XLI. évfolyam 30. szám

2009. július 31.

Közösségi tér fiataloknak

Indul az építkezés, elköltözött a Pepita Macska

A tervek szerint ilyen lesz a Dózsa-ház, a lebontandó rész helyett az épülő új szárnnyalVárhatóan augusztus közepén kötik meg a szerződést a kivitelezővel a Dózsa-háznál létesülő közösségi tér létrehozása kapcsán, és a jövő év közepén már használatba vehetik a fiatalok, a civil szervezetek és az egyesületek a számukra megálmodott új épületszárnyat. A közbeszerzési eljárás már folyamatban van, az épületben évek óta működő Pepita Macska Klub záró buliját is megtartották, változatos programokkal. A klub azonban továbbra is üzemel, a ligetben működő Családsegítő Központ Kurca-parti kis háza lesz nyitott arra, hogy a fiatalok hasznosan töltsék az idejüket.

2009. július 31.

"Közönségdíjas" a tiszai strand

Komfortos vadromantika

Aki szereti a kényelmes vadromantikát az nemcsak a helybeliek közül keresi fel Szentes tiszai szabad partfürdőjét, hanem a környékbeli településekről is útra kelnek, legtöbbször családostól. Spontán módon a látogatottsággal "díjazzák" a strandot. A kényelmes szót azért használjuk, mert a folyó viszonylag háborítatlan természeti környezetében a strand területén megtalálható a ladikok, motorcsónakok kikötője, az ivóvíz- és energiaellátás, parkolóhely, továbbá rendszeresen elszállítják a hulladékot és, más kiegészítő szolgáltatásban sincs hiány. A Csongrádra vezető útról - még a régi szivattyútelep előtt - bazaltköves és burkolt leágazás segítségével biztonságosan közelíthető meg a tiszai strand. Megfelelő gyakorisággal egyengetik, rotálják a partszakaszt, havonta két alkalommal vizsgálják a vízminőséget, az idén nem volt erre panasz azok részéről sem, akik rövidebb vagy hoszszabb ideig megmártóztak a Tisza folyóban.

2009. július 31.

Szinetár-Bereczki a megyeházán

A kultúra kedvelői, a kikapcsolódni vágyók remek programok közül csemegézhetnek a város életével immár összeforrott Nyári Színház-programsorozat keretében. A Megyeháza Kulturális és Konferencia Központ szépen berendezett udvarán nagy nevek és kitűnő darabok várják a közönséget.

Legközelebb augusztus 4-én, kedden 21 órakor szórakozhat a nagyérdemű Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán koncertjén.

2009. július 31.

Katonai fedezet nélkül maradt a város

Évfordulónaptár - 2009.

1849. július 25-26. Kossuth Lajos Szegedről Szentesre érkezett. A városban éjszakázott, majd tovább utazott Kunmadarasra.

1909. július 25. Újjáalakult a Szentesi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A megválasztott tisztikar: elnök dr. Cicatricis Lajos alispán, alelnök és főparancsnok Zsoldos Ferenc gépészmérnök, titkár és alparancsnok Nagy Imre árvaszéki ülnök, főparancsnoki segédtiszt báró Maasburg Sándor hivatalnok. A rendes tagok száma 35 fő, a pártoló tagok száma 20 fő.

2009. július 31.

Új típusú összefogás hoz eredményeket

A termálvíz és a kórház esetében is

A napokban időszerű témával kerestük fel Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt. Mégpedig azzal, hogy a Parlament ismert állásfoglalása alapján a zöldségkertészetekben működő termálkutaknál ne legyen kötelező a visszasajtolás. Az ország érintett területein ez nagy érdeklődést váltott ki költségkímélő és egyéb okok szempontjából. Ám a dolgok egyelőre kanyargós úton haladnak.

- Milyen utóélete van a gondolataiban annak, hogy a Köztársasági Elnök Úr megfontolásra visszaküldte a Parlamentnek a termálvizek visszasajtolásával kapcsolatos döntését, amelynek kialakításában Ön - másokkal együtt - kiemelkedő szerepet vállalt - tettük fel a kérdést.

