2008. március 7.

Független tanácsadás

A betegjogi képviselőt feladatköréről kérdeztük

Minden beteg térítésmentesen fordulhat a helyi betegjogi képviselőhöz, akinek segítségével a beteg érvényesítheti az őt megillető betegjogokat, de a beteg választhatja, hogy jogát önállóan kívánja gyakorolni, akár az alapellátó háziorvosokkal, akár a fogorvosokkal, vagy a szakellátó és kórházi intézményekkel, betegszállítással, mentéssel, az egészségügyi ellátásukkal kapcsolatban van problémájuk, kérdésük. A jelenlegi szentesi betegjogi képviselő kinevezését pályázat útján, 2006. január 1-jétől kapta meg, határozatlan időre.

Szabados Edit - aki korábban körjegyzőként is dolgozott - lapunknak elmondta: Korábban ketten dolgoztak ezen a szakterületen a megyében, ma hárman vannak. Közöttük osztotta fel a megye területét az őket foglalkoztató Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Közalapítvány Kuratóriuma. A betegek felkereshetik őket is, ezzel párhuzamosan pedig más fórumon is élhetnek panasszal. Elmehetnek az adott egészségügyi szolgáltató intézmény vezetőjéhez, továbbá az egészségügyi intézmény fenntartójához, de panasszal élhetnek a kórházban működő etikai bizottságnál, amely feladatkörének fontos részterülete a betegjogok érvényesítésében való közreműködés.

- A betegjogi képviselőket nem feltétlenül azért keresik fel a betegek, mert bírósági útra kívánnak terelni egy-egy ügyet. Sokszor azt kérik tőlünk, hogy az adott személy ügyét az egész-ségügyi szolgáltatónál, az intézmény fenntartójánál képviseljük. Sok olyan ember keres fel bennünket, aki-nek az egészségügyi ellátásával kapcsolatban van valamilyen panasza, problémája. Sokszor a-zonban nemcsak a beteg, hanem, ha ő akadályoztatva van, akkor a hozzátartozó keres fel, vagy a beteg halála esetén örököse fordul hozzám segítségért. A legváltozatosabb problémákkal jönnek: van, aki sérelmezi az egészségügyi ellátást, az alapellátást, a szakellátást vagy a fekvőbeteg-ellátást, a mentőszállítást. Segítettem már gyógyszer, gyógyászati segédeszköz rendelésével kapcsolatos betegjogi panasz kivizsgálásában, valamint várólista alapján igénybe vehető e-gészségügyi ellátással összefüggésben is kerestek fel - beszélt munkájáról a betegjogi képviselő, aki szerint kiemelten hangsúlyos, hogy a betegek egészségügyi törvényben meghatározott jogai képviselve legyenek.

- Minden betegnek joga van az egészségi állapotának megfelelő ellátáshoz, beteg állapotában is emberi méltóságának tiszteletben tartásához. Joga van a megfelelő tájékoztatáshoz. Ellátása során kezelőorvosa mindvégig köteles az egészségi állapotáról megfelelően, kérése szerint tájékoztatni az adott személyt. Joga van a megfelelő tájékoztatás tükrében rendelkeznie az egészségügyi ellátásról, akár vissza is utasíthatja azt. Elhagyhatja az e-gészségügyi intézményt, látogatókat fogadhat a házirend betartása mellett, gyakorolhatja vallását, betekinthet saját egészségügyi dokumentációjába, s arról a költségek megtérítése mellett másolatot is kérhet, sőt meghatározott személyt meghatalmazhat arra, hogy a dokumentációba betekintsen. Sokszor engem hatalmaznak fel erre. A beteg arra is kérheti kezelőorvosát, hogy részletesen tájékoztattassa betegségéről, az ellátás folyamatáról és várható kimeneteléről - mondta el Szabados Edit.

- Mindig elmondom, hogy az egészségügyi szolgáltatótól abszolút függetlenül végzem munkámat, s képviselem a beteg érdekeit. Ez biztosítja, hogy minden ügyben függetlenül, az adott személy érdekében el tudjak járni. Az viszont törvényben előírt rendelkezés, hogy fogadóóráimat az egészségügyi szolgáltatónál kialakított helységben kell megtartanom. Emellett pedig mindenképp hangsúlyos, hogy orvosi titoktartási kötelezettség terhel, tehát zártan kell kezelnem a hozzám fordulók panaszait - tájékoztatta lapunkat a betegjogi képviselő.

Cseh-Lakos