2009. július 31.

Kutathatnak a diákok

Környezetvédelmi tanterem a múzeumban

Közel 10 millió forintot nyert a Koszta József Múzeum iskolabarát fejlesztésre, oktatási-képzési szerepének infrastrukturális erősítésére. A pályázati összegből egy korszerű, Szentesen ezidáig egyedülálló tanterem készül a múzeum Széchenyi ligeti épületében.

- A Csallány Gábor Időszaki Kiállítóhelyen iskolabarát múzeum-fejlesztést hajtunk végre, ami lényegében megalapozza az intézmény múzeumpedagógiai tevékenységének hátterét, magyarázta dr. Béres Mária igazgató. - Azaz, egy olyan tantermet alakítunk ki, amelyben a lehető legjobb feltételeket kínálhatjuk az óvodai szintű oktatástól az egyetemi szintűig. Ennek megfelelő környezetet biztosíthatunk fűtésben, világításban, de elsősorban a technikai eszközök használatában.

A TIOP és a TÁMOP pályázati források együttes támogatásával valósul meg a tanterem, előbbi az infrastrukturális hátteret biztosítja, utóbbi pedig az igazgatónő reményei szerint az iskolákat hozza, vagyis abban bízik, az iskolák igyekszenek majd kipróbálni ezt az oktatási lehetőséget. S hogy konkrétan miről is van szó? Ősztől természet -, és környezetvédelmi szakkör indul a múzeum ligeti épületében, ahol a célnak megfelelő felszereléssel végezhetik kísérleteiket a résztvevő diákok. Olyan vizsgálatok végzésére lesz itt lehetőségük tudós módjára, mint a talaj, a víz és a levegő minőségének és szennyezettségének mérése. Tevékenységük során megismerkedhetnek a helyi védelem alá tartozó liget, a Kurca, s a város környékének természeti értékeivel. Kiváló minőségű mikroszkópok, laboreszközök beszerzésére nyílik lehetőség, amelyek egyébként az iskolákban nem állnak rendelkezésre. Azért is fontos, hogy ez megvalósulhat a múzeumban, mert az általános iskolai környezetvédelmi oktatás egyik központja Szentes. Az újdonság természetesen némi épület átalakítással is együtt jár. Jóllehet, a korszerűen felszerelt, kész tanteremre csak a 2009/10-es tanév második felétől lehet számítani, azonban, még ha szerényebb körülmények között is, várhatóan október-novembertől már alkalmas lesz a helyiség a színvonalas munkára. Mindenesetre máris nagy az érdeklődés iránta, árulta el az igazgatónő.

D. J.