2008. március 7.

Remek évet zárt a Loki

Az elmúlt pénteken tartotta küldött közgyűlését a Szentesi Vasutas SportClub öt szakosztálya. A sportkör szerény költségvetésből - évi 5,7 millió forintból - gazdálkodik, ennek ellenére szép sikereket értek el tavaly. A klub elnöke, Makra Zoltán beszámolójában elmondta, minden idők legjobb eredményeit produkálta 2007-ben a Vasutas, részben hiányolta viszont a klub vezetőedzőinek, szakvezetőinek elismerését a városi sportolókat és edzőiket köszöntő rendezvényről. Kell a jó szó! Arról nem is beszélve, hogy a rögbisek - mintegy hatvanan - az edzések után csak hideg vízben tudnak tusolni. A Vasutas Sportklub ennek dacára még mindig meghatározója a helyi sportéletnek.

- A klub szakosztályai kitettek magukért 2007-ben.

- Ez valóban így van - kezdte mondandóját az elnök -, gondoljunk csak az NB I-es futsal csapat Magyar Kupa bronzérmére, vívóink sikerére vagy a rögbisek 7-es Magyar Kupa ezüstérmére. Öt szakosztállyal működünk, a természetjárók - Bihari János vezetésével - 23 saját és 62 mások által szervezett túrán vettek részt, és összesen 2 ezer kilométert gyalogoltak, Mayer Péter aranyjelvényt szerzett. A szabadidős szakosztály - vezetőjük Horváth László - programjain több százan vettek részt, az NB I-es rögbisek a Magyar Kupa ezüstérmét érdemelték ki, a vívók Barna Viktor irányításával diákolimpiai bajnokok lettek - ők a Szentesi Vasutas vívói, akik a Koszta József Általános Iskola diáksportkörének tagjai is egyben -, az amatőr országos párbajtőr versenyen Kalamusz Nikolett a 3., Szeri Tamás pedig az első helyen végzett.

A Legrand-MetalCom-Szentes futsal csapata pedig szintén a Vasutas Sportklub egyik szakosztályaként lett MK bronzérmes.

- Hány sportoló tagja a klubnak?

- A természetjárók 39-en vannak, a rögbisek - felnőtt, junior és kadett korosztály - majdnem hetvenen, a futsalosok - felnőtt és ifi - több mint negyvenen, és akkor a legkisebbekről még nem is beszéltünk. Összesen közel kettőszáz igazolt versenyzőnk van, de a teljesen amatőrök közül is számos mozogni, kikapcsolódni vágyót tudunk magunk mellett.

- Mi az, amit hiányolt az elmúlt esztendő kiemelkedő sportolóit, edzőit köszöntő ünnepségről?

- Amikor sportolókról, sportvezetőkről, edzőkről beszélünk, akkor szeretem, ha precízen megnevezik, hogy ki, melyik klubnak a színeiben érte el sikereit. A vívóink a Koszta iskola mellett a Szentesi Vasutas Sportklubnak is sikereket hoztak, klubunk neve viszont nem hangzott el. Mint ahogy kimaradt a felsorolt edzők közül Törőcsik Sándor, Dobos Attila, Baranyi Gábor és Némethy László neve is. Amit még hiányoltam, az az, hogy olyan csapatsportágak képviselői, akik országos bajnokságon indultak, igaz alacsonyabb osztályban, de hétről-hétre jelentős létszámmal vesznek részt bajnoki küzdelmeken, azokat nem díjazzák ezen az ünnepségen. Annak a kritériumait, hogy kik kerülnek díjazásra, újra át kellene beszélni, mert ami most van, az így nem jó.

- Milyen a kapcsolata a klubnak a MÁV-val? Mire lenne leginkább szükségük?

- A MÁV gyakorlatilag a sportpályát és a mellette lévő épületet adja, de sem a fenntartásához, sem a működtetéshez nem járul hozzá. Klubunk több évtizede önállóan működik, önkormányzati juttatásból, támogatóink segítségével és pályázati pénzek felhasználásával tartjuk fenn magunkat. Az éves költségvetésünk majdhogynem csak a hideg vízre, és a szerény üzemeltetésre elegendő. A legégetőbb feladat a melegvíz biztosítása volna, mert a rögbiseink edzések után csak "hűvös" vízben tudnak letusolni. Az igazi megoldás az lenne, ha "birtokon belülre" kerülne végre a egyesület, amihez elengedhetetlen, hogy a MÁV és a sportkör jelenlegi jogviszonya rendeződjön, melyhez városi támogatásra is szükség lenne. A jövőt illetően azért optimista vagyok!

H. V.