2008. március 7.

Kitapossák az utat társaiknak

Az Év sportolói: László Csaba és Mikes Anna

László Csaba és Mikes Anna nyerte el az önkormányzattól a 2007-es Év sportolója díjat. Azonban az ünnepség idején éppen külföldön versenyeztek, mint ahogy idén is végigtáncolják Európát a Szilver TSE legjobbjai.

László Csaba összesen 22 magyar bajnoki címet gyűjtött már be, az utolsó kettőt új párjával, a Budapestről érkezett 17 éves Mikes Annával szerezték meg tavaly. Annak ellenére, hogy mindössze egy éve táncolnak együtt, a múlt év bővelkedett nemzetközi eredményekben is: az Év sportolója-díjat a tíztánc Európa-bajnokságon elért 6. helyért érdemelték ki, de a világkupán nyert bronzérem is szépen csillog. Februárban edzőtáborok és versenyek résztvevői voltak a világ legjobbjaival együtt Firenzétől Velencéig. A városi kitüntetést már idehaza, az egyesület vezetőjétől, Szatmári Nagy Szilviától vették át.

- Sikeresnek könyveljük el az első évünket, mondja Anna, s hozzáteszi, megtapasztalhatták, hogyan is fog működni a közös munka. Továbbra is ingáznak Szentes és Pest között, nem is lesz ebben változás, míg Anna középiskolás.

Már a tíztánc és a standard Európa-bajnokságokra készülnek, melyeket áprilisban Kisinyovban, illetve Moszkvában rendeznek. A táncosok idei évre vonatkozó tervei: szeretnének világranglista-helyezéseiken javítani. Standard táncokban pillanatnyilag a 22-23. helyen állnak, itt az első húszba kerülés a céljuk, a világbajnokságon pedig minél közelebb jutni a 12-es mezőnyhöz. Erre novemberben Bécsben adódhat lehetőségük, s Csaba bízik abban, hogy sok magyar szurkoló támogatása hozzásegíti őket egy jó helyezéshez. Tíz-táncban az Eb-döntő után vb-döntőben is szeretnének táncolni. Tavasszal az angliai Blackpoolba is készülnek. A bírói szubjektivitásnak nagy szerepe van ebben a sportágban, ezért a nagy hagyományokkal bíró versenyen nehezebb dolguk lesz Anná-éknak. Mivel a szigetországban nem szoktak táncolni, ott nem ismerhetik őket igazán. Így aztán a csupa angol pontozó csak a tánctudásuk alapján fogja értékelni őket.

Az Év sportolóinak a távolban rendezett versenyekre nehézséget jelent eljutni. Vannak támogatóik, s a város is segítette részvételüket tavaly a tokiói vb-n. A tavaszi két Eb-re már 400 ezer forintot költöttek, a blackpooli hét nap is közel félmillióba kerül. Hívják a Szilver bajnokait Ázsiába is, de a szervezők csak az egyikük repülőjegyét állják, részvételük ezért bizonytalan.

A páros az egyesületben példaképnek számít a feltörekvő fiatalok előtt. Csaba viszont azt mondja:

- Fontosabb, hogy barátok vagyunk. Ha arra van valakinek szüksége, segítünk. Kitaposunk egy utat, amin a következő nemzedéknek már könnyebb haladni.

Darók József