2009. július 31.

Új típusú összefogás hoz eredményeket

A termálvíz és a kórház esetében is

A napokban időszerű témával kerestük fel Szirbik Imre polgármestert, országgyűlési képviselőt. Mégpedig azzal, hogy a Parlament ismert állásfoglalása alapján a zöldségkertészetekben működő termálkutaknál ne legyen kötelező a visszasajtolás. Az ország érintett területein ez nagy érdeklődést váltott ki költségkímélő és egyéb okok szempontjából. Ám a dolgok egyelőre kanyargós úton haladnak.

- Milyen utóélete van a gondolataiban annak, hogy a Köztársasági Elnök Úr megfontolásra visszaküldte a Parlamentnek a termálvizek visszasajtolásával kapcsolatos döntését, amelynek kialakításában Ön - másokkal együtt - kiemelkedő szerepet vállalt - tettük fel a kérdést.

- Megértem a Köztársasági Elnök Úr aggályait, hiszen régóta foglalkozik a környezetvédelem kérdéseivel. A föld alatti és felszíni vizek dolgában úgy érzem, hogy az elnök úr elsősorban további meggyőző érveket vár a Parlamenttől. Hiszen, ha alkotmányossági vagy jogi kifogásai lettek volna, akkor az Alkotmánybírósághoz fordul, vagy elutasítja az ügyet. Egyébként a tudományos akadémia korábban irányadó, konkrét választ adott a szakmai felvetésekre. A zöldségtermesztő agrárszakemberek, akik Szentesen vagy más helyeken dolgoznak, féltik a gazdaságnak ezt az ágát, hozzátéve, hogy a termálkertészetek a Dél-Alföldön tízezer embernek adnak munkát, megélhetést. Kritikus kérdés a termálvizek használatának léte vagy nemléte, mert például hiába születik megegyezés az áruházláncokkal, ha nem lesz magyar zöldség a polcokon.

- Mit remél a probléma további törvényalkotási menetétől?

- Azt várom, hogy a kérdéskör újra végigfut a szakbizottságokban és a Parlament újra napirendre tűzi a témát, és megfelelő döntést hoz. Reménysugár, hogy az idevonatkozó és megelőző parlamenti vitákban igazi országgyűlési légkör uralkodott, tehát nem politikai, hanem jórészt szakmai szempontok jellemezték a felszólalókat. Többek között Farkas Sándor képviselőtársam, egyben mint agrárszakember nagy erővel érvelt a termálkertészetek érdekei mellett.

- Hasonló és közhasznú lobbinak, illetve összefogásnak milyen aktualitása van és lehet Szentes közvetlen fejlődésével kapcsolatban?

- A véleményem az, hogy a városban és környékén élő emberek jelene és jövője, a legfontosabb és ez felülír mindenféle pártpolitikát! Ez megmutatkozott többek között - más települések és a megye támogatásával - a légimentő-bázis létrehozásában. Jelenleg a kórház, közelebbről a sürgősségi baleseti ellátás fejlesztésében nem az a kardinális kérdés, hogy az egészségügyi intézmény egy jobboldali vezetésű megye és egy baloldali vezetésű város közös tulajdonában van. Esetleg lehet mondani, Szentes gáláns gesztusokat tett, de a pontos kifejezés úgy hangzik, hogy a gyógyulásra váró betegek iránti közös kötelezettségről van szó! Az új műtőblokkot említve, ennek működése a lényeg és nem a közéleti álláspontok különbözősége. Ezt vallják a betegek is. Tehát most és máskor is korszerű, felelős összefogásra van szükség Szentes előrehaladásának javára - fejezte be nyilatkozatát Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő.

-bert