2009. július 31.

Közösségi tér fiataloknak

Indul az építkezés, elköltözött a Pepita Macska

A tervek szerint ilyen lesz a Dózsa-ház, a lebontandó rész helyett az épülő új szárnnyalVárhatóan augusztus közepén kötik meg a szerződést a kivitelezővel a Dózsa-háznál létesülő közösségi tér létrehozása kapcsán, és a jövő év közepén már használatba vehetik a fiatalok, a civil szervezetek és az egyesületek a számukra megálmodott új épületszárnyat. A közbeszerzési eljárás már folyamatban van, az épületben évek óta működő Pepita Macska Klub záró buliját is megtartották, változatos programokkal. A klub azonban továbbra is üzemel, a ligetben működő Családsegítő Központ Kurca-parti kis háza lesz nyitott arra, hogy a fiatalok hasznosan töltsék az idejüket.

A közbeszerzési eljárásra a pályázatok már beérkeztek a polgármesteri hivatalba, a kivitelező vállalkozásról július 30-ra várható döntés. Reménység szerint augusztus 15-én megkötik a szerződést is a kivitelezővel, és már aznap elindulhat a munka - tájékoztatta lapunkat Gál Antal, a Családsegítő Központ vezetője, aki szeretné, ha még idén tető alá kerülne az építmény, és jövő tavaszra már csak a belső munkálatok, illetve a berendezések beszerezése maradna hátra. A kivitelezőről a képviselő-testület közbeszerzési bizottsága dönt, a közbeszerzési kiírásnak megfelelően, ahol szabályozva vannak a feltételek.

A közösségi tér kialakításra közel 56 millió forint áll rendelkezésre, ebből 49 millió 595 ezer forintot egy nyertes uniós DAOP pályázat biztosít. A 10 százalékos önrészt, 5 millió 511 ezer forint pedig önkormányzati finanszírozású.

A projektet előfinanszírozásban biztosítja az irányító hatóság, mely azt jelenti, hogy már megérkezett a támogatási összeg 35 százaléka, és ha ez az összeg elfogy, akkor elszámolás után lehet lehívni a többi pénzt.

- Pozitív, hogy előfinanszírozású a pályázat, hiszen így nem kell az önkormányzatnak megelőlegeznie a kiviteli munkák költségeit. Egyébként az önrész fedezésére is nyújtottunk be pályázatot a napokban. A Dózsa-ház működési költségeiben részt vállaltunk eddig is, hiszen fizettük a Pepita Macska Klub rezsiköltségeit, ez a jövőben is így lenne. Alapesetben a működési költségek az önkormányzatra hárulnának, de ígéretet tettük arra a képviselő-testületnek, hogy mindent megteszünk annak érdekében, hogy a programokat és a működési költségek egy részét pályázati forrásokból tudjuk majd finanszírozni. A Pepita Macska Klubhoz kapcsolódó eddigi tevékenységei során is lényegesen több volt a bevétel a nyertes pályázatok miatt, mint a kiadás, a fennmaradó összegeket mindig programok szervezésére fordítottuk - mondta el az intézményvezető.

A tervek szerint a Dózsa-ház új épületszárnyának földszintjén - ami a Családsegítő Központ újabb telephelye is lesz - egy 70 négyzetméteres nagyterem kap helyet, a közösségi foglalkozásokra. Az emeleten három kisebb terem lesz, az egyiket ingyenes internetezésre alakítják ki, a másikat foglalkozásokra, a harmadikat pedig különböző civil szervezeteknek ajánlják. Jó lesz például alakuló, vagy már működő egyesületek irodájának, amit közösen tudnának használni. A Kurca felöli homlokzat üvegfalat kap, lesz egy fedett terasz. Az emeleten egy meglehetősen nagy méretű terasz is lesz, maga az épület pedig a Kurca felé hosszabb lesz néhány méterrel.

Az első tervek alapján a Családsegítő Központ két munkatársa dolgozik majd az intézményben, akiknek a bérét igyekeznek szintén pályázati forrásból előteremteni. Azonban ahogy Gál Antaltól megtudtuk, nem ők szeretnék megtölteni tartalommal a közösségi teret, ők csak a szakmai irányítást végzik. Az intézményvezető hozzáfűzte: lesznek ötleteik, de azért hozzák létre, mert szeretnék, ha a Dózsa-ház és környéke néhány év alatt a fiatalok olyan bázis-, találkozóhelyévé válna, ami a kezdeményezéseiknek teret tudna adni. A fiatalokat természetesen szakemberek segítenék a rendezvények szervezésében, és a pályázati pénzek lehívásában.

Gál Antal elmondása szerint a Dózsa-házban eddig működő civil szervezetek is maradhatnak régi helyükön, sőt a fejlesztési koncepció szerint az átépítés nem is érinti azokat a részeket, ahol bázishelyeik vannak.

Cseh-Lakos