2009. július 31.

Három hét a Tiszán

Sport, csodálatos táj és vadkemping turnusokban

Az elmúlt években nyaranta beszámoltunk arról, hogy a St. Jupát SE kenutúrát szervez. Idén sem maradnak az egyesülethez kapcsolódó fiatalok túrakenuzás nélkül. Most három hetes programban vehetnek részt - úgy ahogyan évtizedekkel ezelőtt is - az általános iskolás és fiatal felnőtt kor közötti fiatalok, akik választhatják a teljes távot is, de egy-egy hetet is eltölthetnek a sportprogramban.

Minderre azért van lehetőség - az egyesület vezetőjének, Valkai Zsoltnak a tájékoztatása szerint -, mert így az is bekapcsolódhat a vízitúrába, aki nem szeretne olyan hosszú időre menni, illetve nyaralás vagy családi program miatt nem tud csak egyhetes turnusban részt venni. A túra alatt tehát váltakozni fog a négy személyes túrakenukban helyet foglaló két fős csapatok öszszetétele is.

A St. Jupát SE Tiszabecsről szándékozik lejönni Szentesre, három hét alatt. Az érintett Tisza szakasz hossza 507 kilométer, azonban a megtett távolság ennél némileg több lesz, mert bekalkuláltak egy kis Tisza-tavi csavargást is. Három napot szánnak a tóra, ami sok érdekességet rejteget magában. - 30 kilométer hosszú, a legszélesebb pontján 6,5 kilométer széles a Tisza-tó, de nem feltétlenül egybefüggő vízfelületet kell elképzelni. Vannak benne zegzugosabb részek, hangulatos holtágak, egész kicsi csatornák, illetve nagyobb vízfelületek is - hangsúlyozta Valkai Zsolt, aki szerint ez egy igazán érdekes területe lesz a túrának. Elmondta: A Felső-Tisza egészen más jellegű, mint a szentesi szakasz. Gyors folyású a folyó, Tisza-becsnél pedig kavicsos a part. Ott szerencsés esetben, kristálytiszta a víz. Jó vízállásra is számítanak, ezt folyamatosan nyomon is követték az interneten, hiszen ez a szakasz érzékeny az esőzésekre. Lejjebb Alsó-Tisza jellegű a folyó.

Ezen kívül a folyó parton is meg akarnak nézni egy-két látványosságot, például Tiszaújváros felett van egy három emlékműből álló csoport, ott kezdték a Tisza szabályozását. A Tokaj feletti földvárat is szemügyre veszik reménység szerint, de olyan helyeket kell keresniük, ami közel van a parthoz.

A hagyományokhoz híven az egyesület a túra során most sem alkalmaz kísérőket, ennek több oka van. - A legfontosabb ok talán az, hogy, így nagyobb a szabadságunk, nem feltétlenül ott kell megállnunk, ahol azt előre egyeztettük. Ha délután megtetszik egy szimpatikus partszakasz, akkor ott is pihenhetünk. Így sokkal inkább el lehet kerülni azokat a frekventált helyeket is, például strandokat, ami szemetesebb, ahol kevés a tüzelő, vagy egyéb más problémák adódhatnak. Más csoportok közül többen a kiépítettebb, felszereltebb helyeket favorizálják az éjszaka eltöltésére, mi maradunk a vadkempingezésnél - mondta el az egyesület vezetője, hozzátéve, hogy kifejezetten jó hangulatú, ha egy kis csoport egyedül foglal el egy hatalmas homokpadot, ahol a gyerkőcök nyugodtan hancúrozhatnak és elengedhetik magukat.

Cseh-Lakos