2009. július 31.

Felújítják az intézményeket

Az önkormányzat idén tulajdonosként szinte valamennyi oktatási-nevelési intézményében különböző felújításokat, állagmegóvási munkálatokat hajt végre, melyeket pályázati pénzből és saját költségvetéséből finanszíroz. Az önkormányzat összesen kilenc tagóvodát, illetve négy általános iskolát (és azok tagintézményeit), valamint önként vállalt feladatként középiskolai kollégiumot, alapfokú művészeti iskolát, egységes pedagógiai szakszolgálatot működtet, biztosítva a lakosság számára az oktató-nevelő tevékenységet.

Ezen kívül a város oktatási palettáját gazdagítják a megyei és minisztériumi fenntartású középiskolák, az egyházi általános iskolák és más fenntartású művészeti iskolák is. A széles kínálat sokszínű lehetőségeket tartalmaz, hiszen valamennyi intézmény egyéni, sajátos profilt igyekszik kialakítani. Az így létrejött intézményrendszer a térség lakosainak biztosítani tudja a szabad iskolaválasztás lehetőségét gyermekeik adottságainak, képességeinek, vallási hovatartozásainak figyelembe vételével.

2009. július 31.

Rohamtempóban a régészek

Értékes leletek a 451-es út mentén

Munkában a régészek, középen Béres Mária múzeumigazgatóSzámítási hiba, ennek következtében négyszeresére dagadt munka, tulajdonjogi huzavona, ugyanakkor gazdag szarmata és középkori leletanyag: ez az eddigi mérlege a 451-es, Csongrádot elkerülő út régészeti előkészítő lelőhelyén zajló ásatásnak.

Tavaly júliusban indult az útépítést megelőző feltárás a területen, s már akkor is nagyon sok nehézséggel küzdött a projekt, mondja Béres Mária, az ásatás egyik felelős vezetője. Ami ezek között a Koszta József Múzeum régészgárdáját leginkább érintette: már a tárgyalásoknál szembesültek azzal, hogy minden bizonnyal számítási hiba csúszott be, a szerződésben szereplő mintegy 10 ezer m2-nél négyszer nagyobb területet kell feltárniuk. Észrevételüket jelezték is a NIF Zrt.-nek és a Kulturális Örökség Hivatalának, azonban ezt akkor elhárították.

2009. július 31.

Családi házak, magánlakások tulajdonosainak is

Energiatakarékossági hitelprogram

A József Attila utcában élők már nyertek az új pályázattalAz energiával lehet takarékoskodni. S hogy kell is, azt a pénztárcánkon érezzük. Az utóbbi időben egyre több javaslattal, lehetőséggel találkozhatunk. Ezek egyike a Nemzeti Energiatakarékossági Program, melyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal (jogutódja a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium) kötött megállapodás alapján az Energia Központ Nonpro-fit Kft. működtet. Az energetikai lakáskorszerűsítési program részét képezi a KEHI kezelésében készülő energiahatékonysági akciótervnek.

2009. július 31.

A kormány krízisalapjából kaphatnak a rászorulók

Újabb támogatási forma, újabb esély

A kormány augusztus 1-jével hatályba lépteti a krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló kormányrendeletet, amely szerint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek azok, akik a válság miatt kerültek rossz szociális körülmények közé. A kérvényeket a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályára kell beadni, ahol az eljárást lefolytatják, azonban az összegről szóló döntést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hozza meg.

A támogatást akkor lehet igénybe venni, ha 2008. szeptember 30. után valaki elvesztette a munkahelyét, vagy ugyancsak szeptember 30. után oly mértékben növekedett meg a lakással kapcsolatos törlesztő részlete, hogy ez már gondot okoz a családnak, illetve akkor is lehet ezt a támogatási formát kérni, ha az igénylő egészségi állapotában következett be olyan mértékű romlás, amely felborította a család költségvetését.

2009. július 31.

