2008. március 7.

Találóskérdés

Maczelka Márk

Mi a közös bennük? Hevesi István az Eötvös Loránd Tudományegyetem film szakos hallgatója. Maczelka Márk a Pécsi Tudományegyetem film-televízió szakos hallgatója. Misku Norbert a Nyíregyházi Főiskola végzős, kommunikáció szakos hallgatója. A kérdésre adandó válasz egyszerű: mindhárman szentesiek, itt nőttek fel, itt érettségiztek. De van még valami, ami összeköti őket: például az évek óta tartó barátság, vagy a mozgókép szeretete, ami odáig vezetett, hogy közös kisjátékfilm készítésére szánták el magukat.

Többhónapos alkotási-tervezési folyamat eredményeként megszületett egy olyan történet, mely a filmnyelvi eszközök használatának tekintetében merész és nem mindennapi célokat tűzött ki. A sztori középpontjában egy harmincas éveinek közepén járó pár áll, akik házasságukban, az egymás felé irányuló érzelmeikben folyamatosan az újat keresik, egyre izgalmasabb és izgalmasabb kalandokat kreálnak maguknak. A cél: ingerdús érzelmi életük fenn- és szinten tartása.

Misku Normbert

Ehhez nem riadnak vissza semmilyen eszköztől, mert a kiábrándulástól való félelem a valóságtól egyre elrugaszkodottabb cselekedetekre kényszeríti őket, aminek kapcsolatukra nézve végzetes következményei lehetnek. Ahogy annak is, ha nem áll biztos alapokon a financiális háttér, melynek megteremtése a fiúk szerint az egyik legnehezebb feladat egy film létrehozásakor. Azért nem kell őket félteni, hiszen maguk és filmjük mellé állították a Magyar Televízió Zrt. Pécsi Körzeti Stúdióját és a Magyar Független Film és Videó Szövetséget. Nemsokára megkezdődnek tehát az előkészületek és a további támogatók felkutatása. A forgatásra az előzetes tervek szerint Pécsett kerül majd sor, a film elkészülte szeptemberre várható.

Hevesi István

A fiatal filmesek életében a televíziós és filmes munkák készítése évek óta nem csak hobbi szinten van jelen. Hat éve dolgoznak a Művészetek Völgye Fesztivál ideje alatt - Norbi, mint főgyártásvezető, Márk, mint főszerkesztő - a fesztiválról történő eseményrögzítés munkatársaiként. Nem-rég, pedig a Praktiker számára készítettek egy 15 részes reklámfilm sorozatot. De rendszeres megbízóik között ott tudhatunk olyan cégeket és intézményeket is, mint a Hunor Coop Zrt., vagy a Pécsi Tudományegyetem. Márk egyébként egy éven keresztül operatőrként, vágóként és adásrendezőként is dolgozott a Magyar Televíziónak.