2009. július 31.

Atlétikában is jók vagyunk

Az atlétika - mint az úszás - olyan alapsportág, aminek a művelése nélkül egyetlen fiatalnak sem szabadna felnőnie. A futó, az ügyességi vagy a nehézatlétika valamely számában mindenkinek lehet sikerélménye. Egyre több emberrel találkozunk a pályákon, a ligetben vagy éppen a gáton, kerékpározás közben.

Több mint három éve újult meg vagy alakult újjá Szentesen az atlétikai élet, a Maximus Sportegyesület keretein belül. Ahol elsősorban futással, távolugrással és a dobó szakággal foglalkoznak az atlétikát szerető és értő sportemberek, Benkő István vezetésével. A megfelelő képesítéssel rendelkező edzők, Merza Sándor a futó, Benkő Márta pedig a dobó szakágat választó versenyzőkkel foglalkoznak, természetesen térítésmentesen. Az edzéseket a Pusztai László Sporttelepen tartják. Bár eléggé elhasználódtak az egykor szebb napokat látott helyszínek, mint pl. a futó- és dobópályák, vagy a távolugró gödör. A dobópályáktól pár méterre a salakpálya másik végén saját pénzből építettek egy dobókört, sőt a gödörbe is ők vitettek homokot.

Benkő István (képünkön) az egyesület elnöke és főszponzora elmondta, hogy az egyesületi életet szinte a nulláról kellett indítani. Régebben a városban versenyző sportemberek nagyon távol kerültek a pályától, az utánpótlás-nevelés pedig - dacára a sok általános és középiskolának - enyhén szólva is kívánni valót hagyott maga után. Voltak ugyan iskolásbajnokságok, de nem volt eddig olyan egyesület, szakember, aki tovább foglalkozott volna a tehetséges gyerekekkel. Mára ez annyiban változott, hogy amikor a Diák Sportbizottság szervez egy-egy versenyt, akkor ők is ott vannak és lehetőséget biztosítanak azoknak, akik valamelyik atlétikai számban tehetségesek, és szeretnének sportolni. Ennek köszönhetően közel 25 versenyzőjük van, akik döntően iskolások.

A versenyeken junior, ifjúsági, serdülő és gyermek korosztályokban indulnak. A tavaszi bajnokságokban Dávid Réka, Molnár Gabriella és Halász Ákos által több első, dobogós és egyéb helyezést értek el. Diákolimpián Szemerédi Máté 400 méteres síkfutásban 6. lett, Erdélyi Eszter a megyei bajnokságon 300 méteren 1., távolugrásban 2. helyezést ért el. Részt vettek Székesfehérváron az országos bajnokságon is, ahol Gyovai Boglárka, Szemerédi Máté és Almási Gyula képviselte az egyesületet, helyezésekkel. Papp Anita a Strang kupán diszkoszvetésben ezüstjelvényes lett, de a megyei súlylökő versenyen elért 2. helyéért sem kell szégyenkeznie. Kiemelkedő tehetség Árgyellán Dávid, aki a Strang kupán aranyjelvényt szerzett diszkoszvetésben, és ezt a teljesítményét a serdülő összetett (súlylökés, diszkoszvetés, gerelyhajítás és távolugrás) országos bajnokságon elért 4. helyével koronázta meg. Csordás Cintia szintén diszkoszvetésben ért el bronzjelvényes fokozatot.

Bár elég hiányosak a felszerelések - évtizedek óta nem volt ilyen fejlesztés - de már ott tartanak, hogy mindenkinek van saját sporteszköze, amivel versenyeznek. Vannak olyan erősítő, vagy speciális felszerelések, amelyeket mindannyian használnak a sportszállóban, amit szintén saját költségen alakítottak át.

Az egyesület költségvetése közel 2,2 millió forint, ehhez a várostól kapnak 100 ezer forint támogatást és nem kell bérleti díjat fizetniük a pályahasználatért. A működésükhöz szükséges többi pénzt pályázatok, tagdíj befizetések és szponzori támogatások biztosítják. Egy érdekesség tagdíjakkal kapcsolatban: aki egész évben befizeti a tagsági díjat, az abból az értékből sportszert (cipőt, mezt, stb.) vásárolhat, de ha ez az összeg kevés, akkor azt az egyesület kipótolja.

Garai Sz. Imre