Akkreditáció újabb öt évre

Sikeresen zárult a XI. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem, melyen első ízben vettek részt külhoni hallgatók, s melynek nem csak szép múltja, de jövője is körvonalazódik.

A múlt hét folyamán a Hegedűs László Helyőrségi Klubban zajlottak a szaktekintélyek előadásai. A csütörtöki napon hagyományosan útra kelnek a szervezők és a hallgatók, ezúttal Kiskunfélegyházán Petőfi-emléksétát tettek, Szegeden Radnóti-emlékúton jártak. Színesítették a programot rekreációs tevékenységek, önismereti tréningek, sőt házi strandröplabda-bajnokságot is hirdettek. Huszonéves hallgatók éppúgy voltak, mint idősebbek, a korelnök 72 évével az elmaradhatatlan Kerényi Géza volt.

2009. július 31.

Rendőri ellenőrzések

Figyelmeztetés, helyszíni bírság, feljelentés

Hétvégenként, de sokszor hétköznapokon is belefuthatnak a közlekedők Szentes utcáin rendőri ellenőrzésekbe, amelyek keretében az egyenruhások több dolgot is vizsgálnak. Sokszor az autó műszaki állapotát nézik, vagy egy szabálytalanságra hívják fel az autósok, motorosok, kerékpárosok figyelmét, de arra is van példa, hogy szondáztatnak. Nagy János rendőr századost, a helyi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetőjét ezzel kapcsolatban kerestük meg.

A százados elmondta: a rendőrök gyakorlatilag bárkit megállíthatnak, nem kell, hogy indokuk legyen rá, mint például az Amerikai Egyesült Államokban. Az egyenruhás rendőrök feladata ugyanis a közrend és a közbiztonság fenntartása, melybe beletartozik a közlekedésbiztonság fenntartása és ellenőrzése is.

2009. július 31.

Figyelmetlenségét használták ki

Büntetőeljárást indult egy szegedi férfi ellen, aki vasárnap szeretett volna Szentesről Szegedre utazni menetrend szerinti buszjárattal, de erősen ittas volt. Az eddigi adatok alapján mintegy 12 sört és három felest ivott meg. Az illuminált állapotban lévő férfi felszállási szándékát a buszsofőr megtagadta, erre a férfi felháborodott és bántalmazta a gépjármű vezetőjét, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A szegedi férfi ellen közfeladatot ellátó személy elleni erőszak büntette miatt indult büntetőeljárás.

2009. július 31.

Zárva

A Szentes Városi Könyvtár (Kossuth u. 33-35.) felnőtt- és gyermekkönyvtára (Petőfi u. 1.) értesíti a lakosságot, hogy augusztus 3-23-a között mind a két intézmény zárva tart. Augusztus 3-14-e között hétköznapokon 8-16 óra között a folyóiratokhoz való hozzáférést, illetve korlátozott mértékben az internet-használatot a folyóirat-olvasóban biztosítják az intézménybe látogatóknak.

2009. július 31.

Miért tart az ember díszmadarat?

Vass László díszmadártenyésztő madarait bármikor meg lehet nézni SzegváronMajdnem 30 évig volt szentesi lakos. "Bevándorlóként" Szegváron él 27 esztendeje. Háza a Napkelet utcában szinte állandó madárkiállításnak ad otthont, sok-sok látogatóval. Mint mondja, legfeljebb csak az nem ismeri a faluban és környékén, aki ma született. Sokoldalú közösségi, társasági ember, ahol megjelenik mindjárt jobb lesz a hangulat, és ha kell, segítséget nyújt másoknak. Például disszertációhoz a főiskolás diáklánynak, decemberben Mikulás- bundát ölt magára és viszi az ajándékot az óvodába, iskolákba. Számítanak rá a szegvári mozgáskorlátozottak klubjában, a helyi kulturális rendezvényeknél és falunapok alkalmával hol itt, hol ott madárbemutatók gazdája.

2009. július 31.

