XL. évfolyam 9. szám

2008. március 7.

Szalagavató táncverseny

Az érettségi vizsgák küzdelmei előtt, életük talán utolsó közös bulijára érkeztek Székesfehérvárra az ország minden részéből a végzős diákok. A szentesieken kívül Budapestről, Kecskemétről, Kiskunhalasról és Győrből is jöttek végzős osztályok a fehérvári táncházba, ahol a szalagavató táncok immár országossá bővült versenyét rendezte meg az Alba Regia Táncegyesület. A 28 nevezett iskolából (több mint 550 diák) 8 csapat került a döntőbe, köztük a Pollákosok angol keringője.

2008. március 7.

Változások a szocpol ellátásban

A legutóbbi önkormányzati ülésen a képviselő-testület módosította az egyes helyi szociális rendeleteket. Az egyik blokk a szociális törvényből adódó rendeletmódosítási kötelezettségeket érinti, a második rész a térítési díjakkal kapcsolatos rendeletmódosítással foglalkozik, ami elsődlegesen a gondozási központ ellátottjait érinti. A változásokról Lencséné Szalontai Máriával, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjével beszélgettünk.

2008. március 7.

Légimentés a fókuszban

2009-ben szállhat fel a helikopter

Várhatóan csak 2009-ben épül fel a dél-alföldi légimentő-bázis Szentesen, de attól nem kell senkinek sem tartania, hogy Jakabszállásra kerül véglegesen a központ - mondta el dr. Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára városunkban tartott sajtótájékoztatóján.

Dr. Kincses Gyula látogatásakor megtekintette a Dr. Bugyi István Kórházat, tájékozódott az aktuális helyzetről, majd az újságíróknak arról beszélt, hogy időszerűek és szükségesek a tervezett fejlesztések, hogy az intézmény a 21. század színvonalának meg-felelően tudja ellátni feladatait. - Régen az egészségügyben pavilonrendszerű építkezés volt az általános, melynek elsődlegesen járványügyi oka volt. Ma már azonban a korszerű, aktív ellátás úgy működik jól, ha egy tömbben van koncentrálva a diagnosztika, a műtőblokk és a posztoperatív részleg - mondta el az államtitkár.

2008. március 7.

Mérlegen a kórház

Egyelőre nem terveznek létszámleépítést

A Dr. Bugyi István Kórházba látogatott február 29-én a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna, aki először megtekintette az intézményben zajló beruházásokat, tájékozódott a vizitdíj bevezetésének helyi következményeiről, majd az aktuális kérdésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Először a röntgendiagnosztikai rendszert tekintette meg az elnök asszony a kórház főigazgatójával, dr. Vár-konyi Katalinnal együtt. A régi műszerekkel működő, de digitalizált felvételek készítésére alkalmas berendezésre 46 millió forintot költött a megye. Ezután a megújult patológiai osztályt nézték meg, amelyet a közegészségügyi szabványoknak megfelelően alakítottak át, s amely mostmár alkalmas arra, hogy a hozzátartozók méltó módon vegyenek végső búcsút szeretteiktől és az adminisztrációs részt is rendezett körülmények között intézhessék.

2008. március 7.

Erőszak-stop a Pollákban

Tiltott pornográf felvétellel való visszaélés és személyi szabadság megsértésének megalapozott gyanúja miatt folytat nyomozást a Szentesi Rendőrkapitányság.

Ezen a héten kedden az egyik helyi szakközépiskola igazgatója jelzéssel élt a rendőrkapitányságon, mivel az internetre felkerült egy szexuális tartalmú felvétel az iskola az egyik tanulójáról. Az intézmény vezetése a törvényi kötelezettségének eleget téve, valamint a jelenség negatív társadalmi megítélésére is figyelemmel, jelzéssel élt a hatóság felé.

2008. március 7.

Fogadóóra

Demeter Attila a 7. sz. választókerület önkormányzati képviselője lakossági fogadóórát tart március 12-én, szerdán 18 órakor. A fogadóóra témája a város 2008. évi fejlesztési elképzelései. Az érdeklődő lakosságot a Csongrádi út 3. sz. alatt lévő Vízmű Kft. épületében várja a képviselő.

