2010. július 23.

A csalók húsz perc alatt 20 ezer forintot keresnek

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy ismét megjelentek a mobiltelefon-csalók, akik magukat a T-Mobil szol-gáltató munkatársának adják ki és pénzt csalnak ki az elővigyázatlan áldozatoktól. Leírjuk, hogyan történik.

Először is felhívja önt a mobiltelefonján egy ismeretlen, akinek a számát az ön mobiltelefonja nem írja ki. Ezt követően az illető közli, hogy ő egy telefontársaság, rendszerint a T-Mobil munkatársa és ön nagy összeget nyert (több százezer, vagy millió forintot), melynek átvételéhez csak egyetlen teendője van. Vásárolnia kell rövid időn belül (rendszerint negyedórán belül) T-Mobil feltöltő kártyát 15–20 ezer forint értékben. Hamarosan csörög a telefon, és kéri a csaló, hogy diktálja be a kártyák azonosító számát, ami a lekapart rész alatt található. Ezt követően az illető különböző meséket ad elő, hogy ön hogyan fog a nyereményhez hozzájutni. Az utolsó fázis, amikor ön rádöbben, hogy rászedték, mert a megvásárolt kártyákat már nem tudja feltölteni.

A fenti esetet különböző módon próbálják a bűnözők hihetőbbé tenni:

Van, amikor úgy adják elő, hogy a nyereményt készpénzben a kártyaszámok bediktálását követően néhány óra múlva személyesen fogják önnek eljuttatni. Olyan ígéretet is tettek, hogy a nyert összeget bankkártyán fogják átadni, melynek a PIN kódját a bediktált számokból keverik ki.

Valószínű csalóval van dolga; ha olyan telefonhívást kap, amelynek számát az ön telefonja nem írja ki; ha nem engedi az illető, hogy ön hívja vissza őt; ha 20 ezer forint alatti összegű kártya vásárlására hívják fel. (E fölötti öszszeg esetén ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint már nem szabálysértés a cselekmény, hanem bűncselekmény.)

Ha önt így rászedték, a jegyzőhöz fordulhat és feljelentést tehet csalás szabálysértése miatt. Ezek az emberek nagyon ügyelnek arra, hogy a cselekményük a szabálysértési értékhatár alatt maradjon. Nagyobb összeg esetén már bűncselekménynek minősülne, és megnyílna a lehetőség arra, hogy a mobiltelefon szolgáltatótól az elkövető kilétére utaló adatokat kérjen a rendőrség. Szabálysértés esetén ez kizárt, hiszen a szolgáltató, bár előtte ismert a csalónál lévő SIM-kártya száma, nem adhatja ki az adatokat.