2008. március 7.

Légimentés a fókuszban

2009-ben szállhat fel a helikopter

Várhatóan csak 2009-ben épül fel a dél-alföldi légimentő-bázis Szentesen, de attól nem kell senkinek sem tartania, hogy Jakabszállásra kerül véglegesen a központ - mondta el dr. Kincses Gyula, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára városunkban tartott sajtótájékoztatóján.

Dr. Kincses Gyula látogatásakor megtekintette a Dr. Bugyi István Kórházat, tájékozódott az aktuális helyzetről, majd az újságíróknak arról beszélt, hogy időszerűek és szükségesek a tervezett fejlesztések, hogy az intézmény a 21. század színvonalának meg-felelően tudja ellátni feladatait. - Régen az egészségügyben pavilonrendszerű építkezés volt az általános, melynek elsődlegesen járványügyi oka volt. Ma már azonban a korszerű, aktív ellátás úgy működik jól, ha egy tömbben van koncentrálva a diagnosztika, a műtőblokk és a posztoperatív részleg - mondta el az államtitkár.

Majd a szentesi légimentő-bázisról beszélt: - Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy nincs elbizonytalanodás. Egyszerűen arról van szó, hogy Magyarország jelenlegi gazdasági helyzete miatt bűn ma magyar forintot, európai uniós forrás nélkül felhasználni. Így viszont ki vagyunk szolgáltatva az uniós források technikai lehívási procedúrájának. Nem a minisztérium döntésétől függ, hogy mikor indul el a szentesi beruházás. Jakab-szállás azonban legfeljebb csak ideiglenes lehetőségként merül fel.

Dr. Kincses Gyula véleménye szerint az idei évben várhatóan elkezdődhet már a szentesi légimentő-bázis felépítése, de csak 2009 elején indulhat be ténylegesen a mentés. Az államtitkár arról is nyilatkozott, hogy térítésmentesen vagy pénzért ajánlotta fel a tulajdonos a jakabszállási repülőteret. Elmondta: a repülőtérért nem kérnek pénzt, de vannak járulékos költségek. Ahhoz, hogy a repteret egészségügyi célokra használhassák, át kell alakítani. Ennek azonban vannak költségei, melyeket a tulajdonos természetesen nem fizet ki. Tehát a repülőteret valóban ingyen ajánlották fel, de pénzt kell az épületekre fordítani ahhoz, hogy a repülőtér egészségügyi célokra is alkalmas legyen. Ezért elemezni kell, hogy ha időben megvalósul a szentesi beruházás, akkor érdemes-e a jakabszállási ideiglenes bázis megépítésére költeni.

Cs. I.