2008. március 7.

Fogadónap

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő március 13-án, csütörtökön 9-11 óra között, Szűcs Lajos alpolgármester 14-16 óra között tart fogadónapot. A város vezetői az ügyeiket intézőket hivatali helyiségükben fogadják.

2008. március 7.

Nőnapi tisztelgés

A Nemzetközi Nőnapon - annak ellenére, hogy ez ünnep másnapján az "igen"-nek és "nem"-ek mérkőzése fog lezajlani - nagyon szeretném, ha a magam részéről és talán sokakkal egyetértésben, a Biblia egyik legszebb történetével kedveskedjek a szentesi és környéki asszonyoknak és lányoknak. Kérem őket: olvassák jó szívvel, mert e történet nagyon a nőről szól és nagyon szépet, s igazat mond róla.

2008. március 7.

Közösen emlékeztek a teológiai tanárra

Minden vasárnap délelőtt 10 órakor istentiszteletre gyűlnek össze a gyülekezeti tagok a belvárosban lévő református imaházban. Az elmúlt vasárnap azonban Isten Igéjének hirdetése után megemlékeztek a 100 éve Szentesen született Pap László református lelkipásztorról, teológiai tanárról is.

Kovách Péter prédikációjában arról beszélt, hogy Péter Jézust Úrnak, küriosznak, messisának vallotta. - Péter mondatában - miszerint "Te vagy a Krisztus, az élő Isten Fia." - minden benne van. Az apostol itt a keresztyén egyház alapjáról beszélt, arról a hitvallásról, melyre felépítette Isten egyházát - mondta Kovách Péter, mielőtt az elhívottak közösségéről, a Szentlélek munkájáról, s a keresztyén ember feladatáról beszélt.

2008. március 7.

Segítséget kérnek

A napokban egy idős hölgy kereste fel szerkesztőségünket. Elpanaszolta esetét. Mint mondja, február 9-én 14 óra 15 perckor motorral haladt az Arany János utcán, a Klauzál utca felé. A Klauzál utca sarkánál váratlanul kihajtott elébe egy autó. Az asszony nem tudott mit csinálni, befékezett, aminek következményeként elesett.

- A balesetben összetörtem magam, az arcomat, két bordám eltört - meséli. - A szememnél fölszakadt a bőr. Akkor ott mindjárt segített nekem egy hölgy, fölemelt az útról. A mai napig nem tudom, hogy kicsoda. Nem tudok róla semmit. A helyszínre érkező rendőr vagy nem írta föl a nevét, vagy nem törődött vele. Nem tudom, mi történt. A segítőkész hölgyet arra kérem, ha e sorokat elolvassa, hívja fel a szerkesztőséget a 63/311-563-as számon. Ő látta, hogy az autó kihajtott elém, látta azt is, hogy az, aki a gépkocsit vezette, nem jött a segítségemre.

Ennyi a történet, a kérés. Amit azután közreadunk. Abban a reményben, hogy segítünk egymáson.

2008. március 7.

Micimackó

A Micimackó meséi gyermekmusicalt mutatja be a Fogi Színház a legkisebbeknek március 18-án, kedden 10 és 14 órakor a Tóth József Színházteremben. Jegyek a délutáni előadásra a helyszínen válthatók.

2008. március 7.

Hol a határ

...a vádolás és segítőkészség között? címmel tartanak Cserbik Attila és Soós Attila bibliaoktatók előadást március 13-án, csütörtökön 18 órától a városi könyvtárban.

2008. március 7.

Boros-díj

A Boros Sámuel Alapítvány jótékonysági előadást rendez március 11-én, kedden 18 órakor a Tóth József Színházteremben. A műsorban az iskola tehetséges diákjai és volt tanítványok prózai és zenés produkciókkal mutatkoznak be, majd a Boros-díjat is átadják.

2008. március 7.