Célkeresztben az út- és járdahálózat

Aszfaltoznak, szinteznek, árkot tisztítanak

A korábbi években a város valamennyi útja aszfaltburkolatot kapott, s a csatornázással egy ütemben azok döntő többsége megújult. Ma már alapvető feladat a települési önkormányzat számára, hogy a meglévő úthálózat műszaki színvonalát fenntartsa, s a változó igényekhez igazodó kapacitásbővítést elősegítse.

Szentes idén a Dél-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökséghez benyújtott sikeres pályázatai révén közel 100 millió forintot nyert a település meglévő útjainak felújítására, szélesítésére és teljes aszfaltszőnyegezésére, amelyhez az önkormányzatnak 50 százalékos önerőt kellett biztosítania. Az idei évre tervezett beruházások befejeződtek, így a felújított útszakaszok (Honvéd, Klauzál, és Esze T. utcák, József A. tömb belső, Sopron sor) már szolgálják az ott élők komfortérzetét.

2009. július 31.

A Hétszínvirág kalózai

Kalózok és fűszoknyás bennszülött lányok lepték el múlt héten a Damjanich iskolát a Hétszínvirág táborban. Ovisoknak és alsósoknak, az 5-12 éves korosztálynak szervezi egyhetes személyiségfejlesztő játszótáborát a Kiút XXI. Közhasznú Egyesület, már 8 éve.

A tábor nyitott, szabadon jelentkezhet bárki, a létszám kötött (25 fő) azért, hogy a négy nevelő egyénileg is tudjon foglalkozni a gyerekekkel - tudtuk meg Mészáros Ágnestől, a tábor vezetőjétől, aki óvodapedagógus alapvégzettségű, szociálpedagógus, drámajáték vezető. Kolléganőivel, Ágostonné Szabó Tünde gyógytestnevelővel, Győri Gyuláné drámajáték vezető, néptánc oktatóval, és Czuczi Zsuzsanna fejlesztőpedagógussal - akik szintén óvodapedagógusok - szervezik a gyerekek tábori életét. Napközben közös játékokat, és szabadon választható, változatos programokat kínálnak a gyerekeknek. Figyelnek arra, hogy mindenki részt tudjon venni valamennyi tevékenységben. Ebben az évben a kalózok és a bennszülött lányok elevenedtek meg a táborban. A vízi világgal, hajózással kapcsolatos játékoké volt a főszerep. Gipszből, üvegből, fonalból, kövekből, kagylókból, papírból különböző alkotások készültek - vízi állatok, növények, matrózok, világító torony, akvárium, jelmezek stb. - melyek a saját készítésű kincsesládába kerültek. Minden napot kalandos versenyjátékokkal zártak. A pénteki jelmezes záróprogramon a gyerekek szüleikkel közösen búcsúztak a tábortól vidám zenés-táncos műsorral és közös játékkal.

2009. július 31.

Egy sikeres nyári gyermektáborról

Ebben az évben is sikerrel zárult a szentesi Szabadidős Sportklub és a Magyarországi Gyermekbarátok 61. számú szentesi szervezete által közösen rendezett - a Hegedűs László Helyőrségi Klub által támogatott "4 ország - 4 város" - nemzetközi kézműves, sport és kulturális gyermektábor.

Gyergyóremetéről, Újszentesről (Románia) és Zenta-gunarasról (Szerbia) összesen 22 általános iskolás és 3 kísérő pedagógus vett részt a tábor munkájában, a 13 fő szentesi gyermekkel együtt. A jó hangulatú táborozás délelőtt kézművességgel telt, míg délután sportverseny, sétakocsikázás a városban, strandolás, könyvtár-, és múzeum-, valamint műemléklátogatás szerepelt. A kézművesség során a gyermekek a korongozás, agyagozás, ékszerkészítés, origami, textilfestés, üvegfestés rejtelmeivel ismerkedhettek.

2009. július 31.

Monostoriné fotói

A Szentesi Fotókör szervezésében újabb kiállításra várják az érdeklődőket, augusztus 3-án, hétfőn. Az orosházi Monostoriné Hrabovszky Éva alkotásai kerülnek a falra a Galéria Kávéházban.

