2009. július 31.

Kis kukta

Vörösboros málnakrémleves

Hozzávalók: 45 dkg málna, 4 tojássárgája, 2 dl tejszín, 2 dl vörösbor, 2 kanál konyak, késhegynyi őrölt szegfűszeg, 2 ek. porcukor.

Elkészítése: A málnából kiveszek egy maréknyit és behűtöm. A többit összetur-mixolom, majd hozzámixelem a többi hozzávalót is. Az egészet behűtöm, majd csészékbe osztva elosztom. A tetejére teszem a málnaszemeket.

Erdélyi rablóhús

Hozzávalók: 80 dkg vesés, 10 dkg füstölt húsos szalonna, 1 kk. paprika, bors, só, 20 dkg kukoricadara, 8 dkg zsír.

Elkészítése: A húst hosszában úgy vágom fel, hogy egy nagy lappá lehessen kiverni. Ezt megrakom vékony füstölt szalonna szeletekkel, sózom, borsozom, paprikázom és szorosan feltekercselem. Cérnával körültekerem, vagy hústűkkel megtűzöm. Egy tűzálló tálra teszem, forró zsírral leöntöm és a sütőben 40 percig sütöm. Akkor jó, ha csak félig sült át és a belseje véres marad.

Túrókrém

Hozzávalók: 4 ek. őrölt mogyoró, fél kg zsíros túró, 2 dl tejföl, 5 ek. lekvár, 1 citrom, 2-3 ek. méz, csipetnyi fahéj.

Elkészítése: A mogyorót egy serpenyőben gyakran kevergetve megpirítom. Egy tányéron hagyom kihűlni. A túrót elkeverem a tejföllel, majd a mennyiséget elkeverem és két tálba osztom. Az egyik felét 3 evőkanál lekvárral, citromlével és reszelt citromhéjjal keverem el és mézzel ízesítem. A másik felét elkeverem a maradék mézzel és fahéjjal. A kétféle túrókrémet egy evőkanállal váltakozva desszertes tányérokra adagolom. Megöntözöm lekvárral és megszórom pirított mogyoróval.