2009. július 31.

A Hétszínvirág kalózai

Kalózok és fűszoknyás bennszülött lányok lepték el múlt héten a Damjanich iskolát a Hétszínvirág táborban. Ovisoknak és alsósoknak, az 5-12 éves korosztálynak szervezi egyhetes személyiségfejlesztő játszótáborát a Kiút XXI. Közhasznú Egyesület, már 8 éve.

A tábor nyitott, szabadon jelentkezhet bárki, a létszám kötött (25 fő) azért, hogy a négy nevelő egyénileg is tudjon foglalkozni a gyerekekkel - tudtuk meg Mészáros Ágnestől, a tábor vezetőjétől, aki óvodapedagógus alapvégzettségű, szociálpedagógus, drámajáték vezető. Kolléganőivel, Ágostonné Szabó Tünde gyógytestnevelővel, Győri Gyuláné drámajáték vezető, néptánc oktatóval, és Czuczi Zsuzsanna fejlesztőpedagógussal - akik szintén óvodapedagógusok - szervezik a gyerekek tábori életét. Napközben közös játékokat, és szabadon választható, változatos programokat kínálnak a gyerekeknek. Figyelnek arra, hogy mindenki részt tudjon venni valamennyi tevékenységben. Ebben az évben a kalózok és a bennszülött lányok elevenedtek meg a táborban. A vízi világgal, hajózással kapcsolatos játékoké volt a főszerep. Gipszből, üvegből, fonalból, kövekből, kagylókból, papírból különböző alkotások készültek - vízi állatok, növények, matrózok, világító torony, akvárium, jelmezek stb. - melyek a saját készítésű kincsesládába kerültek. Minden napot kalandos versenyjátékokkal zártak. A pénteki jelmezes záróprogramon a gyerekek szüleikkel közösen búcsúztak a tábortól vidám zenés-táncos műsorral és közös játékkal.

Mészáros Ágnes elmondta, hogy néhány részképesség zavarral küzdő, egyéni fejlesztési igényű gyermek is jelentkezett. Egyéni bánásmóddal, differenciált foglalkoztatással biztosították, hogy képességeik fejlődjenek, önbizalmuk erősödjön, s találják meg a helyüket a közösségben. A tábor alapvető célja az elfogadásra, együttműködésre, bizalomra épülő személyiségfejlesztés, az integráció és a csapatépítés játékos formában, változatos tevékenységeken keresztül. A nevelők igyekeznek megtalálni a gyermekek erősségeit, és erre építve szervezik a programokat. A vegyes korosztályban az ovisok és a kisiskolások jobban megismerik a közösségben elfoglalt helyüket, mely jó hatással van alkalmazkodó képességük fejlődésére. Megtanulnak a gyerekek egymásra figyelni, egymást segítve tevékenykedni.

A 10 éves Turányi Norbert a Koszta iskola tanulója, már harmadszor van a táborban. Nem csupán mondja, hogy szeret ide járni, de azt a kívánságát, hogy a tábor soha ne érjen véget, rajzban meg is örökítette. Bugyi Zita, aki a Szent Anna utcai oviból ballagott, éppen egy nyakláncot készített körmöcskén fonalból, elárulta, hogy a tavaly szőtt kis szőnyege is megvan még. Barátot is talált a táborban, legszívesebben az iskolás lányokkal játszott. Azt is elmondta, hogy jövőre már kistestvérével együtt jönnek a Hétszínvirág táborba.