság fogalma, olyan területek is beletartoznak, amelyekről korábban nem is gondoltuk volna, hogy egyszer fontos kérdés lesz. Például a gazdaság, vagy a környezetszennyezés. Ugyanakkor a társadalom nincs felkészítve kompetens döntésekre, s ebben segíthet a nyári egyetem, ami arra szerveződött, hogy a közvetítő szerepre készítse fel az értelmiséget.

Az első előadásokat bensőséges percek előzték meg: a tavalyi nyári egyetemen egyhangúlag dr. Deák Péternek szavazták meg a hallgatók az előadói nívódíjat, melyet az MTA doktora, biztonságpolitikai szakértő most a megnyitón vett át a rektortól.

Az 1998-ban Túri Andrea és Tóth Zsigmond által életre hívott kurzus iránt nem csökken az érdeklődés. Az akkreditált képzésre továbbra is szívesen jelentkeznek hallgatónak a honvédség kötelékéből éppúgy, mint civilek, köztük közművelődési szakemberek, pedagógusok. Ráadásul tavaly további öt évre sikerült megújítani az akkreditációt. Az idei kurzus az alábbi négy elméleti blokkra épül: gazdaság és biztonság, integráció és globalizáció, kistérség és regionális EU, illetve humánerő és EU témákban hallgathatják neves szakemberek előadásait a jelentkezők.

A kurzus gyakorlati részében szerepelt kommunikációs tréning, városkutatás, rekreációs tréning is, helyszínül pedig a Helyőrségi Klubon kívül a Damjanich laktanya, a Szin-es Vendégház szolgált. A békéscsabai Jókai Színházba és Erkel gyulai szülőházába tett látogatás is szerepelt a nyári egyetem idei városkutató programjában.

(darók)