2008. március 7.

Szeretném megszolgálni az elismerést

Közelkép Félegyháziné Somogyi Éváról

Tizenkét évig dolgozott önkormányzati képviselőként Félegyháziné Somogyi Éva. Mint a pénzügyi bizottság elnöke, meghatározó személyiségként formálta a szentesi polgármesteri hivatal költségvetését. Legutóbb nem választották meg és azóta, mintha teljes csend venné körül. Nem hiányzik neki az egykori nyüzsgés, a sok-sok közéleti szereplés? - ezzel a kérdéssel kerestük meg az ismert, pénzügyi szakembert.

- Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem hiányzik. Bár így is megtalálom a magam helyét a mindennapokban. A feszített munkatempót talán már nem szívesen viselném. Kicsit azért ott maradtam a közéletben és ez sokat segített.

Félegyháziné ma is a szentesi önkormányzat pénzügyi bizottságában, külsős tagként hangoztatja a gazdálkodással kapcsolatos véleményét.

Hogyan kezdődött a közéleti szereplésem? - kérdez vissza és elgondolkodik. - A rendszerváltás után a Kisgazdapárt egyéni képviselőjeként kerültem a testületbe. Legutóbb a Fidesz-KDNP-MDF Polgári Összefogás juttatott az önkormányzatba.

- Sikerre, vagy kudarcra emlékezik többre? Azokban az években nagyon sokat tevékenykedett!

- Voltak könnyebb és nehezebb évek! Ahogy telt az idő mindig nehezedett a helyzet. Az első időszakban még pénzmaradvány is képződött, a mostani költségvetések negatív szaldóval zárulnak. Egyre nagyobb találékonyságra van szüksége a város vezetésének.

- Akadt-e olyan éves költségvetés, amikor önmagával került konfliktusba?

- Egy alkalommal még én is tartózkodtam a költségvetés megszavazásakor. Előfordult, amikor önmagammal is vívódni kellett, hogy az előterjesztést támogatom, ellenzem, vagy tartózkodom a szavazáskor.

- Az utóbbi időszakban szemmel tartja-e a helyi közéletet, a város költségvetését, a gazdálkodást?

- A háttérből figyelem a városi döntéséket, a helyi pártpolitikát. Meghallgatom a testületi ülést, néha a helyszínen, máskor a rádióban. Elolvasom a Szentesi Életet és szerintem törődöm a várossal.

- A mostani költségvetésről, az ötmilliárdos kötvény kibocsátásról mi a véleménye?

- Lényegében egyetértek az alapelvekkel. A kötvény a hitelnél sokkal kisebb teherrel járó pénzügyi forrás. Ráadásul fejlesztésre fordítják, ezért célszerű meglépni. Uniós források önrészeként használja majd a város, ezért nagyobb fejlődésre nyújt lehetőséget. Számomra az a furcsa, hogy szinte az egész összegnek már megtervezték a felhasználását. A következő testületek helyett is most döntünk. Húsz évre előre elég nehéz látni!

- Könyvvizsgálóként dolgozik, működteti a könyvelő irodáját. Az elmúlt évben kapott egy szép elismerést, a Szentes Városért Emlékérmet. Hogyan fogadta a hírt?

- Nagyon örültem és megtiszteltetésnek tartottam! Úgy gondolom, hogy eddig valamit tettem Szentesért, de az nem elég! Igyekszek a továbbiakban is megszolgálni az elismerést!

Kruzslicz Pál