1848

A Király István Kertbarátkör tagjai március 10-én, hétfőn 18 órakor találkoznak a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. A kora esti időpontban az 1848-as forradalomról emlékeznek meg verssel, zenével. Előadó: Mihály Béla, a Lajtha László művészeti iskola igazgatója.

2008. március 7.

Öt hónapig élt az élclap

Évfordulók - 2008.

130 éve, 1878. márc. 6-án 62 éves korában meghalt Szalai István (1816-1878) szentesi református lelkész, esperes, filozófiai író, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, megyei és városi képviselő. (19 évig szolgált Szentesen.)

75 éve, 1933. márc. 7-én elhunyt dr. Mátéffy Pál (1862- 1933) megyei főorvos, egészségügyi tanácsos.

90 éve, 1918. márc. 8-án 93 éves korában Leányfalun elhunyt Kovácsy Mária színésznő, Tóth József színész, a szentesi színház névadójának özvegye.

95 éve, 1913. márc. 9-én megjelent Szentesen a Vadkacsa című élclap. (Kiadója és felelős szerkesztője Lich-tenstein Manó. A lap július végén megszűnt.)

25 éve, 1983. március 11-én a Szentesi Kinizsi Sportkör jubileumi közgyűlést tartott fennállásának 70. évfordulója alkalmából.

30 éve, 1978. március 12-én a Városi Galériában megnyílt a Munkásábrázolás a képzőművészetben c. kiállítás, amelynek anyagát a Nemzeti Galéria gyűjteményéből válogatták a rendezők. A kiállított festmények, grafikák, szobrok között láthatók voltak Derkovits Gyula és Dési Huber István művei is. A tárlatot Ecsery Ele-mér művészettörténész nyitotta meg.

190 éve, 1818. március 14-én született, 125 éve elhunyt Horváth Ferenc (1818-1883) ügyvéd, városi főjegyző, Szentes első, szabadságharc alatti országgyűlési képviselője, volt városi tanácsnok, főkapitány, járási főszolgabíró, vármegyei  árvaszéki elnök.

160 éve, 1848. március 14-én született Szentesen Pólya Ferenc (1848-1901) gimnáziumi tanár, a Horváth Mihály Önképzőkör megalakítója, városi és megyei képviselő, a Kaszinó jegyzője, majd elnöke. (1873-tól haláláig Szentesen működött.)

110 éve, 1898. márc. 15-én az 1848. évi forradalom 50. évfordulója alkalmából felállították Szentes főterén Kossuth Lajos mellszobrát, Kis György és Gerenday Béla alkotását. (Ma a városházán látható.)

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. március 7.

Fásítás a Felsőpárton

A Felsőpárti városrészben összesen 500 facsemete ültetését kezdték el még az ősszel. Akkor az időjárás miatt nem tudták befejezni, de a napokban tovább folytatták az akciót. A Jókai és a Bercsényi utcában mintegy 100 gömbkőrist ültettek el az út mentén. Az önkormányzat városellátó intézménye csak annyit kér azoktól a telektulajdonosoktól, akik háza elé ültettek facsemetét, hogy időnként csak egy vödör vizet öntsenek a kisfák tövére, hogy gyökeret eresszenek.

(Kép és szöveg: Vidovics)

2008. március 7.

Óvodai beíratás

Tájékoztatjuk a tisztelt szülőket, hogy gyermekük a harmadik életévtől kezdődően - a szülők döntése alapján - óvodai nevelésben vehetnek részt.

Előjegyzésbe kerülhetnek azok a gyermekek is, akik 2009. május 31-ig lesznek három évesek.

Felhívjuk a szülők figyelmét, hogy a közoktatási törvény értelmében gyermekük abban az évben, amelyben ötödik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától (2008. szeptember 1.) napi négy órát köteles óvodai nevelésben részt venni. Az ötéves gyermekek beíratásának elmulasztása szabálysértési eljárást vonhat maga után.

Az óvodai beíratások időpontja: március 10-11-12-én 7-17 óra között a lakóhely szerint illetékes vagy választott óvodában.

