2009. július 31.

A kormány krízisalapjából kaphatnak a rászorulók

Újabb támogatási forma, újabb esély

A kormány augusztus 1-jével hatályba lépteti a krízishelyzetbe került személyek támogatásáról szóló kormányrendeletet, amely szerint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek azok, akik a válság miatt kerültek rossz szociális körülmények közé. A kérvényeket a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályára kell beadni, ahol az eljárást lefolytatják, azonban az összegről szóló döntést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság hozza meg.

A támogatást akkor lehet igénybe venni, ha 2008. szeptember 30. után valaki elvesztette a munkahelyét, vagy ugyancsak szeptember 30. után oly mértékben növekedett meg a lakással kapcsolatos törlesztő részlete, hogy ez már gondot okoz a családnak, illetve akkor is lehet ezt a támogatási formát kérni, ha az igénylő egészségi állapotában következett be olyan mértékű romlás, amely felborította a család költségvetését.

- Minden kérelem esetén vizsgálnunk kell, hogy a család jövedelmi helyzete miben, és milyen mértékben romlott. A szociálpolitikai osztálynak tehát az a feladata, hogy a kormányrendeletben meghatározott formanyomtatvány alapján elvégezze a vizsgálatot, és megállapítsa, hogy jogosult-e egyáltalán ilyen jellegű támogatásra a kérelmező, vagyis a család egy főre eső jövedelme nem haladja meg a jelenlegi minimálbér nettó összegét, ami 57.815 forint - tájékoztatta lapunkat Lencséné Szalontai Mária.

Az osztályvezető hozzáfűzte: a kérelem-nyomtatványt jegyzői javaslattal ellátva továbbítják az igazgatósághoz, ahol ez alapján döntenek majd arról, hogy a krízisalapból 20, 50 vagy kivételes esetben 100 ezer forintot utalnak ki. Hozzátette: A támogatást csak egyszer lehet igényelni, s egy családban csak egy személy veheti igénybe. Azok azonban, akik bármilyen nyugdíjszerű ellátásban részesülnek, nem igényelhetnek ilyet. Ők azt javasolják az igénylőknek, hogy a nyugdíjfolyósítótól egyszeri támogatást kérjenek, vagy méltányossági nyugdíjemelésért forduljanak az intézményhez.

Lencséné Szalontai Mária elmondta: - Fontos a kormányrendeletben az is, hogy az osztálynak az igénylések beadásakor meg kell vizsgálnia azt is, hogy az igénylő az önkormányzattól kért-e már támogatást. Ezzel kapcsolatban két esetet szabályoz a kormányrendelet. Ha már kért 2009-ben támogatást, és az meghaladta a 15 ezer forintot, akkor nem jogosult a támogatásra. Ha nem kért, akkor folyamodnia kell érte, és amennyiben a helyi rendelet értelmében nem jogosult átmeneti segélyre, abban az esetben adhatja be kérelmét a krízissegélyre.

A kérelmeket a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályán, a 117-es számú szobában fogadja Varga Lajosné és Bódiné Pajkos Ibolya. Szintén itt kérhető nyomtatvány is, melyhez a benyújtáskor csatolni kell a megelőző hónap jövedelméről szóló igazolást, valamint igazolást arról, hogy milyen jogcímen kérik a támogatást. Ha például egészségi helyzet romlása jogcímén, akkor a kapcsolódó orvosi papírokat is mellékelnie kell a kérelmezőnek. Ha jövedelmében van változás, akkor pedig egy 2008-as jövedelemigazolást és egy hatályosat is be kell nyújtani. Ha viszont a havi törlesztő részlete emelkedett meg, akkor azt csekkekkel vagy a hitelintézettől kért igazolással kell igazolni.

A krízisalapra vonatkozó kérelmeket augusztus 1. és november 30. között lehet beadni. Ha a becsatolt igazolások szerint megállapítható, hogy nem jár a támogatás, akkor azt a kormányrendelet értelmében az osztálynak kell végzéssel elutasítani, az nem kerül továbbításra a nyugdíjfolyósítóhoz. A jogszabály szerint az ügyben fellebbezésnek helye nincs.

Cseh-Lakos