2010. július 23.

Kis kukta

Rakott nokedli

Hozzávalók: fél kg liszt, 3 tojás, víz, só, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg darált hús, 20 dkg füstölt sajt, 2 dl tejföl, 2 tojás.

Elkészítése: Készítsük el a nokedlit, majd tegyük félre. Egy serpenyőben futtassuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a darált húst és pirítsuk meg. Ízesítsük sóval, borssal és a kedvenc zöldfűszerünkkel. Vajazzunk ki egy jénai tálat és tegyünk az aljára galuskát, majd húst, megint galuskát és húst. A végén ismét galuskát. A hús mellé szórhatunk egy kevés sajtot is. Keverjük össze a tojássárgáját a tejföllel és a maradék reszelt sajttal, és öntsük rá az ételre. Takarjuk le és 180 C°-on süssük körülbelül 20 percig, majd fólia nélkül 10 percig.

Tojással rakott karfiol

Hozzávalók: 60 dkg karfiol, 4 tojás, 2 dl tejföl, 2 dkg liszt, 3 dkg vaj, 2 dkg zsemlemorzsa, 8 dkg reszelt sajt, bors, só.

Elkészítése: A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben megfőzzük. A tojásokat a tejföllel kevés liszttel simára keverjük, sóval és borssal ízesítjük. Mély tűzálló tálat vajjal kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával, majd beletesszük a megfőtt és jól lecsurgatott karfiolt. A felvert tojással leöntjük, meghintjük reszelt sajttal és sütőben pirosra sütjük.

Részeges kertésztál

Elkészítése: Kis kockákra vágunk 10 deka füstölt szalonnát, kisütjük, de nem túl ropogósra, majd beleforgatunk két csomó zsenge, megtisztított, vastagabb karikákra vágott sárgarépát, két csomó – gumós – újhagyma gumóját és 50 dkg rózsáira szedett karfiolt. Megtisztítunk fél kiló zsenge zöldborsót, és ezt is a lábasba öntjük. Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy deci száraz fehérborral, és fedő alatt, időnként megkeverve, jó puhára pároljuk, de ügyeljünk, nehogy a karfiol széttörjön. Tálalás előtt zsírjára sütjük, és meghintjük egy nagy csokor finomra vágott petrezselyemzölddel.