2010. július 23.

Szentesi győzelem Romániában

Litovszki Roland, Hajós Ferenc, Lantos Levente, Szanyi Ádám (csk), Gergely Dávid, Forgó Dániel, Kajla Viktor, Halász Ákos, Király Róbert, Halász Mihály, Gáspár Ádám, Csákó Balázs. Edző: Aleksandar PreskarBelgrád, Zenta és Hódmezővásárhely után úgy tűnik Szentesen is sikeresen épít fel kosárlabdabázist Aleksandar Preskar. A Szentesi Kosárlabda Klub vezetőedzője örömmel számolt be a szentesi fiatalok romániai tornagyőzelméről, valamint arról, hogy idén közel hatvanan jelentkeztek a nyári táborukba.

– Nemzetközi tornán vettek részt a romániai Iasiban, amin megszerezték az első helyet. Hogy jutottak el erre a viadalra?

– A tavalyi húsvéti tornánkon láttunk vendégül egy marosvásárhelyi csapatot, rajtuk keresztül kaptunk meghívást Iasiba, amely 800–850 kilométerre van Szentestől. Június 16-án indultunk, Marosvásárhelyen töltöttünk egy éjszakát, és ha már ott voltunk, három mérkőzést is játszottunk helyi csapatokkal. Iasiban hét együttes vett részt a 12 éves gyerekeknek megrendezett viadalon, amelyen ukrán és román klubokkal szerepelhettünk. Két csoportban zajlottak a küzdelmek, mi három másik együttes társaságába kerültünk, és valamennyi mérkőzésünket megnyertük. A sikeresen megvívott elődöntő után a fináléban a házigazdákat vertük szoros mérkőzésen két ponttal, így mi lettünk a tornagyőztesek. A győzelem mellett örömteli volt, hogy jó kapcsolatokat alakítottunk ki a többi klubbal, ennek köszönhetően például októberre meghívást kaptunk egy ukrajnai tornára. Az utazásunkban nagyon sokat segített a MetalCom Zrt. és másik fő támogatónk, a Szentes–Frigó Kft, illetve a gyerekeknek is be kellett befizetni egy bizonyos összeget, így jutottunk el a torna helyszínére.

– Néhány nappal később már kosárlabdatábort szerveztek. Milyen eredménynyel?

– Immár harmadik esztendeje, hogy tábort szervezünk azoknak a fiataloknak, akik kedvelik ezt a sportágat. Az első évben tizenhárom–tizennégy gyermek jött el, tavaly már 48–an voltunk, idén pedig közel hatvanan. Ennyi gyermeknek nem tudtam volna egyedül foglalkozást tartani, így segítségemre voltak a klub idősebb növendékei. Ebben az esztendőben már Hódmezővásárhelyen is indítottunk egy hasonló jellegű tábort, oda 38–an jelentkeztek. A tíznapos tábort követően szusszanunk egy kicsit, majd augusztus másodikától elkezdjük az alapozást a következő szezonra. Bajnokságban még nem szerepelnek a fiatalok, de szeptembertől folyamatosan játszanak majd mérkőzéseket az egyes korosztályok, mindig utazunk majd valahová és természetesen hozzánk is érkeznek meghívott ellenfelek.

– Mire lehet képes ez a fiatal generáció a későbbiekben?

– Két esztendeje kezdtem el a munkát Szentesen, de még jó öt-hat esztendő kell, amire felnevelünk egy sikeres korosztályt. Az 1997– 1998-ban született gyermekek, vagyis akik most Romániában tornát nyertek, ők hozhatják az első komolyabb eredményeket a klub számára.

Hering Viktor