2008. március 7.

Változások a szocpol ellátásban

A legutóbbi önkormányzati ülésen a képviselő-testület módosította az egyes helyi szociális rendeleteket. Az egyik blokk a szociális törvényből adódó rendeletmódosítási kötelezettségeket érinti, a második rész a térítési díjakkal kapcsolatos rendeletmódosítással foglalkozik, ami elsődlegesen a gondozási központ ellátottjait érinti. A változásokról Lencséné Szalontai Máriával, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának vezetőjével beszélgettünk.

A képviselő-testület az ülésen foglalkozott a jövedelemvizsgálat szabályaival. Eddig, ha valaki átmeneti vagy szociális segélyt kért, akkor minden esetben a megelőző háromhavi nettó jövedelemről kellett igazolást csatolnia. Január elsejétől már a kérelem beadását megelőző hónap jövedelméről kell igazolás kérni. Például: márciusban a februári jövedelmet kell igazolni, tájékoztatta lapunkat az osztályvezető asszony, majd folytatta:

- Januártól megszűnt a járulékalap meghatározása. A múlt évben az egészségbiztosítással összefüggő járulékalapnál meghatároztuk a családban egy főre eső jövedelmet és ennek alapján kellett a társadalombiztosítás felé fizetni az egészségügyi hozzájárulást. Ez január 1-jétől megszűnt. A személyi jövedelemadóról szóló törvény kimondja: akinek valamilyen jogon nincs biztosítása és azt nem is lehet a számára megállapítani, annak havonta 4 ezer 300 forintot kell fizetni. Sok ügyfelünk kapott az APEH-tól ilyen felszólító levelet, nekik is elmondtam, hogy az addig érvényes hatósági bizonyítványok január 1-jével hatályukat vesztették, és hogy ha szociális alapon ezt nem lehet megállapítani, akkor azt a 4 ezer 300 forintot fizetni kell, hogy egészségügyi ellátásra jogosultságot szerezzenek, és ne kelljen az ellátás teljes összegét megfizetni.

A közgyógyellátás tekintetében történt változások egy kicsit megrövidítik a köz-gyógyellátás megállapításának időtartamát, és lehetőséget biztosítanak arra, hogy nem kell minden évben szakhatósági állásfoglalást kérni. Éspedig: ha a kérelmezőnek idén is megfelel az az összeg, amit mondjuk tavaly a szakhatósági állásfoglalásban megállapítottak neki, akkor nem kell külön szakhatósági állásfoglalást beszerezni. Ami így két-három héttel is megrövidíti a kérelmek elbírálását - jelentette ki az osztályvezető. De ha a kérelmező úgy gondolja, hogy neki romlott az egészségügyi állapota, akkor új szakhatósági eljárást kérhet. Szintén új szabályozás, hogy az alanyi jogon kiadott igazolványok esetében nem egy év az érvényességi idő, hanem kettő év.

A szociális ellátás területén a személyes gondoskodás (ismertebb nevén a szociális étkeztetés, a házi segítségnyújtás) területén a térítési díjaknál változott a szabályozási rendszer. Innentől kezdve nem egy nyersanyagnormát állapít meg a képviselő-testület térítési díjként, hanem - a jogszabály szerint - a szolgáltatási önköltségből (teljes egészében előállított étel) kell kivonni az ellátásért kapott normatívát, és a különbözet adja a térítési díjat. Erről az idős emberek személyre szóló értesítést kapnak a gondozási központon keresztül.

A jegyzőnek létre kellett hozni egy, a gondozási szük-ségletek megállapító bizottságot. A törvény kimondja: házi segítségnyújtás esetén kérni kell, hogy a bizottság állapítsa meg, mennyi az ő gondozási szükséglete. Ez két esetben érdekes, a házi segítségnyújtásnál, valamint az idősotthoni ellátásnál. Ez utóbbi szegedi bizottsághoz tartozik, míg a házi segítségnyújtás esetünkben a szentesihez. Az érintettek az intézményben kérhetik a bizottság véleményezését. - A bizottság tagjai: egy orvos-szakértői intézet által kijelölt szakértő, annak az intézménynek a munkatársa, ahol ezt a feladatot ellátják, valamint a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának egy előadója. Ők bírálják el az igényeket, állapítják meg az idős emberek gondozási szükségletét, aszerint kapják az ellátást. Amennyiben a kérelmezőnek napi négy órát meghaladó a gondozási szükséglete, az már feljogosítja őt idősotthoni ellátási díjra. A bizottság még nem állt fel (a pályázat is február 15-el szólt), mára elbírálásra került, most van folyamatban a szerződések megkötése, remélhetőleg március első felében sikerül nekünk is ezt a bizottságot felállítani. Innentől kezdve el tudjuk kezdeni az érdemi munkát is - mondta Lencséné Szalontai Mária.

(A következő számban folytatjuk)