A Kossuth Utcai Tagóvodába továbbra sem lehet három éves gyermek felvételét kérni.

Az óvodai beíratásoknál előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket. A beiratkozásokkal kapcsolatos közelebbi, részletes információ az egyes tagóvodákban szerezhető be.

Dr. Sztantics Csaba
jegyző

2008. március 7.

Független tanácsadás

A betegjogi képviselőt feladatköréről kérdeztük

Minden beteg térítésmentesen fordulhat a helyi betegjogi képviselőhöz, akinek segítségével a beteg érvényesítheti az őt megillető betegjogokat, de a beteg választhatja, hogy jogát önállóan kívánja gyakorolni, akár az alapellátó háziorvosokkal, akár a fogorvosokkal, vagy a szakellátó és kórházi intézményekkel, betegszállítással, mentéssel, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban van problémájuk, kérdésük. A jelenlegi szentesi betegjogi képviselő kinevezését pályázat útján, 2006. január 1-jétől kapta meg, határozatlan időre.

2008. március 7.

Szeretném megszolgálni az elismerést

Közelkép Félegyháziné Somogyi Éváról

Tizenkét évig dolgozott önkormányzati képviselőként Félegyháziné Somogyi Éva. Mint a pénzügyi bizottság elnöke, meghatározó személyiségként formálta a szentesi polgármesteri hivatal költségvetését. Legutóbb nem választották meg és azóta, mintha teljes csend venné körül. Nem hiányzik neki az egykori nyüzsgés, a sok-sok közéleti szereplés? - ezzel a kérdéssel kerestük meg az ismert, pénzügyi szakembert.

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem hiányzik. Bár így is megtalálom a magam helyét a mindennapokban. A feszített munkatempót talán már nem szívesen viselném. Kicsit azért ott maradtam a közéletben és ez sokat segített.

2008. március 7.

Dixie-est

A Molnár Dixieland Band estjére várják a közönséget március 14-én, pénteken 19 órakor a Lajtha László zeneiskolában. A részletekről érdeklődni lehet a zeneiskolában.

2008. március 7.

Dumaszínház

Beliczai Balázs, az Esti showder és a Rádiókabaré rendszeres fellépője és a szentesi Hajdú Balázs hu-morestjére várják a közönséget március 19-én, szerdán 19 órakor a Művelődési és Ifjúsági Házban. Jegyek elővételben válthatók a helyszínen és a Babilon könyvesboltban.

2008. március 7.

Vidovics két élete

Ott van, ahol a dolgok történnek

A Közéleti Kávéház márciusi vendége Vidovics Ferenc fotóriporter volt. Az előző meghívott, Bertók Róbert kérésére avatta be eseménydús életébe, és foglalkozásának kulisszatitkaiba a jelenlévőket.

A város fotókrónikása nem tagadta meg önmagát: fényképezőgépével a nyakában érkezett, s meg is örökítette hallgatóságát. A Petőfi cukrászda vezetője, Horváth Zoltán a bevezetőben elmondta: reméli, egy órára sikerül leültetnie a száguldó riportert. Végül is másfél óra lett belőle, addig mesélt Feri az életéről. Ez az élet pedig megfogalmazása szerint két részből áll: az órásmesterségből és a fényből. Mindenkinek azt ajánlja, életüket úgy éljék le, hogy legyen mire emlékezniük.

2008. március 7.

Kijózanodott a szerencsejátékos

Az Addiktológia és Drogambulancia sorozata - A dohányzástól a heroinig

A játékszenvedélynek számos fajtája ismert. Vannak, akik a szórakozóhelyek nyerőgépeibe dobálják be teljes fizetésüket, vagy a rulett a szenvedélyük. Mások totóval, lottóval, vagy ezekhez hasonló szerencsejátékokkal próbálkoznak. Bármelyik formát is választják, sokszor el sem akarják hinni, hogy ez egy betegség, amely kezelhető. Ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés, első lépésként mindenképp fel kell ismerniük saját problémájukat - mondta el lapunknak dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai konzultáns.