A fotós - Orosházán él - a békéscsabai Márvány Fotóműhely tagja. Saját bevallása szerint akkor kezdett igazán komolyan foglalkozni a fotográfiával, amikor megvette az első digitális gépét. Több kiállításon, pályázaton volt már kiállított alkotása. Mások képeiből és saját gyakorlati tapasztalataiból is igyekszik tanulni, fejlődni az alkotó. Szívesen készít portrét, makro- és természetfotót, melyekhez sok segítséget kap klubja tagjaitól. Informatikusként talán az átlagosnál is jobban érdekli a digitális manipuláció és a fotografika lehetősége: hogyan lehet egy fényképfelvételt új szemszögből, új tartalommal feltöltve megjeleníteni. Mint mondja, az így létrejött alkotások már nem csupán az eredeti fényképek, hanem a pillanatnyi érzéseket, gondolatokat, hangulatokat is tükrözik. Számára akkor van igazán értéke egy elkészült képnek, ha a szemlélőjét elgondolkodtatja, megérinti.

Monostoriné Hrabovszky Éva fotográfiái szeptember 7-ig láthatóak a kávéház nyitva tartási idejében.

Králik Emese

2009. július 31.

Kutathatnak a diákok

Környezetvédelmi tanterem a múzeumban

Közel 10 millió forintot nyert a Koszta József Múzeum iskolabarát fejlesztésre, oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítésére. A pályázati összegből egy korszerű, Szentesen ezidáig egyedülálló tanterem készül a múzeum Széchenyi ligeti épületében.

- A Csallány Gábor Időszaki Kiállítóhelyen iskolabarát múzeum-fejlesztést hajtunk végre, ami lényegében megalapozza az intézmény múzeumpedagógiai tevékenységének hátterét, magyarázta dr. Béres Mária igazgató. - Azaz, egy olyan tantermet alakítunk ki, amelyben a lehető legjobb feltételeket kínálhatjuk az óvodai szintű oktatástól az egyetemi szintűig. Ennek megfelelő környezetet biztosíthatunk fűtésben, világításban, de elsősorban a technikai eszközök használatában.

2009. július 31.

Hurrá. nyaralunk?!

Minden év egyik sarkalatos pontja a családban, hogy a feltöltődést, a regenerálódást vajon hogyan oldják meg. Mit csináljanak az iskoláskorú gyerekkel nyáron, hol tud pihenni, kikapcsolódni a szülő, mi a fontossági sorrend a mai gazdasági helyzetben?, stb. Eldönteni külföld vagy Magyarország, hol kapom a legjobb és legtöbb szolgáltatást a pénzemért?

Manapság a családok közel fele nem is gondolkozik nyaraláson, sem külföldön, sem Magyarországon, egyszerűen nem engedhetik meg maguknak. Megszűntek a vállalati, szakszervezeti üdültetések, üdülők, és egyre nagyobb azon gyerekeknek a száma, akik még nem látták a Balatont - csak képen.

2009. július 31.

Kilencedikek a Világjátékokon

A középdöntőbe várták magukat, s be is jutottak a legjobb 12 közé a tajvani Kaohsiungban július 16-26. között rendezett Világjátékok szentesi résztvevői. Az olimpián kívüli sportágakat felvonultató versenyen a standard táncokban induló László Csaba és Mikes Anna az utolsó napokban lépett parkettre. A hatos döntőbe ugyan nem kerültek be, de az előzetes elvárást a 9. helyükkel teljesítették. A kiváló eredményt a helyszínen látta a versenyzőit elkísérő Szatmári-Nagy Szilvia, a Szilver TSE vezetője és Németh Anikó tánctanár is.

2009. július 31.

