2009. július 31.

Akkreditáció újabb öt évre

Sikeresen zárult a XI. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem, melyen első ízben vettek részt külhoni hallgatók, s melynek nem csak szép múltja, de jövője is körvonalazódik.

A múlt hét folyamán a Hegedűs László Helyőrségi Klubban zajlottak a szaktekintélyek előadásai. A csütörtöki napon hagyományosan útra kelnek a szervezők és a hallgatók, ezúttal Kiskunfélegyházán Petőfi-emléksétát tettek, Szegeden Radnóti-emlékúton jártak. Színesítették a programot rekreációs tevékenységek, önismereti tréningek, sőt házi strandröplabda-bajnokságot is hirdettek. Huszonéves hallgatók éppúgy voltak, mint idősebbek, a korelnök 72 évével az elmaradhatatlan Kerényi Géza volt.

Berki Gáborné intézményvezető, a kurzus egyik szervezője arról tájékoztatta lapunkat, hogy minimum 30 bentlakó és 15 bejáró hallgatót fogadhattak, ezzel szemben az akkreditált létszám 35 volt, valamint két határon túli magyar kolléga kaphatott lehetőséget a kurzuson való részvételre. Örömére szolgált bejelenteni, hogy az akkreditációt sikerült megújítani, vagyis pedagógus és közművelődési szakemberek számára ez újabb öt évre 30 akkreditált pontot érő képzési formát jelent. A négy tematikai egységnek szerepelnie kell minden évben a nyári egyetem programjában, idén globális biztonságunk volt a súlyponti témakör. Ebben a tárgyban tartott előadásokat dr. Deák Péter, a nyári egyetem hallgatói idén neki ítélték az oktatói nívódíjat. A szakember majdnem a kezdetektől, 2000 óta vesz részt a programban, s úgy látja, a 11. nyári egyetem interaktivitásban magasan megelőzte a többit. Ennek okai között említette, hogy viszonylag sok hallgató volt, másrészt, maga az év, és az évfordulók (20 éve volt a rendszerváltás, 60 éves a NATO, 10 éves a NATO-tagságunk), a gazdasági válság problémái átrendeződést hajtottak végre a világban, s ez érdekelte a résztvevőket.

Határon túli magyarlakta településekről ketten érkeztek, Dénes Ildikó az újszentesi általános iskolában tanítónő, Gazsó Hargita pedig a Topolyai Múzeum szakmunkatársa. Ildikó elmondta, régóta jár városunkba gyerekekkel, ugyanis kapcsolatot ápolnak a Szabadidős sportklubbal, a Deák iskolával és a Jövőnkért művészeti iskolával, illetve újszentesi képviselőként is megfordult már itt. Más környezetből jöttünk, a kultúra, az oktatás világából, így kellett 1-2 nap, hogy a nyári egyetem tematikájában asszimilálódjunk, magyarázta Hargita, de kolléganőjével a hét közepére már "képben voltak". Őt főleg a szervezőmunka érdekelte, s mivel itt egy profi csapattal találkozott, el tudott lesni ötleteket. Ildikó az iskolai munkájához kapott hasznosítható ismereteket, de a szeptemberi új-szentesi napokra is készül már, például elhívta kiállításra hallgatótársát, Kispálné Fejes Erzsébet helybeli festőnőt. A topolyai múzeum pedagógusának a Koszta-mú-zeum vezetőségével, szakmunkatársával való találkozásra is alkalma nyílt a héten, s Hargita reméli, sok közös munkájuk lesz. Jövőre is szeretnének jönni, s köszönik a lehetőséget.

Darók József