2009. július 31.

Családi házak, magánlakások tulajdonosainak is

Energiatakarékossági hitelprogram

A József Attila utcában élők már nyertek az új pályázattalAz energiával lehet takarékoskodni. S hogy kell is, azt a pénztárcánkon érezzük. Az utóbbi időben egyre több javaslattal, lehetőséggel találkozhatunk. Ezek egyike a Nemzeti Energiatakarékossági Program, melyet a Gazdasági és Közlekedési Minisztériummal (jogutódja a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium) kötött megállapodás alapján az Energia Központ Nonpro-fit Kft. működtet. Az energetikai lakáskorszerűsítési program részét képezi a KEHI kezelésében készülő energiahatékonysági akciótervnek.

A kormány elfogadta a "Sikeres Magyarországért" lakossági energiatakarékossági hitelprogram és a lakossági energia-megtakarítás és a megújuló energiahordozó-felhasználás növelés című pályázati konstrukciót. Az állami támogatás és a hitel igénylése pályázatok keretében történik, amelyek energetikai megfelelőségének a szakmai elbírálását minden esetben a Energia Központ Nonprofit Kft. végzi. A kft. komplex feladata az energiatakarékosság elősegítése, az energiahatékonyság és a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését célzó pályázati rendszerrel járó munkálatok elvégzése.

Azt már Matkócsik Pál kistérségi koordinátor fűzi hozzá, hogy az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázat gerincét a vállalkozások, az önkormányzatok és az intézmények számára lényegében a megújuló energiák felhasználása adja. A lakosság számára hazai forrásokból a Nemzeti Energiatakarékossági program (NEP) ad támogast ebben az évben kedvezőbb feltételekkel. Íme mindjárt az első a lehetséges négy pályázatból: nyílászáró csere és/vagy nyílászáró utólagos hőszigetelése. Az 1995. január 1-je előtt épült lakások nyílászáró cserére, illetve utólagos hőszigetelésre vonatkozó pályázat, amelyre az iparosított technológiával épült lakások tulajdonosai egyénileg is pályázhatnak. A vissza nem térítendő támogatás mértéke a beruházási költség legfeljebb 30 százaléka, lakásonként legfeljebb 555 ezer forint. A pályázó az állami támogatás mellett a költségek további részét kedvezményes hitelből is fedezheti, amelynek mértéke nem haladhatja meg a beruházási összköltség 70 százalékát. A hitel és a támogatás együttes összege lakásonként legfeljebb 1 millió 850 ezer forint. A pályázók köre hagyományos technológiával épült ingatlanok esetében természetes személyek, lakásszövetkezetek, társasházak köréből tevődhet össze, míg az iparosított technológiával épült ingatlanok esetében csak természetes személyek pályázhatnak.

De folytassuk tovább a pályázati lehetőségeket. Második: fűtés és/vagy használati melegvíz-ellátás korszerűsítése. Harmadik: utólagos hőszigetelés. A negyedik: megújuló energiaforrás hasznosítása. Mindegyik esetében 30 százalékos támogatást kaphatnak a pályázók, kivéve a negyediket, ott 35 százalék a támogatás mértéke. Ez utóbbinál a támogatás maximális összege a legmagasabb, elérheti az 1 millió 470 ezer forintot. Lényeges a pályázatoknál, hogy a kormány kedvezményes, önrészt helyettesítő hitellel segíti az állampolgárokat. A panel programtól eltérően ebbe a pályázati konstrukcióban az önkormányzat nem vesz részt. És még egy lehetőség: nyílászáró cserére és fűtéskorszerűsítésre bizonyos esetekben az állam új házak felújítására is adhat támogatást.

A pályázatokról bővebb információ az Energia Központ Nonprofit Kft. honlapján található a www.energia-kozpont.hu címen, valamint a Kistérségi Koordinációs Központ irodájában: Új Magyarország Pont, Kossuth tér 5., Matkócsik Pál, telefon: 30/620-1841.

Lovas József