2010. július 23.

Átmeneti segítség a családoknak

A Koszta utcai felújított átmeneti otthonTíz éve jött létre városunkban a Szentesi Családsegítő Központ Családok Átmeneti Otthona, amely július közepétől kívül-belül megújulva várja a szociális és lakhatási problémákkal küzdő gyermekes családokat. A hivatalos sajtótájékoztató július 20-án, kedden volt az átmeneti otthon Koszta utcai épületében.

A megye első ilyen intézménye volt ez, emlékezett vissza Szentes polgármestere, Szirbik Imre. Az elmúlt hónapokban a város minden szociális létesítménye megújult. Ez az otthon azoknak a családoknak nyújt segítséget, ahol átmeneti problémák merültek fel, a város ezen a módon próbál rajtuk segíteni. A város első embere úgy jellemezte az önkormányzatot, mint amelyik szociálisan érzékeny és a problémákat nem a szőnyeg alá söpri, hanem felvállalja azokat. Szentesen a szociális juttatások természetben kerülnek kiosztásra, legelső sorban az iskoláztatás és a lakhatás megoldását tartják szem előtt a hivatal munkatársai. Emlékeztetett a szomszédos városban, az ezen juttatások terén felszínre tört visszásságokra. Véleménye szerint ahol emberek dolgoznak, esetleg hibázhatnak és talán a sok-sok esetből valóban akad egy olyan, amelyiknél a juttatás jogossága megkérdőjelezhető lenne. De – folytatta – sokkal nagyobb tragédia lenne az, ha egy valóban rászorult ember nem kapná meg azt.

A média rendelkezésére bocsátott sajtóanyag szerint a beruházás a Norvég Alap támogatásával megvalósult projekt összértéke 30 millió forint. Ennek keretében az épületet hőszigetelték, kicserélték a nyílászárókat, korszerűsítették a fűtést. A kivitelező a Csendes és Fiai Bt. volt.

A tízéves intézményben évente átlagosan 15 család fordul meg, ismertette Barát László, az átmeneti otthon szakmai vezetője. Az ő fogadásuk a felújítási munkák során is folyamatos volt. Igyekeznek minden rászorulónak biztosítani ezt a lehetőséget és nagy segítség volt a lakhatási problémák megoldásának terén az önkormányzat által felajánlott három szociális bérlakás. Legfeljebb egy, indokolt esetben másfél évig maradhatnak náluk és két éven belül nem pályázhatnak újra erre a lehetőségre. A várólistán jelenleg négy família van. A felújítást egyben egy tanulási folyamatnak is tekinthetik az otthon lakói és munkatársai, tette hozzá Barát László, hiszen ahol csak lehet, megújuló energiaforrásokat hasz-nálnak és ez környezettudatos gondolkodásra készteti őket.

Párjával és kétéves Mirjam nevű kislányával lakik a Koszta utcai otthonban Bari Pál. Ők is – ahogy minden lakótársuk – a gyermek jogán kerülhettek be ide néhány hete. Az édesanyjá-éknál laktak csakúgy, mint a húgai, akik hamarosan világra hozzák a kisbabájukat. Mivel szűkösen fértek el a szülői házban, pályázatot nyújtottak be a Családsegítő Központnál. Nem tervezi, hogy sokáig itt maradnak, szeretnének egy szociális bérlakásba költözni. Bari Pál elmondta, hogy a közösség jó, mindenkivel jó a viszonyuk. Az ő legközelebbi célja a munkahelykeresés, a közelmúltban szűnt meg az állása. A távlati céljai között az érettségi vizsga és a tűzoltói pálya szerepel.

K. E.