Több, mint lovastábor

Nagyon kevés emberrel találkozunk, aki ne mosolyogna, ha egy szép lovat vagy csikót lát. Óriási közönséget vonzanak a különböző lovas és fogathajtó versenyek, ez is azt bizonyítja, hogy az elmúlt néhány ezer évben különleges kapcsolat alakult ki az ember és a ló között. Mondjuk, hogy a kutya az ember leghűségesebb társa és hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a lovak legalább anynyira voltak társaink a vadászatokban, a harcokban, a munkában. A mai modernebb időkben kissé megváltozott a ló szerepe, inkább sportcélokat szolgál. Újabban hallani arról is, hogy nagyszerűen használható gyógyítási, nevelési célokra is. A gázos kövesút mellett, az Alsóréten találtuk meg az IC Ranchot, ahol Istenes Csilla lovas oktatóval beszéltünk a lovak és az emberek kapcsolatáról.

2009. július 31.

Három hét a Tiszán

Sport, csodálatos táj és vadkemping turnusokban

Az elmúlt években nyaranta beszámoltunk arról, hogy a St. Jupát SE kenutúrát szervez. Idén sem maradnak az egyesülethez kapcsolódó fiatalok túrakenuzás nélkül. Most három hetes programban vehetnek részt - úgy ahogyan évtizedekkel ezelőtt is - az általános iskolás és fiatal felnőtt kor közötti fiatalok, akik választhatják a teljes távot is, de egy-egy hetet is eltölthetnek a sportprogramban.

Minderre azért van lehetőség - az egyesület vezetőjének, Valkai Zsoltnak a tájékoztatása szerint -, mert így az is bekapcsolódhat a vízitúrába, aki nem szeretne olyan hosszú időre menni, illetve nyaralás vagy családi program miatt nem tud csak egyhetes turnusban részt venni. A túra alatt tehát váltakozni fog a négy személyes túrakenukban helyet foglaló két fős csapatok öszszetétele is.

2009. július 31.

Gyerkőc Olimpia - sikerekkel

Szentesi fiatalok is részt vettek Győrben a július elején rendezett Nemzetközi Gyerkőc Olimpián. A házigazdákon és a mieinken kívül Kaposvár, Pápa, Sankt Pölten, Banja Luka és Szolnok képviseltette magát az 1998-ban, vagy az után született sportolókkal. A gyerekek négy sportágban, atlétikában (háromtusa), úszásban, labdarúgásban és leány kézilabdában versengtek az olimpiai aranyérmekért.

Kézilabdában a Cesznak György vezette hódmezővásárhelyi és szentesi kézisek-ből álló vegyes csapat, a HNKC-Szentesi Vadmacskák szerezte meg az első helyet a kaposvári és a pápai fiatalok előtt. Atlétikában a lányok a harmadik helyen végeztek, míg a Vincze Edit által edzett úszók a következő eredményeket érték el. A 12x50 méteres váltóúszásban aranyérmet szereztünk, 50 méter mellen Pellei Kristóf első, Makai Lajos harmadik helyezett lett. 50 gyorson Pellei Kristóf első, Gáspár Marcell harmadik, míg az 50 méteres hátúszásban Dancsó Soma második, Rébeli Máté harmadik. A lányok mezőnyében Lantos Xénia hátú-szásban ezüstöt, Makai Edit mellúszásban aranyat, Csatlós Vanda gyorsúszásban bronzérmet szerzett. A nyílt vízi úszásban - 250 méteres távot kellett teljesíteni egy Győr melletti holtágban -, a lányok között Makai Edit ezüstérmes, míg a fiúk mezőnyében az első négy helyen szentesi versenyzők végeztek, sorrendben: Pellei Kristóf, Rébeli Máté, Makai Lajos és Vidovics Barnabás.

H. V.

2009. július 31.

Tótkomlóson is jól úsztak

Negyedik alkalommal rendezték meg a tótkomlósi Rozmárok a szenior úszóversenyüket, amelynek díszvendége stílusosan Rózsa Norbert olimpiai bajnok volt. Az érmeket a három olimpián is szerepelt kiváló sportembertől vehették át a 25 évnél idősebb úszók. A legidősebb női versenyzőnek járó díjat Bodnár Istvánné a szentesiek versenyzője vehette át.