2008. március 7.

Hullám-tenger - tükröződés

Dunai Edit alkotásai

Az emberek közül nagyon sokan tudják: milyen a tenger hulláma. De azt, hogy a hullám-tengert miként kell leolvasni egy festményről: csak kevesen ismerik. Ők azok a művészetkedvelők, akik már látták Dunai Edit képeit.

Az alkotó tiszteli a vizet és csodálja a hatalmas vízfelületeket. Ahogyan megfogalmazta: a víz "romboló és alkotó, pozitív és negatív, elválasztó és egyesítő". Vagyis nincs formája és mégse mondhatjuk, hogy alaktalan. Mert száz és ezer formáját ismerjük!

2008. március 7.

Vígjáték

Az Elvámolt nászéjszaka című zenés vígjátékot tekinthetik meg az érdeklődők március 10-én, hétfőn 19 órakor, a Tóth József Színházteremben. A színházbérlet érvényes, jegyek a pénztárban válthatók nyitva tartási időben.

2008. március 7.

Múzeum a múzeumban

Kiállítás a 110 éves jubileumra

Múlt évben volt 110 éve annak, hogy Csallány Gábor műkedvelő régész megalapította a szentesi múzeumot. A Koszta József Múzeum a költözési munkálatok miatt ebben az évben rendezi a jubileumi kiállítást, melynek keretében igyekeznek méltóképpen bemutatni az intézmény múltját, gyűjteményének gazdagságát. Március 13-án, csütörtökön fél négykor dr. Zombori István megyei múzeumigazgató nyitja meg a Múzeum a múzeumban című kiállítást, melyet dr. Fári Irén és Richter Éva rendeztek. Dr. Béres Mária, a Koszta-múzeum igazgatója elmondta: a Széchenyi ligeti épületben, mely eredetileg is a múzeumnak adott helyet, a látogatók számára berendezik Csallány Gábor dolgozószobájának egy részletét. Egy tárlóban korhű látványkiállítást alakítanak ki a régi múzeumi időkből. Bemutatják a nagyközönségnek a történeti és régészeti tár kialakulását, fejlődését. Az igazgatónő a képzőmuvészeti anyagról elárulta, hogy az a II. világháború utáni időszakot tükrözi, lévén a korábbiak egy része elveszett a háborús időszakban. Érdekességnek ígérkezik a kiállítás kelta kort bemutató része. László Gyula nemzetközi hírű régésznek, képzőmuvésznek az ötvenes években készített seccóit láthatjuk, illetve egy, a szentes környéki ásatásokból származó mutárgyakból erre a tárlatra kialakított csaknem teljes kelta sírt is. A rendezők a gyerekek és felnőttek számára is készülnek memóriajátékokkal a múzeum legérdekesebb tárgyairól készült képekből. Dicsőségoszlopot is felállítanak, melyen azokat a személyeket örökítették meg, akik gyűjtemény fejlesztéséért sokat tettek. S még egy különlegesség is szerepel a nagyszabású kiállításon, ugyanis kölcsönbe kapta a múzeum a vásárhelyi könyvtártól a Csongrád Vármegye Történeti és Régészeti Társulata könyvtárának elveszettnek hitt régi könyveit. A rengeteg múzeumi érdekesség október végéig áll a látogatók rendelkezésére.

A megnyitó előtt délután 3 órakor szintén a ligeti épületnél dr. Csalog József egykori régész-igazgató, a szegvári sarlós isten szobor feltárója születésének 100. évfordulója alkalmából emléktáblát avat dr. Trogmayer Ottó ny. megyei múzeumigazgató.

D. J.

2008. március 7.

Találóskérdés

Maczelka Márk

Mi a közös bennük? Hevesi István az Eötvös Loránd Tudományegyetem film szakos hallgatója. Maczelka Márk a Pécsi Tudományegyetem film-televízió szakos hallgatója. Misku Norbert a Nyíregyházi Főiskola végzős, kommunikáció szakos hallgatója. A kérdésre adandó válasz egyszerű: mindhárman szen-tesiek, itt nőttek fel, itt érettségiztek. De van még valami, ami összeköti őket: például az évek óta tartó barátság, vagy a mozgókép szeretete, ami odáig vezetett, hogy közös kisjátékfilm készítésére szánták el magukat.

