2009. július 31.

Miért tart az ember díszmadarat?

Vass László díszmadártenyésztő madarait bármikor meg lehet nézni SzegváronMajdnem 30 évig volt szentesi lakos. "Bevándorlóként" Szegváron él 27 esztendeje. Háza a Napkelet utcában szinte állandó madárkiállításnak ad otthont, sok-sok látogatóval. Mint mondja, legfeljebb csak az nem ismeri a faluban és környékén, aki ma született. Sokoldalú közösségi, társasági ember, ahol megjelenik mindjárt jobb lesz a hangulat, és ha kell, segítséget nyújt másoknak. Például disszertációhoz a főiskolás diáklánynak, decemberben Mikulás- bundát ölt magára és viszi az ajándékot az óvodába, iskolákba. Számítanak rá a szegvári mozgáskorlátozottak klubjában, a helyi kulturális rendezvényeknél és falunapok alkalmával hol itt, hol ott madárbemutatók gazdája.

- Hosszú idő óta helyettese vagyok Kotvics Tóni barátomnak, aki a díszmadártenyésztők szentesi szakkörének vezetője. Vannak tagjaink sok helyről még Kecskemétről, Kunszentmártonból, Mindszentről is. Havonta találkozik a társaság, és ilyenkor szemlézünk, cserélünk madarakat és tapasztalatokat. Országos jelentőségű ebben a műfajban az időszakos monori börze, ahol a madáreleségtől kezdve a tenyésztői tudnivalókon át a legújabb hírekig mindenhez hozzájutunk. Egyébként sok szakkönyvem van.

Vass László szegvári udvarában sorakoznak a saját készítésű drótfonatos madárházak. Neki ez nem volt nehéz munka, mert nem egy szakmával bír. A legkülönbözőbb színű és hangú madarak "összlétszáma" közel száz és körülbelül tizenöt fajtát képviselnek a világ más és más tájairól. Még gyermekkorából hozta vonzalmát a díszmadarak iránt. Ezt nem tudta teljesen átörökíteni Pestre került fiaira, de nagyon örül, hogy kisunokája nem marad le nagyapa érdeklődésétől. Szeretni, gondozni, etetni, itatni, tisztaságba kell helyezni a párban élő madarakat, és az egészségüket is óvják a tenyésztők.

- Ha egy madár gubbaszt, szomorkodik, esetleg hullatja a tollát, akkor mindjárt közbe kell lépni. Nagyon fontos általában, hogy milyen eleséget adnak a madárnak. Például nem jó dolog tört paprikát keverni a magokhoz, hogy élénkebb legyen piros tolluk kinézete.

- A szomszédok mit szólnak a madarakhoz? Nem zavarják őket?

- Egyáltalán nem. Csak akkor van hangja a madárnak, ha látogatók érkeznek a házhoz. Este elülnek, alszanak, nem zajognak. Régebben volt egy pávám, azon hamar túladtam, mert már kora reggel elkezdett rikoltozni és ezt a szomszédok se vették jó néven.

- Miért nevel az ember díszmadarat?

- Én nagyon kedvelem a szépségüket. Ennél is fontosabb nekem, hogy megnyugtatnak. Elterelik az ember figyelmét a gondjairól. Nálam az a sajátosság is közrejátszik, hogy rokkant nyugdíjas vagyok, sok baj, betegség elért, műtőasztalon már annyiszor feküdtem, hogy az gombócból is sok. A családomon kívül - hogy így fejezzem ki magam -, a madarak is karban tartanak lelkileg.

Egyik papagája korábban megtanult pár szót gazdájától és a madár a maga módján "beszélgető társa" lett Vass Lászlónak.

- Fájó pont volt számomra, amikor elpusztult. Roszszul esett, nagyon sajnáltam! Emiatt nem is akarok mostanában ilyen közel kerülni egyik társához sem. Természetesen, ettől függetlenül szeretettel várok minden kíváncsi érdeklődőt a madaraimhoz!

-bert