2010. július 23.

A város idegenforgalmáért

Az elmúlt időszakban egyre több Szentesre irányuló, az idegenforgalmat támogató intézkedést vezettek be, amelyekkel megpróbálják felhívni az állampolgárok, a szakemberek figyelmét a város idegenforgalmi nevezetességeire, lehetőségeire. Ennek egyik állomása az ország egyik fő ütőerét jelentő M5 autópálya mellett elhelyezett idegenforgalmi demonstrációs tábla.

Deim Éva, a polgármesteri hivatal idegenforgalmi referense a tábla kihelyezéséről az alábbiakat mondta el. Statisztikai kimutatások szerint a belföldi idegenforgalomban a Dél-Alföld a harmadik helyen áll, és Szentes ebben szeretne az eddiginél nagyobb szerepet betölteni.

A tábla mérete 3x2 méter, a városközpontot ábrázolja a megyeházával és a városháza épületével. A tábla az autópálya mellett, Budapest felől haladva a 110–150 km szelvényben található, a kiskunfélegyházi leágazás előtt.

Amennyiben a város költségvetése megengedi, akkor további táblák kihelyezését tervezik, melyeknek a kezelésével kapcsolatos költségek az önkormányzatot terhelik.

Nem volt egyszerű az engedélyeztetés sem, hiszen az autópálya üzemeltetőjének az előírása szerint csak olyan hirdetményt lehet kihelyezni az úttest mellé, ami a pálya 30 km-es körzetéből népszerűsít egy települést. A szabvány alól egyedi felmentésért az illetékes minisztériumból kellett engedélyt kérni.

A másik kezdeményezés a város bemutatásával kapcsolatban a fotópontok kialakítása. Ezeket a helyeket profi fotós jelölte ki, ahonnan egy-egy adott városi jellegzetesség, szép épület, park, szobor vagy egyéb téma a legjobban látható. Ezek azok a látványosságok, amelyekre a város méltán lehet büszke. Öszszesen 43 fotópontot jelöltek meg különböző csomópontokban, például vas-útállomás, Kossuth tér, Koszta, a Szent Miklós tér, a liget és környéke, az üdülőközpont – ezek turisztikai szempontból frekventáltak.

A nevezetességekről már készül az ismertető, ahol különböző csomagokban célcsoportokat – gyermekes családok, nyugdíjasok, horgászok, vadászok – céloztak meg. A Szentesi Vendégszeretet Egyesület egyik tagja idegenvezetéssel segíti a tájékozódást, és meg tudja mutatni a legjobb helyeket ahonnan fényképeket lehet készíteni. A szentesi honlapon (www.szentes.hu) már elérhető egy tájékoztató, ahonnan turisztikai információk szerezhetők.

G. Sz. I.