2008. március 7.

Fotóiskola

A Szentesi Művelődési Központ és a Szentesi Fotókör fotóiskolát indít kezdőknek. Jelentkezni lehet az első foglalkozáson március 17-én, hétfőn 18 órakor az ifjúsági házban.

2008. március 7.

Kilencmilliós fémlopás

Büntetőeljárást indított a szentesi rendőrkapitányság az ellen a helyi férfi ellen, aki két fiatalt bántalmazott néhány nappal ezelőtt. A gyanúsított úgy megverte egyiküket, hogy az nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett - konkrétan az orrcsontja tört el. A másik áldozat könnyű sérülésekkel megúszta a történteket. A verekedő férfit őrizetbe vették, mert korábban hasonló ügyben már volt dolga a rendőrséggel. A mostani eset indítékait még vizsgálja a rendőrség.

2008. március 7.

Könyv és kép

A Művészteázó sorozat keretében a Művészetek Házában március 12-én, szerdán 18 órakor tartják a következő rendezvényt. A vendégük dr. Kovács Dániel irodalmár, akinek a szerkesztésében, három éve jelent meg a Száműzöttek a Hortobágyon című könyv. A kötetet a szerző ismerteti az érdeklődőknek. A könyv az 1950-es évek első felében kitelepített emberekről szól. A szerző, családjával együtt élte át a jogtipró eseményeket. Az írásokban a sorstársak visszaemlékezéseit gyűjtötte össze dr. Kovács Dániel.

A könyv illusztrációit Piroska János csongrádi alkotó (és neves közéleti személyiség) készítette. Az ismert mestert szintén száműzték egy hortobágyi munkatáborba. Ezen az esten mutatják be Piroska János alkotásait is.

2008. március 7.

Pótfűtés

- Te, Garfield, nem láttad a cipőmet?
- De, sokszor.
- De láttad-e mostanában?!
- Micsodát?
- A cipőmet!
- Hol?

2008. március 7.

Kis kukta

  • Snidlinges krémleves húsgombóckákkal
  • Tepsis flekken
2008. március 7.

Kitapossák az utat társaiknak

Az Év sportolói: László Csaba és Mikes Anna

László Csaba és Mikes Anna nyerte el az önkormányzattól a 2007-es Év sportolója díjat. Azonban az ünnepség idején éppen külföldön versenyeztek, mint ahogy idén is végigtáncolják Európát a Szilver TSE legjobbjai.

László Csaba összesen 22 magyar bajnoki címet gyűjtött már be, az utolsó kettőt új párjával, a Budapestről érkezett 17 éves Mikes Annával szerezték meg tavaly. Annak ellenére, hogy mindössze egy éve táncolnak együtt, a múlt év bővelkedett nemzetközi eredményekben is: az Év sportolója-díjat a tíztánc Európa-bajnokságon elért 6. helyért érdemelték ki, de a világkupán nyert bronzérem is szépen csillog. Februárban edzőtáborok és versenyek résztvevői voltak a világ legjobbjaival együtt Firenzétől Velencéig. A városi kitüntetést már idehaza, az egyesület vezetőjétől, Szatmári Nagy Szilviától vették át.

2008. március 7.

Évzárás és kezdet

Díjlovaglás

A Szent László Lovas Klub évzáró, illetve évnyitó összejövetelt tartott az elmúlt hétvégén, ahol Babinszky Zsuzsannával, a klub vezetőjével és versenyzőjével beszélgettünk.

