2009. július 31.

Rendőri ellenőrzések

Figyelmeztetés, helyszíni bírság, feljelentés

Hétvégenként, de sokszor hétköznapokon is belefuthatnak a közlekedők Szentes utcáin rendőri ellenőrzésekbe, amelyek keretében az egyenruhások több dolgot is vizsgálnak. Sokszor az autó műszaki állapotát nézik, vagy egy szabálytalanságra hívják fel az autósok, motorosok, kerékpárosok figyelmét, de arra is van példa, hogy szondáztatnak. Nagy János rendőr századost, a helyi rendőrkapitányság közlekedési osztályának vezetőjét ezzel kapcsolatban kerestük meg.

A százados elmondta: a rendőrök gyakorlatilag bárkit megállíthatnak, nem kell, hogy indokuk legyen rá, mint például az Amerikai Egyesült Államokban. Az egyenruhás rendőrök feladata ugyanis a közrend és a közbiztonság fenntartása, melybe beletartozik a közlekedésbiztonság fenntartása és ellenőrzése is.

Kérdésünkre, miszerint mikor számíthatnak a közlekedésben résztvevők fokozott ellenőrzésre, Nagy János válaszában kitért arra, hogy minden napszakban végeznek ellenőrzéseket, de vannak olyan esték és éjszakák, mikor megerősítettek a szolgálatok. Ilyen például ha rendezvények vannak a városban, de kiemelt éjszakának számíthat az is, mikor diszkót tartanak, illetve mikor egy-egy szórakozóhelyen nagyobb italakció van, hiszen ilyenkor többen jelennek meg a városban. Ezekben a periódusokban a szolgálatot megerősítve szervezik meg. Egyébként ellenőrzésre nemcsak a rendőri személygépkocsik megjelenésekor lehet számítani, hanem a kisbuszukkal is szoktak ilyen szolgálatban részt venni.

Járműellenőrzéskor a rend őrei kitérnek a gépkocsi vezetőjének személyazonosságára, arra hogy körözik-e a gépjárművet, illetve hogy milyen az autó, motor műszaki állapota és a sofőr alkalmas-e a vezetésre. Nem biztos, hogy mindegyik kategóriát vizsgálják egy-egy alkalommal, de sokszor sort kerítenek rá.

Az ellenőrzésben most fiatalabb, még tanuló rendőrök is részt vesznek, ők egy tapasztaltabb rendőr mellé kerülnek, hiszen a tiszthelyettes képző iskolákon ilyenkor nyári gyakorlat van, és a szolgálatok teljesítésekor, az intézkedések kapcsán a fiatalabbak is tanulhatnak a tapasztaltabbaktól. Rutint szerezhetnek például abban, hogy milyen szabálysértés, milyen konzekvenciát von maga után. Hogy egy adott szabálysértés elkövetésekor a jogszabály szerint mekkora összegű helyszíni bírsággal lehet és kell szankcionálni, vagy az intézkedőnek rögtön feljelentést kell tennie. - A döntést sokszor a körülmények határozzák meg. Ha valaki nem fogadja el a helyszíni bírságot, akkor azt fel lehet jelenteni - beszélt a büntetésekről az osztályvezető, aki arra is kitért, hogy a helyszíni bírság esetében csekket kap a szabálysértés elkövetője, amit 30 napon belül be kell fizetni a postán. Ha ezt aláírja a helyszínen, akkor a helyszíni bírság határozatnak minősül, amely le is zárja a szabálysértési eljárást.

Cseh-Lakos