Eredmények: Pólyáné Téli Éva: 33 mell, 33 pille, 33 hát, 33 gyors, 133 vegyes; 1. dr. Bakacsi Gyula: 33 gyors, 33 hát 1.; 33 mell 2.; Bodnár Istvánné: 33 mell, 33 gyors 1.; Pengő Erzsébet: 133 vegyes 1.; 33 gyors 2.; Bocskay Zsófia: 133 vegyes 2. 33 mell, 33 pille 3.; dr. Kanyó Ádám: 33 hát 3.; Balázsné Lukátsy Kati: 33 mell 3.

4x 33 m női vegyes váltó: II. kcs. 1. Szentes (Erdőháti N. M, Erdőháti N. A, Pengő E., Téli É.). 4x33 m női gyorsváltó: II. kcs. 2. Szentes (Erdőháti N. M., Erdőháti N. A., Pengő, Téli). IV. kcs. 1. Szentes (Fer-kéné, Bodnárné, Bocskay Zs., Lukátsy K.). Családi váltó: unoka, szülő, nagyszülő: 2. Pető Rebeka, Erdőháti N. Anett, Bocskay Zs. 2 gyerek, szülő: 3. Bene Zsófia, Fazekas Péter, Erdőháti N. Modeszta.

2009. július 31.

Hőguta

Két szomszédasszony összefut a folyosón, az egyik kissé rosszmájúan megjegyzi:
- Képzelje szomszédasszony, tegnap lent voltunk a Balatonon, és a strandon a maga férjét láttam egy feltűnően csinos fiatal lánnyal.
- Nézze szomszédasszony, a férjem már elmúlt 35 éves, hát csak nem mászkálhat a strandon kislapáttal meg vödörrel?

2009. július 31.

Kis kukta

  • Vörösboros málnakrémleves
  • Erdélyi rablóhús
  • Túrókrém
2009. július 31.

Atlétikában is jók vagyunk

Az atlétika - mint az úszás - olyan alapsportág, aminek a művelése nélkül egyetlen fiatalnak sem szabadna felnőnie. A futó, az ügyességi vagy a nehézatlétika valamely számában mindenkinek lehet sikerélménye. Egyre több emberrel találkozunk a pályákon, a ligetben vagy éppen a gáton, kerékpározás közben.

Több mint három éve újult meg vagy alakult újjá Szentesen az atlétikai élet, a Maximus Sportegyesület keretein belül. Ahol elsősorban futással, távolugrással és a dobó szakággal foglalkoznak az atlétikát szerető és értő sportemberek, Benkő István vezetésével. A megfelelő képesítéssel rendelkező edzők, Merza Sándor a futó, Benkő Márta pedig a dobó szakágat választó versenyzőkkel foglalkoznak, természetesen térítésmentesen. Az edzéseket a Pusztai László Sporttelepen tartják. Bár eléggé elhasználódtak az egykor szebb napokat látott helyszínek, mint pl. a futó- és dobópályák, vagy a távolugró gödör. A dobópályáktól pár méterre a salakpálya másik végén saját pénzből építettek egy dobókört, sőt a gödörbe is ők vitettek homokot.

2009. július 31.

Kézműves

A gyermek klub szervezői augusztus 11-én, kedden és augusztus 18-án, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásokra a Művelődési és Ifjúsági Házba. Bővebb információ kapható a helyszínen vagy a 314-211-es telefonon. A foglalkozásokra a belépés díjtalan.

2009. július 31.

Családi események

Született: Kristó Jánosnak és Propszt Carmennek Hunor, Gut László Istvánnak és Bubori Rózsának Kincső, Forgó Róbertnek és Pecze Gabriellának Dániel és Viktória, Vidéki Miklós Mihálynak és Kurucz Ritának Dániel nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Gulyás Zoltán és Labádi Nelli, Sinka Zsolt és Korsós Mónika, Erdélyi László és Kisvárdai Tünde.

Elhunyt: Sipos Sándor, Szarvas Lászlóné László Viktória, Nagyillés Béla András, Kozma Katalin Erzsébet, Bodzás Sándorné Deák Gizella Erzsébet.