- Elégedettek lehetünk - hallottuk a vezetőtől. - A célunk az volt, hogy a gyerekek az edzések után elvárható módon teljesítsék az elmúlt esztendő versenyfeladatait. Ez nagyszerűen sikerült. Ahol versenyeztek nyertek és értékes helyezéseket értek el a díjlovagló számokban, de az ügyességi számokban sem maradtak alul. A székesfehérvári díjlovagló kupadöntőn négy gyereket szerepeltettünk, ahol hárman díjlovaglásban, egy személy pedig ülés szépségversenyen bizonyította tudását. A három gyermekcsapat közül csapatban az első, míg egyéniben az első, a második, és a harmadik helyet szerezték meg. Az ülés szépségversenyen egyéniben és csapatban is dobogósak voltak. Mindent megnyertek ezen a versenyen. Az edzésmunkában pedig egy kategóriával előrébb vannak.

2008. március 7.

Teremlabdarúgás

A Szabadidős Sportklub amatőr terem-labdarúgó tornát rendez a szentesi és a kistérség labdarúgást kedvelő felnőtt sportolóknak. A tornán 12 csapat vehet részt, igazolt játékos csak megyei II. osztályig. A tornára március 30-án, 8 órakor kerül sor a városi sportcsarnokban. Nevezni lehet március 12-én, szerdán 17 óráig lehet a Tóth J. u. 28/A sz. alatti klubhelyiségben. A sorsolás ugyanitt lesz március 19-én, szerdán 17 órakor, amelyen a részvétel kötelező. Az első három he-lyezett csapat és a legjobb góllövő serleget és oklevelet kap.

2008. március 7.

Kézilabdatorna

A Szabadidős Sportklub ismét megren-dezte a már hagyományos farsangi kézi-labda tornát a városi sportcsarnokban. A megmérettetésen 4 csapat vett részt, ahol színvonalas és sportszerű küzdelem során az alábbi eredmény született:

1. Székkutas (2 győzelem, 1 vereség), 2. Fábiánsebestyén (1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség), 4. Szabadidős Sportklub (1 győ-zelem, 1 döntetlen, 1 vereség), 4. Szentesi Kinizsi ifjúságiak (3 vereség).

A sportklub március 29-én, szombaton 8 órától sakk tornát rendez a Móricz Zsig-mond Művelődési Házban

2008. március 7.

Táncoltak

Mezőkövesden rendezték meg a "D" országos táncbajnokságot, ahol a Szilver TSE versenyzői is szerepeltek.

Gyermek II. "D" standard: 1. Rónyai Zoltán - Farkas Boglárka, 2. Medgyesi Csanád - Nagy Odett, 4. Török Ince - Forgó Éva, 5. Ujj Ákos - Gut Fanni. Gyermek II. "D" latin: 1. Rónyai Zoltán - Farkas Boglárka, 4. Medgyesi Csanád - Nagy Odett, 4. Török Ince - Forgó Éva.

Junior I. "D" standard: 1. Borda Ádám - Korom Eszter, 3. Ádám Kornél - Pintér Zsófia, 5. Lucz Zsolt - Balogh Diána, 6. Lengyel Bence - Lakatos Gabriella. Junior I. "D" latin: 5. Lucz Zsolt - Balogh Diána, 6. Lengyel Bence - Lakatos Gabriella. Junior II. standard: 1. Hegyes Bertalan - Ambrus Adél, 2. Horváth Zoltán - Tóth Emese. Ifjúsági "D" standard: 4. Bárándi János - Kengyel Krisztina.

2008. március 7.

Egy vereség, egy győzelem

Kosárlabda NB II.

Sűrű programja volt a Szentesi Kosárlabda Klub NB II-es férfi csapatának, hiszen rövid időn belül kétszer léptek pályára. Az eredmény ötvenszázalékos, egy vereség, egy győzelem.

A két mérkőzésen az alábbi összeállításban Kútvölgyi, Bere, Marossy, Czibere, Fer-wagner, Simon, Farkas D., Kovács, Szabó, játékos-edző: Kútvölgyi Csaba.

A pályára lépő Kurca-partiak az első megmérettetésen Szolnokon szerepeltek, s 82-42 arányú vereséget szenvedtek. A Szolnok elleni (korábban elhalasztott) mérkőzésen az influenzás és sérült játékosok ennyire voltak képesek. Ilyen körülmények közepette örültek a szentesiek, hogy ki tudtak állni a listavezető ellen.

