2008. március 7.

Nőnapi tisztelgés

A Nemzetközi Nőnapon - annak ellenére, hogy ez ünnep másnapján az "igen"-nek és "nem"-ek mérkőzése fog lezajlani - nagyon szeretném, ha a magam részéről és talán sokakkal egyetértésben, a Biblia egyik legszebb történetével kedveskedjek a szentesi és környéki asszonyoknak és lányoknak. Kérem őket: olvassák jó szívvel, mert e történet nagyon a nőről szól és nagyon szépet, s igazat mond róla.

Íme: "Amikor Jézus Betániában a leprás Simon házában tartózkodott, odajött hozzá egy asszony. Alabástrom edényben drága illatos olajat hozott, s az asztalnál ülőnek fejére öntötte. Ennek láttára a tanítványok elégedetlenkedni kezdtek: "Mire való ez a pazarlás?" - mondták. "Drágán el lehetett volna adni ezt, és az árát ki lehetett volna osztani a szegények közt." Jézus észrevette, és így szólt: "Mit bántjátok ezt az asszonyt? Hiszen jót tett velem. Szegények mindig lesznek veletek, de én nem leszek mindig veletek. Ha ő most testemre öntötte ezt az olajat, s temetésemre tette. Bizony mondom nektek: Mindenütt a világon, ahol csak hirdetni fogják az evangéliumot, megemlékeznek majd arról is, amit ő tett." (Máté 26, 6-13)

Meg se próbálom "nagy okosan" értelmezni e történetet. Mert biztos vagyok abban, hogy azok az Asszonyok és Leányok, akik ma megérdemlik, hogy női mivoltunkat nagy kezdőbetűvel tiszteljük meg, érzik, hogy ez a bizonyos "alabástromos aszszony" az adott pillanatban a legtöbbet cselekedte, ami a női lélekből kitelik. A nevét nem tudjuk, műveltségéről sejtelmünk sincs. De ő halálos pontossággal tudta, hogy mire való a női szív, mire való az alkalmas pillanat.

Ha én most - vén szívemmel - azt kívánom minden szentesi és környéki nőnek, hogy nőiességének drága olajával jól gazdálkodjon, akkor nem kívánok neki kevesebbet, mint azt, hogy életének minden áldott pazarlása a szépségnek és ifjúságnak a legsikeresebb befektetése legyen.

S még egyet: Kedves Nőtestvéreim! Ha bárhol e világon vagy e hazában észreveszik, hogy igazságot, szépséget és jóságot temetnek, akkor jól jusson eszükbe, hogy mi a dolguk! Mert bizony vannak pillanatok és események, mikor csak a tiszta lelkű nők könnye tudja jelezni, hogy miről van szó.

Kedves Asszonyok és Leányok! Nagyon vigyázzatok magatokra! Hogy maradjanak még gyermekek és unokák, akiknek nem okoz gondot "áldó imádság mellett kimondani" női szeretteik nevét!

Vági László