2008. március 7.

Mérlegen a kórház

Egyelőre nem terveznek létszámleépítést

A Dr. Bugyi István Kórházba látogatott február 29-én a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna, aki először megtekintette az intézményben zajló beruházásokat, tájékozódott a vizitdíj bevezetésének helyi következményeiről, majd az aktuális kérdésekről tájékoztatta a sajtó képviselőit.

Először a röntgendiagnosztikai rendszert tekintette meg az elnök asszony a kórház főigazgatójával, dr. Várkonyi Katalinnal együtt. A régi műszerekkel működő, de digitalizált felvételek készítésére alkalmas berendezésre 46 millió forintot költött a megye. Ezután a megújult patológiai osztályt nézték meg, amelyet a közegészségügyi szabványoknak megfelelően alakítottak át, s amely mostmár alkalmas arra, hogy a hozzátartozók méltó módon vegyenek végső búcsút szeretteiktől és az adminisztrációs részt is rendezett körülmények között intézhessék.

Ezt követően Magyar Anna kifejtette: A megye szívén viseli intézményeinek sorsát, erőn felül igyekszik helytállni és áldoz a fejlesztésekre. Ennek ellenére nehéz helyzetben van a szentesi intézmény, mert az egészségügy lebontása folyik, és a mindennapos működés nehézségeivel küszködnek. Egy év elején hozott határozat értelmében a határidőn túli, 206 millió forintos tartozást faktorálással rendezte a megye, így sikerült lélegzethez jutnia az intézménynek, s nem kell a mindennapos csődhelyzettel küszködnie. A több mint 4 millió forintos faktorálási díjat is teljes egészében a megyei önkormányzat fizeti - mondta.

A másik, hogy 2007-ben 90 millió forintos keretet nyújtottak a szentesi kórháznak a működés biztosítására. Ezt az összeget 2008 végéig prolongálva kapta meg az intézmény. Ezen kívül a megye adott pénzt a szennyvíztisztító-beruházás önerejéhez, az önkormányzati biztos helybeli működéséhez és az ingatlan-karbantartáshoz is.

- A konszolidáció ennek tükrében véleményem szerint nem aktuális. Nem azon kell múlnia a kórház további sorsának, hogy a működésébe pénzt öntsünk, hanem, hogy működőképes kórházat tudjunk fenntartani, amely a betegek gyógyítására szolgál. Jelentősen szűkült az intézmény anyagi lehetősége, csaknem 100-zal csökkent az ágyszám, mely jelentős bevételkiesését jelent. Mintegy 15-16 százalékkal kevesebben keresték fel a járóbeteg szakrendelést, tehát körülbelül 50 ezer fővel csökkent ezen a területen forgalom. A kórháznak körülbelül bruttó 50 milliós bevétele származott a vizitdíjból, de ennek költségei is vannak, mert fenn kell tartani alkalmazottakat, vagy vásárolni kell vizitdíj-automatákat. Az előbb említett öszszeggel szembe lehet állítani több mint 150 millió forintos kiesést is, ami abból fakad, hogy a betegforgalom a vizitdíj miatt csökkent. Ez azt jelenti, hogy 100-120 milliós kiesést jelent a kórháznak csak az, hogy a járóbeteg szakrendelésen vizitdíjat kell szedni - mondta el Magyar Anna, majd dr. Várkonyi Katalin adott tájékoztatást arról, hogy most körülbelül 780-800 millió forint között mozog a kórház teljes adósságállománya. Ebből a Csong-rád Megyei Önkormányzatnak 190 millióval tartoznak. A 206 millió forintos faktoring szerződés első havi törlesztő-részletén vannak túl, így most ezt 190 millió forintos összegként szerepel az adósságállományban. A főigazgató pozitívumként említette, hogy nincs a kórháznak 60 napon túli lejárt tartozása jelenleg. Újságírói kérdésre reflektálva pedig elmondta, hogy a költségvetésbe egyelőre nem terveztek be létszámleépítést.

A dél-alföldi légimentő-bázisról is szó esett. - A megyei önkormányzat több mint 2,5 millió forintos értékben elkészíttette már az engedélyes terveket a kórházi helikopter-leszállóhelyhez. Jelenleg pedig a pályázati lehetőségre várunk - mondta az elnök asszony.

Kép és szöveg: Cseh-Lakos