A második mérkőzésen Békéscsaba együttesét látták vendégül a szentesiek. Fellépésüket 106-72 arányú győzelem fémjelezte. A nagy rivális Békés megyei csapat ellen, bebizonyította Szentes, hogy az őszi hárompontos vereség után, tavasszal ki az úr a pályán. Jelenleg a gárda az ötödik a tabellán.

2008. március 7.

Ebből erőt meríthetnek

Kevesen gondolták volna, hogy a harmadik negyed ele-jén a Pendola-Szentes-Elek-troglob férfi vízilabda csapata döntetlenre áll majd a bombaerős Vasassal szemben az elmúlt szombati bajnokin. Pedig így történt. A mieink roppant fegyelmezetten játszva, gólokat lőve tartották a lépést a címvédővel, 6-6-ig méltó partnerei voltak a fővárosiaknak. Később aztán érvényesült a papírforma, fokozatosan növelve előnyét ellépett a Szentestől a Vasas, a vége 15-8 lett, oda. Szégyenkezni azonban semmi ok, ebből a teljesítményből erőt lehet, és erőt is kell meríteni a hétvégi két összecsapásra, amelyek közül kétséget kizárólag a vasárnapi lesz az igazán fontos.

2008. március 7.

Remek évet zárt a Loki

Az elmúlt pénteken tartotta küldött közgyűlését a Szentesi Vasutas SportClub öt szakosztálya. A sportkör szerény költségvetésből - évi 5,7 millió forintból - gazdálkodik, ennek ellenére szép sikereket értek el tavaly. A klub elnöke, Makra Zoltán beszámolójában elmondta, minden idők legjobb eredményeit produkálta 2007-ben a Vasutas, részben hiányolta viszont a klub vezetőedzőinek, szakvezetőinek elismerését a városi sportolókat és edzőiket köszöntő rendezvényről. Kell a jó szó! Arról nem is beszélve, hogy a rögbisek - mintegy hatvanan - az edzések után csak hideg vízben tudnak tusolni. A Vasutas Sportklub ennek dacára még mindig meghatározója a helyi sportéletnek.

2008. március 7.

Utazás kiállítás

Szentes az idei esztendőben is megmutatta magát a nagyközönségnek a 31. Utazás kiállításon a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban. A négy napos rendezvény első napja a szakmai látogatóké volt, a nagyközönség február 29. és március 2. között látogathatta a kiállítást, amelyhez számos társrendezvény kapcsolódott.

A kiállítás hazánk legrangosabb, s Közép-Európa egyik legnépszerűbb turisztikai rendezvénye, hiszen a szakembereknek üzleti szempontból is nélkülözhetetlen információforrás. A magánlátogatók többsége pedig itt választja ki az igényeinek leginkább megfelelő úti célt.

Szentes a B pavilon 2/C standján - immár hagyományosan - Csongrád városával együtt 20 m2-en várta a látogatókat. Most az uszodát, a tiszai strandot és a gyógyfürdőt, mint egészségturisztikai és élmény lehetőséget hangsúlyozta a dekoráció is. A város nyitott minden korosztály iránt, így nemcsak a fiataloknak, hanem a családoknak is biztosít üdülési lehetőséget.

Legközelebb városunk Debrecenben március 28. és 30. között, Miskolcon április 3. és 5. között, valamint Veszprémben április 12. és 16. között megrendezett kiállításokon is szerepel.

Kép és szöveg: Vidovics

2008. március 7.

Családi események

Született: Baranyi Zoltánnak és Kató Évának Lili Hanna, Polgár Csabának és Tibrik Erikának Kristóf nevű gyermeke.

Elhunyt: Bárkai Lajosné Csernus-Lukács Julianna, Farkas István Györgyné Piti Anna, Tarján János, Ecseri Józsefné Sebők Klára, Kispataki Sándorné Bakai Margit, Túri Mihály, Góg László.